Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 2°C

Zaujalo nás

Považský Chlmec má novú dominantu – snehového obra

Kde sa vzal, tu sa vzal, v Považskom Chlmci vyrástol veľký, vyše štvormetrový snehuliak.

16.05.2013 | 17:09

ŽILINA/POVAŽSKÝ CHLMEC. Perinbaba sa túto zimu teda nefláka. V priebehu pár dní zatriasla svojou perinou až niekoľkokrát. A aká by to bola zima bez snehuliaka? Najväčšieho v Žiline máme pravdepodobne v Považskom Chlmci.

Vyše štvormetrový snehový panák vyrástol v parku pred kultúrnym domom. Stavali ho štyria miestni chlapi. „Snehuliaka sme začali stavať 4. januára okolo ôsmej hodiny večer. Dokončili sme ho na druhý deň ráno o desiatej hodine. Meral 4,3 metra a v spodnej časti mal v priemere 2 metre,“ povedal nám Lukáš Plačko, jeden zo staviteľov.

Keďže začiatkom januára bol sneh pomerne sypký, aby sa im lepšie stavalo, museli ho polievať. Bolo to vraj náročné, ale o to väčšiu radosť mali, keď sa im ho podarilo potiahnuť až do štvormetrovej výšky. Samozrejme, pri práci pomohol aj rebrík.

„Toto bol už piaty ročník. V stavaní snehuliaka budeme pokračovať aj na budúci rok, i napriek každoročnému ničeniu zo strany neznámeho neprajníka. Chceli by sme mu len odkázať, že to robíme pre radosť malých detí a nie pre človeka, ktorý si na ňom potrebuje vybiť zlosť,“ odkazuje Lukáš Plačko.

Snehuliak to teda túto zimu nemá ľahké. Okrem toho, že ho niekto pravidelne okopáva a devastuje, z hlavy mu prednedávnom ukradli aj hrniec. Iní sa ale tešia, že im tu každú zimu vyrastie panák zo snehu, ktorý je oveľa väčší ako ktorýkoľvek iný na okolí.

„Nabudúce plánujeme postaviť ešte vyššieho a mohutnejšieho. Každý, kto bude mať záujem pomôcť, nech sa na nás obráti. Je vítaný,“ pozývajú stavitelia.

-ms-

Smímka archív Lukáša Plačka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod