Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -2°C

Spravodajstvo

Zrušili im školu, do novej chodia na vlastné riziko

Po zrušení školy v Považskom Chlmci bola pre školopovinné deti určená ako spádová ZŠ Budatín. Po ceste do budatínskej školy sú najmä žiaci nižších ročníkov vystavení veľkému riziku kolízie s autami.

06.05.2013 | 15:06

ŽILINA-BUDATÍN. Tridsaťdva rodičov žiakov z Považského Chlmca sa podpísalo pod petíciu, ktorou žiadali zachádzanie ranného autobusu až k ZŠ Budatín. Ich deti sú v rannej špičke odkázané na bežné spoje MHD a od vzdialenej zastávky kráčajú k škole pešo po ceste bez chodníka.

 

Text foto: Deti vystupujú na zastávke Námestie hrdinov pri estakáde, pokračujú podchodom a pešo po ceste ku škole.

 

Zachádzanie nemožné?

Rodičia žiadali upraviť trasu ranného spoja, ktorý by ich deti bezpečne dopravil na vyučovanie, už začiatkom školského roka v septembri. Minulý rok i v marci 2013 navrhlo preto DPMŽ spolu s poslankyňou za obe prímestské časti, Annou Smikoňovou, dve trasy možného zachádzania autobusu č. 21 z Považského Chlmca k ZŠ v Budatíne. Obe sú však pre mesto nepriechodné.

Prekážky sa ukázali už pri prejazde ulicou pri škole, kde odstavené autá zabraňovali autobusu bez problémov prejsť. Táto ulica (Slovenských dobrovoľníkov) končí pri cintoríne, kde sa autobus neotočí. Problém nastal aj pri prejazde vedľajšou ulicou (Železničná), kde pri rodinných domoch parkujú osobné autá po oboch stranách cesty. „Horšie by to bolo už len v zime, kedy by pre sneh autá
parkovali ešte ďalej od okraja,“ podotýka Anna Smikoňová.

 

Text foto: Na ulici pri škole autobus pre zaparkované autá prechádza s ťažkosťami.

 

Podľa stanoviska odboru školstva by pri zachádzaní linky č. 21 zo svojej pôvodnej trasy narástla prepravná vzdialenosť o 2,5 km na jeden spoj, čo v ročnom objeme predstavuje nárast o 625 km.

Druhou možnosťou bolo pristavenie autobusu na zastávke Námestie hrdinov v smere do Zástrania, odkiaľ by žiaci mohli pokračovať ku škole po chodníku. „Autobus by sa musel otočiť na starej
ceste do Tepličky. Celková zachádzka by činila až 4,2 km,“ ozrejmuje poslankyňa Anna Smikoňová.

„V súčasnej finančnej situácii to nie je možné a neuvažujeme o tom. Vyvolalo by to ďalšie náklady súvisiace s vybudovaním obratiska, zabezpečením zimnej údržby a zvýšenie finančných výdavkov v súvislosti s MHD,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.

 

Polícia tu nebola


Rodičia z Považského Chlmca však na svojej požiadavke zvýšiť bezpečnosť detí na ceste do školy naďalej trvajú. Podľa stanoviskaodboru školstva je vraj súčasný prechod od zastávky MHD do školy bezpečný i preto, že je tu prítomná hliadka Mestskej polície.

S poslankyňou Annou Smikoňovou sme si trasu spoločne prešli v pondelok 29. apríla. Zaskočilo nás, že na trase v ten deň policajná hliadka nebola, aby deti usmerňovala na chodník na opačnej strane cesty. Bez dozoru si totiž skracujú cestu do školy chôdzou po krajnici.

Ako vysvetlil hovorca mesta, hliadka v to ráno mala službu v Brodne. „Občania a poslanci žiadajú zabezpečiť čoraz viac priechodov. Pán poslanec Ján Púček žiadal o kontrolu dohľadu nad bezpečným priechodom cez železničnú trať v Brodne, preto motorizovaná hliadka zabezpečuje raz priechod v Budatíne, inokedy v Brodne,“ uviedol Pavol Čorba.

 

Text foto: Deti by mali do školy kráčať po tomto chodníku. Namiesto toho chodia po opačnej strane cesty, po krajnici.

 

Vidia autobus a rozbehnú sa

Problém majú i rodičia žiakov prichádzajúcich do Budatína z opačnej strany, zo Zástrania. Pani Rechtoríková každý deň posiela na autobus svoju dcéru, prváčku. Za kritickú považuje hlavne križovatku ulíc Na lány a Slovenských dobrovoľníkov, kde sa nachádza priechod pre chodcov. Je neprehľadná a vodič s chodcom sa vidia na poslednú chvíľu. „Ráno je to ešte v poriadku. Autobus vysadí deti na tej strane, kde už nemusia prechádzať priechodom cez cestu. Ale poobede musia prejsť na druhú stranu. A viete, aké sú deti, keď vidia autobus, rozbehnú sa bez toho, že by sa pozreli
na jednu a druhú stranu,“ hovorí. Najlepším riešením by podľa nej bolo posunúť priechod o 20 - 30 m nižšie, kde vidno autá. Rovnakého názoru sú aj pani Kubová, Mičicová, Martinková a Jaššová, ktoré sú takisto mamami školopovinných detí.


Priechod by mal byť umiestnený iba na bezpečnom mieste, ktoré poskytuje chodcom aj vodičom dostatočný rozhľad, a tento ním podľa rodičov ani poslankyne Smikoňovej rozhodne nie je. Mesto preto vypracovalo dopravný projekt, ktorý mal byť podľa hovorcu Pavla Čorbu dokončený už koncom apríla. Podľa všetkého by teda malo nájsť financie na posunutie autobusovej zastávky i priechodu pre chodcov o niekoľko metrov ďalej. <

 

Veronika Cvinčeková
Snímky autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod