Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| -3°C

Spravodajstvo

Ľudia diviaky z Hájika vyhnali ručne

Mesto Žilina sa opäť pustilo do boja proti diviakom. Minulú sobotu zorganizovalo na Hájiku hromadnú brigádu, ktorej cieľom bolo vyčistiť problémové časti od krovia. Akcie sa zúčastnilo okolo sto ľudí. Na sklamanie mesta najmenší záujem o „upratovanie“ prejavili práve Hájičania.

21.10.2013 | 14:10

ŽILINA. Akciu Pomôžme ochrániť Hájik pred diviakmi naplánovalo mesto na minulú sobotu 19. októbra. Dobrovoľníci sa zišli o ôsmej hodine ráno pod schodmi medzi Závodím a Hájikom. Rozdelili sa do menších skupín a na čele s pilčíkmi sa pustili do vojny s krovím.



S krovím sa pasovali štyri hodiny

„Prišlo okolo sto ľudí. Zväčša to boli zamestnanci mestského úradu, urbárnici, keďže išlo aj o urbárske pozemky, niektorí poslanci, príslušníci ozbrojených síl, policajti i členovia občianskych združení. Čo nás sklamalo - očakávali sme vyššiu účasť zo strany Hájičanov,“ hovorí Pavol Čorba, hovorca mesta.

Hromadná brigáda trvala do poludnia. Počas štyroch hodín sa podarilo presvetliť od húštia tú najkritickejšiu časť – pásy krovín okolo schodov, kde sa diviaky v minulosti najčastejšie zdržiavali. Vzniknutý drevoodpad budú odstraňovať tento a budúci týždeň.

Mesto akciu hodnotí pozitívne. Hájik zbavili toho, čo tu divé svine najviac lákalo. To ale neznamená, že už medzi paneláky sídliska nezídu. Veľa závisí aj od samotných obyvateľov. „Samozrejme, naďalej platí to, že žiadame občanov, že ak budú vysypávať odpad, aby ho sypali do smetných nádob a neukladali voľne v okolí smetných košov, pretože potom sa môže stať, že keď diviak zavetrí nejaké neskonzumované jedlo, ktoré patrí do odpadu, priblíži sa k nemu a bude sa v ňom prehŕňať,“ vysvetľuje Pavol Čorba.

Hovorca mesta nevylučuje, že sa podobná akcia, aká bola v sobotu, bude v budúcnosti opakovať. Ak sa vyhodnotí, že bola prospešná, budú v nej pokračovať. Pavol Čorba zároveň nabáda obyvateľov, aby nabudúce prejavili väčší záujem o záležitosť, ktorá sa týka najmä ich. „Keď sa našli dobrovoľníci z iných častí mesta a prišli pomáhať, tak sme očakávali, že bude záujem aj priamo od obyvateľov zo sídliska Hájik,“ dodáva.



Koniec diviakom?

Spoločnú brigádu kladne hodnotia aj tí najkompetentnejší - poľovníci. „Čistil sa celý pozemok, s tým, že sa vyrezali všetky dreviny, ktoré tvoria húštiny. Nepoškodilo sa životné prostredie. Ostal len porast v takej kvalite, ktorá minimalizuje podmienky pre pobyt zveri, nielen diviakov. Lebo zver nebude vo voľnom lese, ale v húštine. Teraz sú tie časti, kde sa všetky húštiny na komplet odstránili, prehľadné ako park,“ hodnotí sobotňajšiu akciu vedúci Slovenskej poľovníckej komory pre okresy Žilina a Bytča Peter Marčulinec.

Za poľovníkov prišlo na Hájik okolo tridsať ľudí, ktorí dohliadali hlavne na bezpečnosť zúčastnených dobrovoľníkov. Zároveň neváhali priložiť ruku k dielu a rovnako ako ostatní, chytili do rúk píly a sekery, a pasovali sa s húštinami. „Všetci sme sa narobili, z pohľadu čistenia to bol ťažký terén,“ hovorí Peter Marčulinec.

Akcia Pomôžme ochrániť Hájik pred diviami by podľa vedúceho Slovenskej poľovníckej komory pre okresy Žilina a Bytča určite mala pomôcť. Schody sú po oboch stranách vyčistené a diviaky by sa tu už viac nemali zdržiavať.
 

Michala Stehlíková
Snímky Martin Macho, Michal Srnec

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod