Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 5°C

Zaujalo nás

Žilinské „tučniaky“ majú medzi sebou novú krv

„My sa zimy nebojíme, nemáme z nej strach...“. Takto sa pospevovalo pred niekoľkými dňami na Vodnom diele. Uskutočnilo sa tu totiž celoslovenské stretnutie otužilcov.

16.05.2013 | 17:07

ŽILINA. Klub otužilcov Tučniaky pôsobí v Žiline už deviatu sezónu. Dnes ho tvorí 43 členov, pričom najmladšia má 12 rokov a najstarší 73 rokov. „Naším cieľom je propagovať otužovanie a zimné plávanie ako prirodzenú súčasť aktívneho a zdravého spôsobu života,“ vysvetľuje zakladateľ a vedúci klubu Jozef Repčík. Domácou vodou „tučniakov“ je Vodné dielo a Váh. „Pre niekoho je to možno voda, v ktorej by nechcel plávať, ale môžem pokojne všetkých ubezpečiť, že teraz v zime má voda výbornú kvalitu. Za celé roky sme sa nestretli so žiadnymi zdravotnými problémami,“ hovorí.
Pred pár dňami sa na Vodnom diele uskutočnil v poradí už 6. ročník celoslovenského stretnutia otužilcov, ktorý organizoval žilinský klub Tučniakov. Celkovo súťažilo 98 plavcov. „Plávalo sa na Váhu so štartom presne pod priehradným múrom, pričom na svoje si prišli úplní začiatočníci, ktorí plávali vzdialenosti 100 a 200 metrov, ale aj výborní plavci, ktorí odplávali jeden kilometer. Voda mala teplotu 1,5 °C,“ rozpráva zakladateľ klubu.

Chladná voda vraj otužilcom problém nerobí. Je to len otázka zvyku. Základom je poriadne sa pred plávaním rozcvičiť a potom, energicky, bez osmeľovania vstúpiť do vody. Začiatočníci by sa mali vo vode, ktorá má teplotu 1 až 3 °C, zdržať maximálne 2 až 3 minúty, u pokročilých plavcov sa odporúča 5 až 10 minút. Tí najlepší si môžu dovoliť pobudnúť v ľadovej vode aj neuveriteľných dvadsať minút. „Pravidelným plávaním si telo na chlad privyká. Veľa robí prítomnosť druhých plavcov, tzv. sociálna podpora. Vedecky bolo dokázané, že človek v spoločnosti druhých vydrží dva- i trikrát dlhšie v ľadovej vode, než keby bol v nej sám,“ vysvetľuje Jozef Repčík. <

Michala Stehlíková
Snímka Pavol Ďurčo

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod