Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 5°C

Zaujalo nás

Vinári v Závodí degustovali tie najlepšie vína

V kultúrnom dome v Závodí sa prednedávnom uskutočnilo výnimočné podujatie. Európsky vinársky rytiersky stav a jeho organizačná zložka Komturei Žilina zorganizovali degustáciu vín z dielní vinárov roka 2010 a 2012 Petra Rajníca a Branislava Fischera.

16.05.2013 | 17:07

ŽILINA. Jej súčasťou bolo odovzdanie úradu novému vedúcemu Komturei Žilina Milanovi Rojčekovi, absolventovi slovenskej vinárskej akadémie, z rúk konzula rádu eques Františka Slezáka. Podujatie organizoval sudca vína Ladislav Čierny, dovtedajší vedúci Komturei Žilina, ktorý úrad slávnostne odovzdal novému vedúcemu. Súčasťou podujatia, aké v Žiline nemá obdobu, bola degustácia dvanástich druhov vín, snúbená s gastronomickými špecialitami v šiestich chodoch od majstra šéfkuchára Petra Martinca.
Pohľad do jedálneho lístka vyčaril radosť na tvári. Gratinovanú zapekanú brokolicu s údeným oštiepkom dopĺňal rizling vlašský a veltlínske zelené. Chuť paštéty z teľacej pečene na francúzskej bagete umocňovalo rulandské biele a rizling vlašský. Po zubáčovi s kôprovým clipom si bolo možné vychutnať rizling rýnsky a cabernet sauvignon rosé. Po marinovanej bravčovej panenke na bylinkách nasledoval cabernet sauvignon výber z hrozna a syrah neskorý zber. Ďalšie degustované vína od majstrov vinárov boli sauvignon výber z hrozna polosuché, tramín červený, rizling rínsky, Devín a skutočná lahôdka, novovyšľachtená slovenská odroda s názvom Hron, ktorá zatieni väčšinu nielen francúzskych vín.

Ochutnávka vín však nie je len o víne a jedle, a už vôbec nie je kratochvíľou snobov. „O každom z degustovaných vín si hostia vypočujú 10 – 15 minútovú prednášku,“ povedal hostiteľ Ladislav Čierny, ktorý sám ako sudca vína akcie organizuje pravidelne. Na stretnutí dostal ako sudca vína od konzula Františka Slezáka návrh na postup v rebríčku Európskeho vinárskeho rytierskeho stavu na ďalší, štvrtý stupeň, a to eques, ktorý udeľuje na návrh konzulátu Senát stavu so sídlom v Eisenstadte. „Svoju mladosť som prežil v Bojniciach. Matka však pochádzala z chudobnej rodiny z oblasti Hlohovca. Prázdniny som trávil u deda, vinohradníka. Tam víno patrilo ku kultúre života jednoduchých ľudí. Ako dieťa ma uchvátilo, že sa nepilo z fľaše, ale demižóna a nikdy, za celé moje detstvo, som nevidel nikoho z vína opitého. Jednoducho sa pilo pre zdravie a nie pre konzumáciu,“ prezradil Ladislav Čierny.
Sám ako názorný príklad dodáva, že veľa jeho príbuzných sa dožíva aj vyše 90 rokov. Aj on sám aj keď sa už blíži k sedemdesiatke, je pracovne a spoločensky aktívny, a teší sa dobrému zdraviu. „V našom regióne sa vždy pilo tvrdé, bez snúbenia s jedlom a to organizmus nepotrebuje, navyše to ničí rodiny. Je dobré, že už aj naši rodáci prichádzajú na to, že pitie vína je aj súčasťou európskej a kresťanskej, viac ako 2-tisícročnej tradície,“ uzavrel Ladislav Čierny.

Michal Filek
Snímky archív Ladislava Čierneho

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod