Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 2°C

Spravodajstvo

Starostka Iveta Michalíková: Čičmanmi sa pýši každý, no finančne nám nemá kto pomôcť

Existenciu Čičmian ohrozuje nielen ich vymieranie obyvateľov, ale aj nedostatok financií. Voľby do orgánov samosprávy 15. mája 2021 obci odhalili, že občanov nemá skoro kto zastúpiť. A pri tejto príležitosti vznikol aj náš rozhovor, kde starostka Iveta Michalíková prezradila veľa zaujímavých informácii z domáceho diania.

27.05.2021 | 17:21

 

Ako dopadli voľby poslancov do obecného zastupiteľstva?

Išlo o doplňujúce voľby. Museli sme ich zorganizovať z dôvodu, že poslanci zvolení v roku 2018 sa vzdali poslaneckého mandátu zo zdravotných, prípadne iných dôvodov. Náhradníci neprijali mandát poslanca obecného zastupiteľstva. Máme problém zohnať poslancov. Vekový priemer je v našej obci  okolo 60 rokov. Napriek tomu sa prihlásili dvaja kandidáti a oni boli nakoniec aj zvolení. Budeme mať zastupiteľstvo, kde novozvolení poslanci zložia sľub.  

Môžeme teda povedať, že tí dvaja mali isté víťazstvo?

Áno, viac-menej mali víťazstvo isté, lebo boli iba dvaja.

Ako to teda celé prebiehalo?

Občania mali možnosť na voľbách zakrúžkovať jedného alebo obidvoch. Takže určite mali na výber.

Aká bola účasť?

Počet voličov zapísaných do zoznamu voličov bolo 114. Na hlasovaní sa zúčastnilo 38. Jeden hlas bol neplatný. Kandidát Imrich Uríča bez politickej príslušnosti získal 34 hlasov a kandidát Marek Tomašek bez politickej príslušnosti získal 27 hlasov.

Ako vnímate obnovujúci sa cestovný ruch vo svojej obci?

Do našej obce chodí veľa turistov. Po roku a pol sme opäť otvorili obchod s bufetom. Nový nájomca ponúka okrem potravín aj suveníry, občerstvenie a novinkou je aj sudové vínko. Svojpomocne si skrášľujeme obec. Nemáme iné dostupné finančné prostriedky, keďže sme malá obec a z podielových daní, ktoré obec dostáva, sa nedá vyžiť. Chalupári sponzorujú kvety. Veľké akcie tento rok organizovať nebudeme z dôvodu pandémie covid-19, keďže máme v obci starších občanov.

Ako je to s demografickou štruktúrou? Vymierajú Čičmany?

Je to, žiaľ, tak. Ťažko to zastavíme, keď 90 % obyvateľstva tvoria dôchodcovia. Sú tu najstarší občania, ktorí majú 90 rokov. Potom to ide smerom k tej šesťdesiatke. Tých mladších je tu veľmi málo, tak do 35. Celkový počet obyvateľov je 122. Od septembra 2021 začne 6 detí z našej obce navštevovať základnú školu vo Fačkove a v Rajeckej Lesnej. V rámci okresu Žilina sme najmenšou dedinou v počte obyvateľov.


 

Ako to momentálne vyzerá s finančnou stránkou obce?

Vlekári nám každoročne platia dane, ako aj ostatní podnikatelia a občania. Keďže nebola lyžiarska sezóna pre pandémiu, nezaplatia nám nič, pokiaľ ich štát neodškodní. My sme naviazaní na financie od podnikateľských subjektov, ako aj od ostatných, ktorí nám platia dane. Vďaka daniam sa snažíme prežiť celý rok. Obec vykazuje mesačné výdavky 7 000 eur, pričom my získame od štátu podielové dane len okolo 2 500 eur. Každý mesiac musíme z daní dorátať do celkových nákladov obce.

Ako riešite situáciu, keď musíte dopĺňať finančný rozpočet, tak aby obec neostala v strate?

Žiadame rôznych podnikateľov a podobné subjekty, aby nám pomohli. Veľmi ma mrzí, že nám štát v takejto situácii nepomôže. Všetci sa pýšia Čičmanmi, ale my ako obec z toho nič nemáme. Turisti nám platia ubytovacie zariadenia, tam aspoň vzniká daň z ubytovania. Jednodňových turistov je tu však viac. Túto situáciu som riešila aj s vládou. Dvakrát som písala Igorovi Matovičovi, prezidentke Zuzane Čaputovej. Nikto nemá záujem riešiť túto situáciu. Takže si musíme pomôcť sami. Najschodnejšia cesta ako naplniť obecnú kasu bude vyberanie parkovného v obci, na čom sme už začali pracovať.

Obrátili ste sa na župu?

Žilinský samosprávny kraj nám pomáha v rámci dotácií napríklad na kultúrne akcie. V rámci stretnutia s predsedníčkou župy Erikou Jurinovou sme sa o tejto situácii rozprávali. Pevne verím, že dôjdeme k pozitívnemu záveru.

Koľko rokov ste už na pozícii starostky obce?

Dva a pol roka. Občas mám toho naozaj už dosť. Je mi však ľúto tých starých nevládnych ľudí a Čičmany sú doslova moja srdcovka. Stačilo by už len zohnať financie na ďalšie možnosti do budúcnosti, aby sme sa mohli pohnúť v rozvoji obce ďalej. Ja sama som sa snažila aspoň pomôcť tým, že som od januára do minulého týždňa chodila po obedy pre dôchodcov. Kým boli dotácie na benzín, vozila som obedy každý jeden deň aj cez sviatky. Využívame aj ľudí dlhodobo nezamestnaných cez úrad práce, ktorí pomáhajú. Pevne verím, že sa naša situácia pri dobrej vôli a pomoci kompetentných vylepší.

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod