Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| -1°C

Zdravie a životný štýl

Základná príprava na cestovanie s potravinovou intoleranciou

Pri cestovaní môžete spoznávať nielen krásy prírody a historické pamiatky, ale aj rôznorodosť chutí, ktoré ponúkajú kuchyne jednotlivých krajín, či oblastí. A veľa ľudí cestuje práve kvôli gastronomickým zážitkom.

14.02.2024 | 08:32

Prekonajte jazykovú bariéru

Čo však robiť v prípade, že máte nejakú potravinovú intoleranciu? Častou je napríklad histamínová intolerancia, ale týka sa to aj rôznych iných. V prvom rade sa rozhodne nevzdávajte svojich cestovateľských snov. Nebudeme tvrdiť, že intolerancia neprináša na cestách určité obmedzenia, ale nejde o nič, čo by sa nedalo zvládnuť, ak sa na to pripravíte.

Ako prvé je potrebné sa vysporiadať s potenciálnou jazykovou bariérou. Bez ohľadu na to, či idete na dovolenku do Talianska, alebo niekam inam, naučte sa v miestnom jazyku názvy bežných jedál a surovín a obzvlášť tých, ktorím sa musíte vyhýbať a tiež ich prípadných náhrad. A nezaškodí ani, ak budete vedieť v danom jazyku povedať, akú máte intoleranciu.

Ak ste sa teraz zľakli, že vaša príprava na dovolenku bude okrem balenia si svojich obľúbených tričiek s potlačou a iných vecí zahŕňať aj memorovanie si cudzích slov, neberte to tak vážne. Ako sme už spomenuli, určite je dobré mať niečo v hlave, ale s tým, čo si nezapamätáte, vám hravo poradí prekladač vo vašom smartfóne. Ideálne taký, ktorý funguje aj offline, ak by ste mali problém s pripojením a dokáže prekladať text tak, že ho nasnímate fotoaparátom smartfónu, aby ste nemuseli všetko pracne prepisovať.

 

Treba vedieť, do čoho idete a byť pripravený aj na prípadné ťažkosti

Príprava zahŕňa nielen študovanie slovíčok, ale aj samotnej kuchyne. Rozhodne vám prospeje, ak budete mať aspoň základný prehľad o kuchyni v krajine, do ktorej sa chystáte. Keď budete vedieť, aké suroviny bežne používajú, budete vedieť, na čo si prípadne dávať pozor.

Na záver ešte dôležitá vec: nezabudnite na lieky viažuce sa k vašej intolerancii, resp. k príznakom, ktoré vám spôsobuje. A to aj v prípade, že ich doma beriete len v nutných prípadoch. Nikdy totiž neviete, kedy takýto prípad nastane na cestách.

Autor: - r -

Zdroj: PR článok

Foto: Xavier Lorenzo / Stock.adobe.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod