Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 1°C

Spravodajstvo

Žilina a Vodné dielo sú ľahšie o tony odpadu

Na Deň zeme sa do jarného upratovania zapojili desiatky dobrovoľníkov. Na Vodnom diele Žilina a v meste zaplnili smeťami 346 vriec.

29.04.2013 | 14:53

ŽILINA. Dvadsiateho druhého apríla si na celom svete pripomíname Deň zeme. Pri tejto príležitosti sa v sobotu 20. apríla 50 dobrovoľníkov rozhodlo vyčistiť od smetí najviac navštevované rekreačné miesto pri Žiline – Vodné dielo. Začali od Varína.

„Spoločnými silami sa nám tak podarilo za necelé tri hodiny vyzbierať viac ako 170 vriec odpadu. Situáciu sme však z organizačného hľadiska trošku podcenili. Mysleli sme si, že toľko vriec ani nenaplníme. No v skutočnosti sa nám minuli zhruba v polovici úseku, ktorý sme mali v pláne vyčistiť,“ hovorí jeden z dobrovoľníkov Marek Ostrochovský.

Obľúbená rekreačná zóna bola znečistená najmä plastovými fľašami. Dobrovoľníci narazili aj na nebezpečný odpad, akým boli fľaše motorového oleja, staré batérie či balenia z kozmetických výrobkov. Našiel sa aj občiansky preukaz. „Milo nás pobavila PET fľaša, ktorá mala vnútri papierik s textom a mobilným telefónnym číslom 12-ročného dievčatka, ktoré si prialo, aby sa fľaška dostala
až do mora,“ rozpráva Marek Ostrochovský.


Jarné upratovanie sa v ten istý deň konalo aj v niektorých častiach Žiliny. Desiatky dobrovoľníkov súbežne čistili brehy rieky Kysuce a Váhu pri Považskom Chlmci i okolie cintorína v Bánovej, odkiaľ vyviezli tri veľkokapacitné kontajnery s hmotnosťou 18 ton. V Lesoparku sa do čistenia zapojilo 150 dobrovoľníkov. Spolu vyzbierali až 176 vriec odpadu, ktoré dokopy
vážili 1,1 tony. Medzi nájdenými kuriozitami dominovali lyže a drevené sánky.

„Celkove môžeme skonštatovať, že odpadu je z roka na rok menej a dôvodom je to, že čistenie sa koná pravidelne a tiež sa nachádzajú v lesoparku stabilné odpadkové koše, ktoré ľudia využívajú.
Samozrejme, vyzbieraného odpadu je stále dosť a preto výchova občanov, aby si vážili životné prostredie, je stále aktuálna a takáto akcia má zmysel,“ konštatuje hovorca mesta Pavol Čorba.

Do Dňa Zeme sa zapojili aj obce v regióne, aj žiaci zo základných a stredných škôl. Tak ukázali, že im osud ťažko skúšanej prírody určite nie je ľahostajný. <

Michala Stehlíková
Snímky Zdeno Gronský

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod