Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 9°C

Spravodajstvo

Základné školy robia nábor do prvých ročníkov

V meste sa už oficiálne zápisy ukončili, v okrese sa konajú v týchto dňoch. Ak ste svojho predškoláka ešte nestihli zapísať, môžete tak urobiť do 15. februára.

04.02.2013 | 13:29

ŽILINA. Rodičia, ktorých detí dovŕšia do 1. septembra tohto roku vek šesť rokov, sú zo zákona povinní zapísať ich do prvého ročníka základnej školy. Práve mesiace január a február patria u nás tejto milej povinnosti.

Mesto má po zápisoch, región nie

Na území mesta Žilina zapisovali prvákov do 18 štátnych základných škôl, 2 súkromných a 3 cirkevných v termínoch od 21. januára do 26. januára. Školy spolu narátali 774 budúcich žiakov. Rodičia 22 detí požiadali o zaradenie dieťaťa do nultého ročníka a 35 požiadalo o odklad povinnej školskej dochádzky. Informoval o tom hovorca mesta Pavol Čorba.

Zápisy na základných školách v Žiline mali bezproblémový priebeh. Niektoré evidujú zvýšený počet budúcich prvákov. „Zápisy máme každoročne dva dni – v piatok a v sobotu. Oproti minulému roku máme nárast v počte prvákov. K dnešnému dňu je ich 53. Ak rodič nestihol zápis, môže tak urobiť hociktorý školský deň do 15. februára,“ informovala zástupkyňa riaditeľa Základnej školy Jarná
v Žiline Mária Marčeková.

Na budúcich prváčikov sa tešia aj na Základnej škole Gaštanová v Žiline. Tu zapísali do prvého ročníka školského roku 2013/2014 zatiaľ 49 žiakov. „Už deväť rokov otvárame aj nultý ročník. V jednej triede môže byť maximálne 16 detí. Doteraz je prihlásených deväť, ale najviac sa tento ročník zaplňuje až v mesiacoch jún, júl a august. Ale rátame s tým, že budeme otvárať dve triedy,“ prezradil riaditeľ školy Karol Veselský.

Nábor do prvých ročníkov robia v týchto dňoch aj v školách mimo mesta. Ako nás informovala Emília Berzáková z odboru školstva z Obvodného úradu Žilina, zápisy sa v zmysle školského zákona konajú od 15. januára do 15. februára. Presný počet zapísaných prvákov v jednotlivých okresoch budú poznať teda až na konci februára.

Na zápise aj psychológ

Na zápisy sa školy špeciálne pripravujú. Triedu, v ktorých sa konajú, zvyknú pekne vyzdobiť a vytvoriť pre deti prijateľnú atmosféru. Pre budúcich prvákov sú pripravené pracovné listy i malé darčeky.
„Pani učiteľka sa s každým jedným porozpráva. Na zápise je prítomná aj psychologička, tak ak má rodič nejaké pochybnosti, môže sa s ňou o tom porozprávať. Následne rodičia vypíšu zápisné lístky a neskôr im príde rozhodnutie poštou,“ dodáva Mária Marčeková zo ZŠ Jarná.

Michala Stehlíková

Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod