Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 4°C

Spravodajstvo

Z Magočovskej sa stala ulica Mogočovska

V Trnovom sa niekomu podaril husársky kúsok. Na preklep v názve ulice upozornila rodina, podľa ktorej sa má volať.

29.04.2013 | 15:04

ŽILINA - TRNOVÉ. Niektoré ulice dostávajú názov podľa priezviska obyvateľov, ktorí na nich bývajú. Tak by to malo byť i na ulici Magočovskej v prímestskej časti Trnové.

Ide o jednu z najstarších rodín

V polovici 19. storočia boli obyvatelia diferencovaní podľa vlastníctva pôdy, ako základného výrobného prostriedku, na tri vrstvy – bezzemkov, malých a stredných roľníkov. Vlastníkmi pôdy vo vtedajšej obci Trnové bola i rodina Magočová. V roku 1857 bola obec rozdelená na jednotlivé časti, tzv. hony, a jednou z nich bolo i „Magočie“. Ako nás informoval Peter Štanský, riaditeľ Štátneho archívu v Žiline, člen Okresnej názvoslovnej komisie a Názvoslovnej komisie mesta Žiliny, podľa „magočovského“ lánu sa neskôr pomenovala i ulica v Trnovom na Magočovskú. Ide totiž o jednu z najstarších rodín, ktorá bývala v obci.


Je i v rozpise MHD

Na tabuli, ktorá pomenúva ulicu, stojí dnes ale názov Mogočovska. Upozornil na to práve Martin Magoč, obyvateľ Trnového. „Je to takto odjakživa, čo si ja pamätám. Mňa to ako Magoča uráža,“ hovorí.
Dnes je táto ulica značená i v rozpise mestskej hromadnej dopravy ako konečná zastávka. „Ak ide o označenie zastávky, je potrebné kontaktovať Dopravný podnik mesta Žiliny. Podnet sme zaslali
na vedomie do DPMŽ,“ informoval nás hovorca mesta Pavol Čorba.

I podľa Petra Štanského sa ulica má jednoznačne volať Magočovská. Informačné tabule boli dve, na začiatku a na konci ulice. Jedna, ktorá bola umiestnená na predajni s potravinami, je dnes už odstránená. Druhá stále visí na fasáde opusteného rodinného domu. <

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod