Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -3°C

Spravodajstvo

Zo smrti vinia lekárku, nemocnica tvrdí, že nepochybila

Iba 42-ročný Žilinčan zomrel pred pár dňami na následky pľúcnej embólie. Rodina je presvedčená, že mohol ešte žiť. Hovorkyňa nemocnice chybu lekárky popiera.

01.07.2013 | 13:53

ŽILINA. Roman Tvrdý sa už mesiac necítil dobre, pociťoval tlak na hrudi, prejsť pár krokov mu bolo záťažou. V sobotu 15. júna sa bolesti natoľko vystupňovali, že sa vybral na pohotovosť. Odtiaľ ho okamžite poslali na urgent. Na druhý deň zomrel pred zrakom svojej rodiny.
 

Prosil o röntgen
Rodina i známi videli, že nevyzerá dobre. „V oblasti hrudníka vyzeral byť neprirodzene nafúknutý, pociťoval bolesť,“ hovorí partnerka Monika Hodasová. Roman Tvrdý často behával a obával sa, že prekonal zápal pľúc. Bolesti však po mesiaci neustúpili, naopak. Vybral sa preto na pohotovosť. „Tam sa im to nezdalo, veď takéto príznaky u štyridsiatnika sú alarmujúce. Poslali ho preto na interné a žiadali vykonať odborné vyšetrenie,“ spomína si jeho družka.
 

Podľa rodiny mu však ordinujúca lekárka poskytla iba základné, nie rozšírené vyšetrenie. Sestra Miriam hovorí: „Mal smolu na doktorku. Išlo o alergiologičku, ktorá podľa mňa na urgente nemá čo robiť. Hneď sa ho spýtala, či je alergik a to mu bolo osudné. On mal 20 rokov alergiu, ako my všetci. Ale len na začiatku jari ho dráždili oči. On tam nešiel s astmou ani alergiou, ale s bolesťou!“
 

Rodina sa sťažuje na prístup ošetrujúcej lekárky. „Prosil, nech mu spravia röntgen pľúc, cítil, že tam niečo má. No ona sa spýtala: Kto je tu doktor, ja či vy?“ hovorí Monika Hodasová.
 

Podľa brata Rada mu práve CT mohlo zachrániť život: „Veď podľa patologičky mal v tele viacero zrazenín. No z urgentu ho poslali domov s liekmi na spanie a sprejom na astmu,“ hovorí. Neveriacky krúti hlavou: „Romana mal každý rád, bol to príjemný chlap. Ešte keď išiel na urgent, vošiel nesprávnym vchodom a vybehli naňho, či nemá okuliare a nečíta. On ešte žartoval, že okuliare má, ale potápačské.“
 

Rodine sa pohoršilo
 

Rodine je jasné, že Roman zanedbal starostlivosť o svoje zdravie, keď mesiac s bolesťami nevyhľadal lekára, ale sú presvedčení, že sa mu ešte dalo pomôcť. Monika Hodasová hovorí: „Prišiel síce o päť minút dvanásť, ale podľa mňa ešte včas. Veď sa ráno ešte zobudil.“

Spomína si, že sa na ňu usmial. „Pýtal sa, čo budeme variť. Hral sa s malým, keď zrazu prišiel do obývačky, zvalil sa do kresla a začal chrčať. Vravel, že je zle, nech volám záchranku,“ opisuje. V telefóne povedala záchranárom, že dostal deň predtým sprej na astmu, a tí automaticky predpokladali, že ide o záchvat. „Mal v pokoji sedieť pri otvorenom okne. On sa ale zvalil na zem a hlasno vykríkol. Asi mu práve vtedy zrazenina upchala nejakú cievu,“ ťažko si spomína partnerka.

Záchranka vraj prišla o 10 minút, začali ho oživovať, no už sa im nepodarilo Romana prebrať k životu.

Svedkom posledných minút života Romana Tvrdého bol aj jeho 3,5-ročný syn Sebastián. Práve v ňom sa videl. „Neviete si predstaviť, ako nám to ublížilo. Náš synček stále čaká, kedy príde tatino. Celej rodine sa pohoršilo,“ hovorí so slzami v očiach Monika.
 

„Myslíme si, že ide o pochybenie zo strany lekára,“ zhoduje sa celá rodina. Po prijatí výsledkov z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sú rozhodnutí podať na lekárku trestné oznámenie. „Romana nám to už nevráti, ale on by to tak chcel. Vždy sa rozčuľoval, keď videl prípady o zanedbaní lekárskej starostlivosti,“ dodáva jeho partnerka.


Nemocnica počká na výsledky


Nemocnica vec interne prešetrila a na základe toho vydala stanovisko. „Smrť pacienta Romana Tvrdého vedenie nemocnice mrzí a pozostalým vyjadruje úprimnú sústrasť.
Na základe prešetrenia poskytnutia zdravotnej starostlivosti je možné skonštatovať, že k pochybeniu zo strany lekárky na urgentnom príjme nedošlo. Pacient bol 15. 6. 2013 riadne vyšetrený na ambulancii vnútorného lekárstva urgentného príjmu vo FNsP Žilina, bolo mu urobených niekoľko vyšetrení, medzi nimi aj laboratórne, a žiadny z
výsledkov nenasvedčoval masívnej embolizácii, na ktorú pacient nasledujúci deň skonal,“ uviedla hovorkyňa Mária Koporecová.
 

Práve Úrad pre dohľad by mal skonštatovať, či smrť zavinilo pochybenie lekárky, alebo jeho zanedbanie starostlivosti o svoje zdravie. Podnet od rodiny Tvrdej zaevidovali
v utorok 25. júna. „Úrad na základe podnetu vykonáva dohľad u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti (FNsP Žilina) a zisťuje, či postupoval v súlade so zákonom, či pacientovi poskytol všetky diagnostické a terapeutické výkony. Na základe dohľadu skonštatuje, či bola zdravotná starostlivosť poskytnutá správne, či podnet bol opodstatnený alebo neopodstatnený,“ informovala hovorkyňa Soňa Valášiková.

Veronika Cvinčeková
Snímka archív rodiny Tvrdej

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod