Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 8°C

Spravodajstvo

Na Košickej sa stali dve nehody. Prečo nefungovali semafory?

V nedeľu 3. novembra sa na Košickej ulici odohrali dve dopravné nehody. Pri jednej z nich zasahovali aj záchranári. Mohli za to nefunkčné semafory na najvyťaženejšej križovatke mesta?

11.11.2013 | 14:00

ŽILINA. K prvej nehode došlo okolo jednej hodiny poobede. Vodič Škody Fabie nedal prednosť vozidlu na hlavnej ceste, v dôsledku čoho došlo k zrážke. Podľa očitého svedka, študenta Mateja, si to v tomto prípade našťastie odniesli len pokrčené plechy. Druhá, vážnejšia zrážka sa odohrala v podvečerných hodinách okolo 17. hodiny.  Príčina? Rovnaká ako pri prvej nehode. Vodič osobného auta nedal prednosť šoférovi z Martina, ktorý prichádzal po hlavnej. Jedno auto skončilo v plote. Pri zrážke došlo podľa nášho svedka k zraneniu dvoch ľudí, ktorých záchranári previezli do nemocnice. „Počas odstraňovania nehody riadili križovatku dopravní policajti,“ hovorí Matej.

Dve nehody v ten istý deň na tom istom mieste a s rovnakou príčinou. Náhoda? V ten deň na najfrekventovanejšej križovatke totiž nefungovali semafory. Mnohí, najmä žilinskí šoféri vedia, že to nebolo po prvý raz. Časté výpadky svetelnej signalizácie zdôvodňuje hovorca mesta Pavol Čorba nasledovne: „Pri rekonštrukcii uvedenej križovatky v minulosti došlo pravdepodobne k neodbornému uloženiu káblov v uvedenom mieste a odvtedy sa tu prejavujú časté poruchy – skraty v zemi. Tento havarijný stav pretrváva od roku 2007 a je potrebná rekonštrukcia minimálne v rozsahu kompletnej výmeny káblov, návestidiel a dosiek v radiči.“

Ak semafory vypadnú, dopravu na križovatke by mali riadiť policajti. V ten deň tu vraj nebol ani jeden. Podľa polície to nebolo potrebné. „V čase dokumentovania dopravnej nehody bola doprava riadená príslušníkmi polície. V ostatnom čase si to dopravná situácia nevyžadovala. Vodiči sú povinní pri prejazde križovatkou v čase nefunkčnosti svetelného signalizačného zariadenia dodržiavať trvalé dopravné značenie umiestnené pred križovatkou,“ uvádza hovorkyňa Jana Balogová.

Mestu vraj situácia na Košickej ulici nie je ľahostajná. Preto využíva všetky možnosti, ako presadiť rekonštrukciu svetelnej križovatky čo najskôr. Projektová dokumentácia je už na stole, pustia sa do nej, keď budú peniaze. „Významnú úlohu zohráva fakt, že ide o finančne aj technicky náročnú rekonštrukciu,“ dodal hovorca mesta Pavol Čorba.

Od začiatku roka riešili policajti na problémovej križovatke päť dopravných nehôd.


-ms-
Snímka Matej Kurinec

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod