Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Spravodajstvo

Kontaminované trubičky sa vyskytli i u nás

Odkedy v Poľsku zistili kontamináciu sušeného mlieka jedom na hlodavce, aj Žilinčania majú strach kupovať poľské vaflové trubičky. Oprávnene?

11.02.2013 | 13:36

ŽILINA. Niektorí z vás pred pár týždňami zaregistrovali v obchodnom dome TESCO v centre mesta vybielené regály. Zákazníci si to hneď dali do súvisu s potravinovou hrozbou v podobe kontaminovaných trubičiek z Poľska.

Trubičky stiahli z predaja
Jeden zo zákazníkov nás upozornil na sladké trubičky, ktoré minulý týždeň objavil v predajni TESCO pri Sade SNP. Pôvodom boli od našich susedov. Majú sa zákazníci obávať?

Podľa všetkého nie. V predaji sa nachádzajú už len tie trubičky, ktoré nepatria medzi podozrivé. „Podľa doterajších zistení niektoré druhy vaflových trubičiek boli predávané v spoločnosti TESCO
a KAUFLAND. Spoločnosť TESCO STORES doviezla len jeden druh oblátok s vanilkovým krémom s dátumom minimálnej trvanlivosti 21. 4. 2013 a 10. 5. 2013. Spoločnosť Kaufland SR Stilla
Dolce trubičky plnka kakao, 2 x 50 g. Obe spoločnosti stiahli výrobky z predaja,“ uviedlo oddelenie rastlinných komodít Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Žiline.

Ako nás informoval aj manažér vonkajších vzťahov TESCO STORES SR Peter Sklenář, v polovici januára im dodávateľ avizoval výrobný problém s uvedeným výrobkom Vanilla wafers. „Tento sme obratom 17. 1. 2013 stiahli z trhu. Pretože chceme chrániť spotrebiteľov, preventívne sme stiahli aj všetky ostatné výrobky od tohto dodávateľa,“ uviedol.

Je možné ich vrátiť
Ku koncu januára poskytlo Poľsko zoznam 33 výrobkov, na ktorých výrobu bolo použité sušené mlieko kontaminované jedom s názvom Toxan Granulat. V okresoch Žilina a Bytča inšpektori uvedené
výrobky v predajniach a skladoch nenašli. „Vyzývame spotrebiteľov, aby nekonzumovali oblátky Stilla Dolce Cocoa Rols, Vanila wafles, Wafle Max, Poesia Milk Cream, Wiener Eiswaffel vyrobené po 22. novembri 2012, t. j. s dátumom minimálnej trvanlivosti 21. 4. 2013 a neskôr. Zakúpené oblátky je potrebné vrátiť do obchodu, kde boli zakúpené. V žiadnom prípade ich nie je možné použiť ako krmivo pre zvieratá,“ upozorňujú.

Veronika Cvinčeková
Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod