Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 10°C

Spravodajstvo

V Nededzi už diviaky ihrisko nezničia. Oplotia ho

Obyvatelia Nededze prešli cez rozum diviakom, ktoré im minulé leto urobili nemilú službu – rozryli im skrz–naskrz futbalové ihrisko. O mesiac bude celé oplotené.

13.05.2013 | 16:10

NEDEDZA. Problém s diviakmi riešili na tunajšom futbalovom ihrisku už minulý rok. Počas teplého a suchého leta začali trávnik zavlažovať a vôňa vlhkej trávy a pôdy prilákala do týchto končín ajlesnú zver. Aký to bol šok pre správcu ihriska, keď na druhý deň našiel pravidelne upravovaný trávnik celý rozrytý.


„Stalo sa to tesne pred futbalovou súťažou. Ihrisko bolo rozryté na niekoľkých miestach. Nebolo mi veru všetko jedno. Spolu s manželkou sme provizórne zatlačili vyskočenú pôdu. Neskôr som ju povalcoval a zasial novú trávu. Celý týždeň bol pokoj. Potom sa to zopakovalo ešte dvakrát,“ hovorí Marián Ďugel, správca športového ihriska v Nededzi.


Zničený trávnik si prišli obzrieť aj miestni poľovníci. Tí potvrdili dohady správcu aj vedenia obce - za skazou stoja diviaky. Vraj si tu prišli zamaškrtiť na vlhkých korienkoch, ktoré im chutia oveľa viac ako suché. Ihrisko sa mimochodom nachádza aj v ich migračnom pásme a pri potoku.

 


Aby sa situácia už viac neopakovala, ešte vlani, pri zostavovaní obecného rozpočtu na rok 2013, rozhodli obecní poslanci, že niekoľko eur sa vyčlení aj na riešenie tohto problému. „Ihrisko je z dvoch tretín ohradené a jedna tretina je oplotená len zábradlím, kadiaľ zver prechádzala. Momentálne sa vyrába také zábradlie, ktoré zabráni diviakom tadiaľto prejsť na hraciu plochu. Počítame, že za mesiac by to mohlo byť hotové,“ prezradil starosta obce Nededza Peter Vajda.


Nové oplotenie by už malo byť pre diviakov nedobytné. Síce sa od vlaňajška už podobný problém neopakoval, diviaky zišli dolu aj na jar. Tentoraz sa špacírovali len pri zábradlí, keďže im nevoňal trávnik, ktorý čerstvo posypali vápnom.

-ms-

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod