Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 10°C

Spravodajstvo

Aj reštaurácie v Žiline dostali ďalšiu ranu: Pomaly nás doslova zabíjajú

ŽILINA. Frekventované Mariánske námestie zívalo cez víkend prázdnotou. Reštauračným zariadeniam hralo v posledných dňoch do kariet príjemné počasie, a tak si ľudia radi vychutnali obed či večeru aj na terasách. Tie sú však od piatka 11. decembra minulosťou. Nariadenie vlády zatvorilo terasy, jedlo je možné si zobrať len so sebou.

16.12.2020 | 11:09

STAROSTÍ VYŠE HLAVY

Nové opatrenia vlády pridali ešte viac starostí už aj tak značne deprimovaným majiteľom reštaurácií. „K týmto opatreniam sa nedá zrejme nič povedať, kostoly sú plné a reštaurácie zatvorené,“ povedal v rozhovore pre Žilinský večerník Jozef Gíret, majiteľ jednej z vychytených reštaurácií na spomínanom Mariánskom námestí. Terasa v tejto prevádzke čiastočne nezmizla, no aktuálny stav je žalostný. „Zatiaľ sme terasu nedávali dole, máme ju zloženú. V podstate sedieť sa nemôže, respektíve zákazníci svojvoľne môžu, no všetko v duchu donášky take away bez porcelánových príborov. Aj táto vyhláška je celá neprehľadná, hotel môže byť otvorený a do reštaurácie nesmie ísť ani otestovaný človek. My s tým skutočne nič nespravíme,“ doplnil Jozef Gíret.

BRUTÁLNE POKLESY TRŽIEB

Svetlo na konci tunela zatiaľ nevidí nikto, majitelia sa musia vysporiadať so značnou neistotou, ktorá terorizuje bežných zamestnancov. „Tí to znášajú dosť zle. Ako majitelia dostávame veľa otázok, no nevieme im odpovedať. Dokedy to potrvá? Kedy bude koniec? Zatiaľ sme neprepúšťali, no ak to pôjde takto ďalej, tak budeme musieť. Nám dokonca ešte ani neprišla žiadna pomoc od štátu, je to celé dosť zlé. Po tomto sa určite bude prepúšťať, to vám viem povedať na 100 %. To sa do normálneho režimu dostane možno o dva roky. Bohužiaľ, je to tak,“ smutne skonštatoval Jozef Gíret súčasnú nelichotivú situáciu, no pridal podľa neho aj vhodné riešenie, ako by gastrobiznis mohol za súčasných opatrení naďalej pokračovať. „Navrhoval by som otvoriť pre tých, ktorí majú spravený test, ako napríklad pendleri. Kto nemá test, tak nech sa páči, bude vonku. Ľudia v interiéri sú lepšie ovládateľní, tam si vieme nastaviť pravidlá a dostatočné odstupy. Vonku na terasách je to o zhluku ľudí pri ohrievačoch. Je to absolútna hlúposť, lebo vonku je riziko choroby, k tomu môžu na seba kýchať. V reštauráciách sa pomaly nikto nenakazil, tak tomu celému skutočne ťažko pochopiť.“ Alfou a omegou podnikania je tvorba zisku, o tom sa však v roku 2020 nedá hovoriť. „Oproti minulému roku sme mali pokles tržieb 75 %, teraz očakávam ešte nárast na 80 až 90 %. Jednoducho povedané, neoplatí sa nám robiť. Je to demotivujúce, lebo človek robí a neustále prerába. Doslova nás pomaly zabíjajú. Isteže, v marci nikto nevedel, ako sa to celé vyvinie, ale výsledok je taký, že 90 % ľudí v gastrobiznise je už prepustených.“

Na záver nás zaujímalo, dokedy budú mať majitelia prevádzok trpezlivosť znášať jednu ranu za druhou a či príde k masívnemu zatváraniu. „Ťažko sa z toho dá vycúvať, lebo máme zmluvy s veľkými spoločnosťami. Nejde len o nájom, energie tu budú vždy, aj keď máme zavreté, lebo nemôžete napríklad len tak vypnúť mrazničku. Stále nám ide všetko do veľkého mínusu. Kompenzácie od štátu neprichádzajú a skutočne neviem, dokedy budeme vládať. Skôr ako v marci sa celá situácia nedá dokopy, to je môj odhad,“ zakončil Jozef Gíret.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod