Žilinský Večerník

24. december 2025 | Adam a Eva
| -2°C

Poradňa

Vychutnajte si Vianoce pri šálke pravého kakaa. Robila to aj Mária Terézia

Vianoce sú časom návratov – k pokoju, k tradíciám, k sebe. Pre zakladateľku projektu KakawCo znamenajú aj návrat k príbehu, ktorý začal tisíce kilometrov od Slovenska, v horúcich krajinách Latinskej Ameriky. Keď spoznáte príbeh Martiny Matejíčkovej, pochopíte, že kakao nie je len obyčajný nápoj. Je to superpotravina, kultúra, cesta aj nástroj sociálnej zmeny. Jej podnik totiž spája import prémiového kakaa s férovou podporou farmárov a integráciou ľudí so znevýhodnením na Slovensku. A čo má s tým všetkým spoločné Mária Terézia? Čítajte ďalej...

24.12.2025 | 09:41

 

Martina Matejíčková dnes patrí medzi výrazné osobnosti slovenského sociálneho podnikania. Jej profesijná cesta sa však začala ďaleko od domova. Vyštudovala sociálnu prácu a ekonómiu vo Francúzsku, čo už významne napovedalo, akým smerom sa bude uberať. Neskôr pôsobila ako dobrovoľníčka v Mexiku, kde prvýkrát spoznala svet kakaa. Jeho chuť a príbehy miestnych komunít jej učarovali. Pochopila, že kakao nie je len surovina, ale kultúrny symbol, veď už pre starovekých Mayov bolo „nápojom bohov“.

Jej záujem prerástol do osobného angažovania. V Kolumbii sa stretla s farmármi, ktorí kedysi pestovali koku pre drogové kartely. Keď sa svetový dopyt po kvalitnom kakau zvýšil, mnohí z nich sa pokúsili prejsť k legálnej produkcii. „Na báze priameho obchodu spolupracujeme s farmármi, bývalými cocaleros, z ktorých sa stali cacaoteros – dnes už hrdí pestovatelia kvalitného kakaa,“ vysvetľuje Martina, ktorá sa s nimi pravidelne stretáva a pracuje priamo na plantážach.

Dohliada na pestovanie, ručný zber, fermentáciu aj spracovanie bôbov. Kontrola na mieste je pre ňu zásadná: „Dohliadame na celý proces, aby sme si boli istí prvotriednou kvalitou.“


 

Dalo by sa to i ľahšie, ale...

Po návrate na Slovensko opustila prácu vo finančnom sektore a založila sociálny podnik KakawCo+, ktorý kombinuje dovoz prémiového kakaa s integráciou znevýhodnených ľudí. V jej ponímaní má mať totiž každé podnikanie spoločenský rozmer. „V roku 2021 sme sa stali registrovaným sociálnym podnikom s vlastnou integračnou baliarňou, kde si naši zamestnanci osvojujú pracovné návyky a učia sa zodpovednosti a sebavedomiu,“ hovorí. V baliarni pracujú ľudia s ľahším zdravotným obmedzením, ale aj odídenci z vojnových oblastí. Jednoducho tí, ktorí mali problém uplatniť sa na trhu práce. Ručné balenie, etiketovanie a príprava produktov má pre nich význam nielen ekonomický, ale aj osobnostný. „Každý z našich produktov je zabalený ručne a s láskou,“ dodáva.

KakawCo+ sa špecializuje na najkvalitnejšie kakaové bôby označované ako fino de aroma, ktoré tvoria len niekoľko percent svetovej produkcie. Vyhľadávané sú pre komplexné chuťové profily – od ovocných tónov až po orieškové či kvetinové. Kakao prichádza na Slovensko už pražené, aby bolo absolútne bezpečné a výživné. Martina zdôrazňuje, aké je dôležité poznať pôvod suroviny, ale aj to, aké sú výrobné procesy. “Už pri pestovaní dohliadame na to, aby boli dodržané všetky postupy bezpečnosti - naše kakao prechádza pražením, aby bolo vhodné na každodenné použitie, zdravé a plné živín.“


 

Pre fajnšmekerov

Prírodné kakao je považované za mimoriadne bohatý zdroj živín a bioaktívných látok, ktoré prinášajú množstvo zdravotných benefitov. S vysokým obsahom antioxidantov a minerálov patrí k naozaj hodnotným zložkám vyváženej stravy. “Samozrejme, najvyšším prínosom je vo svojej čistej podobe – nealkalizované a neodtučnené, ako naše kakawco. Aby sme mali naše tvrdenia vedecky potvrdené, nechali sme si vypracovať analýzu dvoch kakaových práškov, ktoré dovážame z Latinskej Ameriky – 100 % Caquetá a 100 % Huila. Cieľom bolo stanoviť obsah konkrétnych látok v kakau – zaujímali nás najmä antioxidanty, magnézium, kofeín a teobromín.”

Kakao vás môže sprevádzať naozaj počas celého dňa. V každej hodine z neho môžete mať iný úžitok (a samozrejme pôžitok), podobne ako pri kvalitnej káve. Napenené mlieko s kakaom obohateným o rôzne koreniny vám pripraví dokonalé ráno. Viete si ho vychutnať aj ako povzbudzujúci nápoj, keď potrebujete trošku „nakopnúť“ - espresso-shot z kakaa využíva naplno chuťový profil bôbov, ich horkosť, kyslosť aj ovocné tóny. A niektoré druhy sú naopak vhodné na večerné uvoľnenie vďaka vyššiemu obsahu horčíka.

Sortiment KakawCo+ dnes ponúka široké spektrum chutí a zážitkov a mimoriadne populárne sú aj tematické kakaá: kvetinové kakao posypané sušenými jedlými kvetmi, ktoré si často kupujú ženy „na svoju rituálnu chvíľku“, jemne pálivé kakao s chilli či kakao Márie Terézie. Panovníčka totiž bola známa tým, že má kakao mimoriadne v obľube, a to najmä so škoricou. Samozrejme, k dispozícii sú aj mliečne kakaá pre najmenších gurmánov a aktuálne najobľúbenejšie Vianočné KakawCo.

 

Od čoho závisí chuť kakaa?

Do veľkej miery od toho, v akých oblastiach sa pestuje. Opäť je to podobné ako pri káve. „Niektoré odrody pochádzajú zo sopečných oblastí, kde naberajú špecifickú chuť z tamojšej pôdy. Napríklad v regióne Meta sa kakaové bôby pestujú vo veľmi špecifických podmienkach – ide o prostredie, kde prirodzene žijú anakondy. Farmári sa tam však snažia o zachovanie prirodzenej biodiverzity, záleží im, aby sa aj napriek pestovaniu neodlesňovalo. A tak tam kakaové plantáže fungujú v symbióze s dažďovými pralesmi,“ opisuje Martina.

Prenesme sa opäť na Slovensko, respektíve do Žiliny, kde sa v decembri otvorila nová prevádzka KakawCo. Tu ku každej šálke kakaa, ktorú si prídete vychutnať, dostanete aj chuťový profil nápoja, ktorý práve pijete. Viete tak, odkiaľ pochádza a ktoré tóny vám na jazyku zahrajú.

Pri nákupe kakaa si so sebou odnesiete aj malé umelecké dielko - tým sú dizajnové balenia, za ktorými stojí grafička z Kolumbie. Zakomponovala do nich prvky, ktoré sú pre tú-ktorú odrodu alebo pôvod kakaa špecifické. Nechýbajú symboly Mayov, Mária Terézia, ani spomínané anakondy...  

Okrem samotného kakaa si v predajni môžete zakúpiť aj instantné kaše s lyofilizovaným ovocím, sušené ovocie v najvyššej bio kvalite, či snacky z pravých kakaových bôbov. Sortiment dopĺňajú sety, napeňovače a príslušenstvo, keďže kvalitné kakao si vyžaduje vhodnú prípravu. Mlieko nesmie presiahnuť 80 °C, aby sa neznehodnotili vitamíny a minerály. Čo poviete, vyskúšate si tieto Vianoce pripraviť doma to najpravejšie kakao? 

 

Firemný darček s myšlienkou

Kakaw Co+ ponúka firmám aj možnosť splniť si zákonnú povinnosť zamestnávať ľudí so zdravotným znevýhodnením formou náhradného plnenia. „Nákupom produktov nielen splníte legislatívnu povinnosť a ušetríte, ale zároveň podporíte náš projekt, ktorý dlhodobo pomáha týmto ľuďom s integráciou do spoločnosti,“ vysvetľuje Martina.

Dnes už nejde len o kakao. Ide o dôkaz, že kvalitný produkt, férový obchod a sociálna zodpovednosť môžu fungovať ruka v ruke. „Kakao je nielen božská superpotravina,“ dodáva Matejíčková, „ale môže byť tiež nástrojom dôstojného života a pozitívnej sociálnej zmeny.“

 

KakawCo plus nájdete na Kraguvskej 9 v Žiline – prevádzka slúži na osobný odber, vyzdvihnutie objednávok z e-shopu, ale pokojne si tu môžete každý pracovný deň vychutnať aj šálku lahodného kakaa.

 

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: KakawCo

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod