Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -5°C

Kultúra

V žilinských katakombách opäť ožívala história

Možno ste o tom poriadne nevedeli, ale aj naše mesto patrí k tým, ktoré má vo svojich útrobách katakomby. Nie sú známe ako tie parížske, no i tak majú bohatú históriu. Keďže sa o žilinských katakombách v súčasnosti  veľa nehovorí, Jozef Abafi nám ich chcel pripomenúť historickými scénkami v týchto priestoroch.

28.10.2013 | 15:36

Nachádzajú sa pod Mariánskym námestím, pod Kláštorom kapucínov a Kostolom Obrátenia sv. Pavla. Ich výstavba sa začala v 15. storočí a mali slúžiť ako pivnice meštianskych domov. Do konca 2. svetovej vojny tu schovávali sestry z Kongregácie dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta židovské deti pred transportmi do koncentračných táborov. „Dejiny mesta ma zaujímajú a tieto priestory mi veľmi učarovali. Začal som rozmýšľať, akým spôsobom by sa dali oživiť. Ešte väčší záujem o dejiny vo mne prehĺbil historik Marián Mrva,“ objasnil nám svoj nápad Jozef Abafi.

Chcel predovšetkým poukázať na to, že Žilina má čo obyvateľom ponúknuť aj z historického hľadiska. Zároveň sa v mene realizátorov ospravedlňuje divákom, ktorí sa z hľadiska kapacity a bezpečnosti do podzemia nezmestnili.

Hudobno-divadelné predstavenie Žilina v minulosti sa delilo na dve etapy. Prvá trvala od 17. do 19. 10. a druhá od 24. do 26. 10. V scénkach sa vyskytli skutočné historické udalosti, ako poprava mestského sluhu za krádež peňazí z mestskej kasy, ale aj obdobie morových epidémií, zemetrasenie v Žiline alebo poprava Barbory Mikundovej za údajné spôsobenie moru v meste. Režisér a producent v jednej osobe spojil herectvo a operný spev, keďže s Divadelným klubom Makovice pri KrKS Žilina spolupracujú aj študenti operného spevu žilinského konzervatória a členovia LDO v ZUŠ F. Špániho. Svojich hercov dobre poznal a podľa toho im aj napísal postavy.

Pri písaní scenára sa Jozef Abafi pridržiaval historických kníh o Žiline, ale súčasne sa radil aj s historikom Ivanom Mrvom, aby bolo verejnosti podané všetko správne. „Bratia kapucíni boli veľmi tolerantní. Samozrejme, musel som prebrať záruku nad týmito priestormi s tým, že sa tejto kultúrnej pamiatke nič nestane,“ hovorí. Počas prípravy scénok sa aktérom stali zaujímavé príhody: „Počas skúšania mladí herci objavili nejaký bočný priestor. Ja, keďže som ich nevidel, som v tom momente zhasol svetlo. Dali si to do súvislosti s tým, že vstúpili tam, kde nemali a niečo sa stalo,“ dodal so smiechom.

Podujatie pripravilo KrKS Žilina v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK a Divadelný klub Makovice pri KrKS Žilina v spolupráci s Bratmi kapucínmi a ZUŠ F. Špániho. Projekt sa uskutočnil vďaka programu Šanca pre váš región Nadácie Orange.

Lucia Kubalová
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod