Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -2°C

Spravodajstvo

Živčákovú postihla finančná kríza

Stavebné práce na chráme na pútnickom mieste sa spomalili. Problémom sú financie.

18.02.2013 | 15:21

KORŇA. Stavba chrámu na Živčákovej sa začala pred štyrmi rokmi, dokončiť sa má v roku 2015. V súčasnosti na práce nemajú dostatok peňazí, milodarov je totiž menej. Okrem toho musí farnosť splácať úver a dlhuje aj peniaze na nevyplatených faktúrach stavebnej firme.

Sťažený prístup
V zime pútnické miesto v horách navštevuje podstatne menej ľudí. „Majú horší prístup a hoci dávam pravidelne odhŕňať sneh, autom bez reťazí alebo bez náhonu na všetky kolesá sa sem ťažko dostanú,“ vysvetľuje správca farnosti Ivan Mahrík. Cítiť to aj na milodaroch od pútnikov. Niektoré stavbárske úkony sa tiež nedajú v mínusových teplotách realizovať. V priestoroch, kde sa temperuje,
sa v súčasnosti pokračuje v elektroinštalácii a rôznych remeselných prácach. „Nechcem ani pomyslieť na to, aby došlo k zastaveniu stavby,“ priznáva miestny farár.

Ročne do 50-tisíc pútnikov
Na tomto mieste sa odjakživa nachádzal obrázok Panny Márie, kde sa domáci zvykli modlievať. Hájnik Matúš Lašút tu mal podľa vlastných slov 1. júna 1958 videnie Panny Márie. Bolo to v roku 100. výročia zjavení Panny Márie vo francúzskych Lurdoch. Od tých čias začali miesto navštevovať veriaci z okolia i zďaleka. Ich putovanie trvalo počas totalitného komunistického režimu a neodstrašilo ich ani pálenie obrazov a sôch, ktoré tu zúrilo hlavne pred cirkevnými sviatkami, ani prenasledovanie štátnej moci. Cirkev k pravosti tunajšieho zjavenia Panny Márie ešte nezaujala definitívne stanovisko, v roku 2008 však žilinský biskup Tomáš Galis úradne vyhlásil Živčákovú za mariánske pútnické miesto.

Spláca úver i faktúry
Chrám na Živčákovej sa začal stavať v roku 2009 a rozpočet na jeho výstavbu bol vyčíslený na 2,8 milióna eur. Farnosti poskytla úver vo výške 660 000 eur Slovenská sporiteľňa a ten splácajú štvrťročne do júna 2015. Tento rok má splátka činiť takmer 177-tisíc eur. Fara však dlhuje peniaze i na nesplatených faktúrach stavebnej firme. Táto suma v roku 2013 predstavuje vyše 223-tisíc eur.
Tento rok má v pláne v interiéri dokončiť strop - podhľad v časti chrámu v kaplnke, zatepliť strop v kostole, urobiť podhľad v kostole a vnútorné omietky, podlahové kúrenie v kostole, v kaplnke, v sakristii i v spovedných miestnostiach.

Pomoc je vítaná
Na celkové dobudovanie chrámu aj so zariadením je potrebných ešte takmer 1 milión eur. Kto chápe nutnosť jeho dokončenia, môže prispieť na účet: 0051981195/0900 alebo osobne priniesť. „Už vopred vyslovujem úprimnú vďaku. Pán Boh zaplať,“ dodáva kňaz Ivan Mahrík, ktorý vo farnosti Korňa pôsobí od jej vzniku v roku 2000. Predtým pôsobil od roku 1985 vo farnosti Turzovka.

Veronika Cvinčeková
Snímka fara Korňa

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod