Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 4°C

Spravodajstvo

Žilina má najlepšiu operátorku Európy

Európsky titul Výnimočná operátorka máme doma! Z Lotyšska ho priniesla operačná dôstojníčka žilinskej 112-tky Slavomíra Korduliaková. Získala ho za záchranu 16-ročnej Mirky, ktorá minulú zimu uviazla v snehovej kalamite na Kysuciach.

23.04.2013 | 10:31

ŽILINA. RIGA. Lotyšská Riga žila minulú stredu, 17. apríla, odovzdávaním ocenení prestížnej súťaže 112 Awards za rok 2012, ktorú každoročne vyhlasuje Európska asociácia liniek tiesňového volania. Medzi nominovanými bola i operačná dôstojníčka žilinských hasičov 39-ročná Slavomíra Korduliaková, ktorá sa slávnostného galavečera osobne zúčastnila. Zo súťaže neodchádzala naprázdno. Získala prvenstvo v kategórii Výnimočný operátor.


Za výnimočný čin výnimočné ocenenie
„Bol to krásny večer plný príjemných prekvapení. Získať takúto prestížnu európsku cenu je pre mňa veľkou poctou a tiež zadosťučinením pre všetkých operátorov liniek tiesňového volania. Som veľmi šťastná, že som spolu s kolegami z celého integrovaného záchranného systému mohla byť súčasťou záchrany jedného mladého života,“ podelila sa s tlačovým oddelením ministerstva vnútra o svoje dojmy držiteľka ceny 112 Awards tesne po vyhlásení výsledkov.


O titul Výnimočný operátor súperila žilinská operátorka ešte s kolegyňou z Veľkej Británie, ktorá minulý rok pomohla zachrániť desaťročného chlapca. Slavomíra bola nominovaná za záchranu 16-ročnej Mirky z Korne, ktorá vo februári minulého roku uviazla po ceste zo školy v snehovej kalamite. Vysilené dievča už nevládalo bojovať so snehom a zavolalo na linku 112. Prichádzajúci hovor prijala práve Slavomíra, ktorá celú hodinu poskytovala uviaznutej Mirke psychologickú podporu a vzájomnými rozhovormi ju udržiavala pri živote. Medzitým komunikovala aj s mamou dievčiny, starostom obce a so svojimi kolegami.


Záchranná akcia dopadla aj vďaka skvelej koordinácii viacerých zložiek úspešne. Hasičom sa podarilo Mirku nájsť len pol kilometra od domu. Bola stále pri vedomí, ale dehydrovaná, vysilená a podchladená. Na nosidlách ju preniesli až k sanitke. „Som veľmi šťastná, že som spolu s kolegami z celého integrovaného systému mohla byť súčasťou záchrany jedného mladého života. Bola to pre mňa bežná rutinná práca, vynikajúca súhra zložiek a tak trochu aj šťastie, ktoré nám prialo,“ povedala operačná dôstojníčka, ktorá obsluhuje tiesňovú linku už šiesty rok.

 

Zachránená sa stretla so záchrankyňou
Slávnostný galavečer v Lotyšsku sa do spomienok držiteľky ceny 112 Awards vryl aj iným nezabudnuteľným momentom. Počas odovzdávania ocenenia sa neočakávane stretla na pódiu so zachránenou Mirkou. Ich stretnutie bolo plné emócií a radosti.

Michala Stehlíková

Snímka MVSR, EENA

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod