Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 3°C

Spravodajstvo

Obyvatelia Mlyniska žiadajú lepšie podmienky pre život

Viete si predstaviť, že by vám pred domom nesvietila lampa alebo že by ste o kúrení zemným plynom len snívali? Nehovoríme o ťažko skúšanom živote osadníkov, ale o ľuďoch, ktorí žijú v katastri jednej z najväčších obcí nášho regiónu, vo Varíne.

02.09.2013 | 15:39

VARÍN. Na Mlynisku – Vysoké Brehy medzi Varínom a Nezbudskou Lúčkou žije v niekoľkých rodinných domoch okolo 28 obyvateľov. Tým tu učarovala krásna príroda, ale podmienky na život vraj nie sú ľahké. Nemajú verejné osvetlenie, namiesto zemného plynu kúria uhlím a dlhé roky po ich ulici jazdili šoféri ako diví. Preto pred dvoma rokmi predložili na obecnom úrade žiadosť s požiadavkami, ktoré podľa nich treba urgentne riešiť. „Patríme síce pod Varín, ale máme pocit, že Varín o nás nejaví záujem,“ vysvetľuje Dominika Králiková, zástupkyňa obyvateľov Mlyniska.


V liste adresovanom starostovi obce žiadali o zavedenie verejného osvetlenia, ktoré tu dodnes chýba. „Od horárne až po nás nie je cesta osvetlená. Niektorí z nás, ktorí idú ráno do práce, majú strach tadiaľto chodiť, pretože je tu tma,“ vysvetľuje. Ďalší bod žiadosti upozorňuje na šoférov, ktorí tadiaľto jazdia rýchlo. Cesta ale nie je na takúto jazdu dostatočne široká a vážna nehoda mohla byť len otázkou času. „Pre poštu si chodíme sami. Niekedy nám doručenku donesú, ale nie je to pravidlom. Nám mobilným to až taký problém nerobí. Ale čo starší ľudia?“ pýta sa.


V štvrtom bode žiadali obec o pomoc pri riešení výšky cestovného pre školopovinné deti. Deti z Nezbudskej Lúčky dochádzajúce do varínskej školy, dostávajú príspevok na cestovné. Školáci z Mlyniska s rovnakou cenou lístka tento benefit nemajú. „Poslednou požiadavkou bolo zavedenie zemného plynu. Uvedomujeme si, že je to dosť finančne náročné, ale pre nás významné a potrebné,“ dodáva zástupkyňa miestnych ľudí.

Dominika Králiková zastupuje svojich susedov.



Žiadosť odovzdali na obecnom úrade v júni v roku 2011. Z piatich požiadaviek sa obci podarilo podľa obyvateľov vyriešiť len jednu. A to znížiť maximálnu povolenú rýchlosť. „Máme pocit, že nám týmto krokom chceli zalepiť oči a povedať, že máte 50-tku, tak buďte radi,“ smutne konštatuje.


Starosta obce Varín Miroslav Williger tvrdí, že sa so žiadosťou náležite zaoberali. „Každá jedna požiadavka sa riešila samostatne, nedalo sa to riešiť ako celok. Predovšetkým si treba uvedomiť, že len niektoré z týchto požiadaviek spadajú do kompetencie obce,“ vysvetľuje starosta.



Ako prvý riešili problém s poštou. Tá po prešetrení pomerov prisľúbila, že listové zásielky budú ľuďom osobne doručovať. V súčasnej dobe si však vybavila výnimku na Regulačnom úrade SR, aby tu nemuseli s poštou chodiť. Úspešní boli v komunikácii s dopravným inšpektorátom, ktorý dal aspoň súhlas na umiestnenie značky na zníženie rýchlosti na 50 km/h. S výškou cestovného im však pomôcť nevedia. Keďže sa nachádzajú v katastri obce Varín, príslušný školský úrad nemôže deťom preplácať podľa zákona lístky. Pod kompetencie obce nepatrí ani zavedenie prípojky na zemný plyn.



„Na základe zákona o rozpočtových pravidlách obec smie z obecného rozpočtu prispievať len neziskovým a charitatívnym organizáciám, čo SPP distribúcia rozhodne nie je. Obec predsa nevybuduje takúto prípojku z peňazí daňových poplatníkov za niekoľko desiatok tisíc eur a súkromné firmy ju prevezmú bezodplatne do majetku a budú na nej zarábať,“ dodáva starosta.
 

Po niekoľkých rokoch sa obyvatelia Mlyniska dočkali aspoň zníženia rýchlosti na 50-tku.


Zaoberali sa aj verejným osvetlením. „V minulosti sme im chceli osvetliť cestu pred ich domami a namontovať lampy na už existujúce stĺpy, ktoré sa nachádzajú v ich záhradách. Oni však tvrdia, že to problém nerieši. Potrebovali by osvetliť cestu od horárne až ku nim. Ťahať ale verejné osvetlenie 500 metrov mimo zastavané územie pre 5 domov je nemožné,“ vysvetľuje starosta. Obyvateľom sa však snažia zľahčiť život aspoň nejakou kompenzáciou. Napríklad znížili im poplatky za vývoz komunálneho odpadu na minimálnu sumu.
 

Ľudom z Mlyniska teda zostáva len dúfať, že sa ľady časom pohnú a že aj do tejto časti čoskoro zavíta 21. storočie. „Dlhé roky nám sľubujú hory – doly, ale doteraz sa tu toho veľa nezmenilo. Pozornosť si zaslúžime, keďže volíme orgány samosprávy obce a taktiež si plníme svoju daňovú povinnosť voči obci,“ konštatuje Dominika Králiková.


Starosta obce na záver vyjadril lôtosť nad problémami, aké tu ľudia majú, ale imuseli s nimi prirodzene počítať, keď sa rozhodli žiť v podstate na samote a takto ďaleko od zastavaného územia obce.

Michala Stehlíková

Snímka autorka

 


 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod