Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 9°C

Spravodajstvo

Závodčanom znepríjemní život vrtuľník, petíciu im zamietli

Obyvatelia mestskej časti Závodie sa musia na najbližšie týždne obrniť riadnou dávkou trpezlivosti. V mesiacoch apríl, máj a jún bude nad žilinskými kasárňami vo zvýšenej miere lietať vojenský vrtuľník.

22.04.2013 | 15:28

ŽILINA-ZÁVODIE. Niet sa čoho obávať! Nejde o žiadnu výnimočnú či život ohrozujúcu situáciu. Ako nás informovali z Ministerstva obrany Slovenskej republiky, v žilinských kasárňach sa bude konať štandardné cvičenie príslušníkov pluku, súčasťou ktorého budú aj vzlety a pristátia vojenského vrtuľníka Mi-17.


„Táto letová činnosť nepredstavovala za dvadsaťročnú existenciu pluku špeciálneho určenia pre obyvateľov žiadne reálne nebezpečenstvo. Za zvýšený hluk a prašnosť sa samozrejme ospravedlňujeme, avšak treba si uvedomiť, že výcvik je pre príslušníkov ozbrojených síl nevyhnutný,“ vysvetľuje hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.


Prvé vzlety vrtuľníka mohli obyvatelia mestskej časti Závodia registrovať už začiatkom mesiaca apríl. Ďalšie sú naplánované už na tento týždeň, teda od pondelka 22. apríla do piatku 26. apríla. Tým sa však výcvik vojakov zďaleka nekončí. Bude pokračovať aj nasledujúci mesiac (13. - 17. máj) i v júni (3. - 7. júna). Vrtuľník bude lietať najmä v denných hodinách, ale raz za týždeň vzlietne a pristane v kasárňach aj o jedenástej hodine večer.


O akcii informovalo obyvateľov dotknutej časti aj vedenie mesta na svojej webovej stránke. Máloktorý z nich však čo i len tuší, čo sa bude nad ich strechami odohrávať. „Vôbec o ničom nevieme. Už sme si za tie roky zvykli, že tu občas pristane nejaký vrtuľník. Cez deň to ani tak nevnímame, v noci je to už o niečom inom. Niekedy sa nám trasie celý dom,“ hovorí 72-ročná Štefa z ulice Škultétyho, ktorá je preletmi vrtuľníka najviac zasiahnutá – tiahne sa priamo za kasárňami.


Ako sme sa dozvedeli od staršej Závodčanky, pred niekoľkými týždňami obyvatelia dotknutej ulice podpisovali petíciu za presunutie heliportu. Petičný hárok so 78 podpismi dostalo ministerstvo obrany. Keďže však petícia nespĺňala všetky formálne  náležitosti, bola odložená. Martina Balleková z ministerstva obrany dopĺňa: „Napriek tomu sme oslovili Vojenský ústav hygieny a epidemiológie Bratislava, aby situáciu v Žiline preveril. Šetrením sa zistilo, že ide o krátkodobé zaťaženie hlukom. Vzhľadom na to, že Ministerstvo obrany SR chce vyjsť obyvateľom Škultétyho ulice v ústrety, bude veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia Žiliny oznamovať mestskému úradu plánovaný výcvik minimálne sedem dní pred jeho začiatkom a pri neplánovaných akciách obratom.“
 

Michala Stehlíková

Snímka archív 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline, autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod