Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 5°C

Spravodajstvo

Žilinčanka Petra pracuje pre americký Google

Tridsaťtriročná informatička Petra Cross si žije svoj sen. Mladá Žilinčanka sa presadila v USA – pracuje ako softvérová vývojárka pre spoločnosť Google.

17.06.2013 | 15:48

ŽILINA. Spoločnosť Google sídli v americkej Kalifornii. Jej cieľom je roztriediť všetky informácie sveta, aby boli užitočné a prístupné pre všetkých užívateľov kyberpriestoru. Jej najznámejším produktom je internetový vyhľadávač, ktorý poznáme aj u nás, na Slovensku. A práve v jej kalifornskej centrále pracuje 33-ročná Petra Cross, ktorá je mimochodom zo Žiliny.

 


S teplotami na pohovore v Google!
Žilinčanka Petra vyrastala na Solinkách. Vraj už od začiatku mala jasno v tom, čo chce študovať. Žiadny iný odbor ju nezaujal, len informatika. Prvé roky ju študovala na Žilinskej univerzite, neskôr prestúpila na Santa Clara University priamo v Silikonovom údolí v Kalifornii. Po skončení štúdia pracovala rok pre menšiu spoločnosť, potom si podala životopis do firmy Google. A predstavte si, pozvali ju na pohovor. Ako si naň spomína? „Pamätám si, čo som mala oblečené. Nie je to zvláštne? Tiež si pamätám, že som mala 38 stupňovú teplotu, ale nechcela som zrušiť termín pohovoru. Skúšalo ma 5 inžinierov a celé to trvalo asi 4 hodiny. Vyšla som odtiaľ úplne vyčerpaná, ale vedela som, že som odpovedala na všetky otázky,“ rozpráva sympatická Petra Cross.

 

Petra Cross. Snímka archív PC

 


Ako programátorka pracuje pre svetový gigant už deviaty rok. Jej hlavnou pracovnou náplňou je programovanie nových produktov pre Google. Popri tom si s kolegami navzájom kontrolujú odvedenú prácu a zvyšný čas venuje pracovným stretnutiam s ľuďmi z iných inžinierskych tímov. „Pracovná doba je flexibilná. Ale očakáva sa, že budete pracovať približne 8 hodín denne,“ vysvetľuje. Ako ďalej hovorí, na práci pre Google je najzaujímavejšie to, že človek kariérne rastie a učí sa od výnimočných ľudí. „Okrem toho sú nám poskytované aj vedľajšie výhody ako jedlo zdarma, posilňovňa, autobusová doprava do práce, výlety, výhody pre tehotné ženy a matky, masáže a iné,“ dodáva.

 

Petra Cross prednáša aj na školách. Snímka Robo Homola.

 


Na Slovensko nezabudla
Žilinčanka Petra vycestovala kvôli svojej práci niekoľkokrát aj na rodné Slovensko. „Teraz v máji som bola pozvaná v rámci úsilia Aj ty v IT prednášať na Fakulte informatiky a informačných technológií v Bratislave, kde som sa stretla s dievčatami zo stredných škôl a snažila som sa im priblížiť prácu programátora,“ rozpráva.

 

Do Bratislavy neprišla len pracovne. So svojím manželom, s ktorým sa mimochodom zoznámila vo firemnej kuchynke v Google, absolvovali niekoľko výletov po celom Slovensku. Navštívili jaskyne, hrady a svoju cestu ukončili vo Vysokých Tatrách. „Domov sa vraciam v priemere trikrát do roka. Vždy strávim veľa času doma v Žiline, s rodičmi,“ dodáva mladá informatička.


Jej ciele však nie sú len čisto „googlovské“. Túži si založiť rodinu a pokračovať v tvorivej práci, nech už je to v oblasti informatiky alebo niekde úplne inde.

Michala Stehlíková

Snímka Trevor Blackwell

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod