Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 2°C

Spravodajstvo

Stojí za zmiznutím ovce medveď?

Majitelia ovčej a kozej farmy v lokalite Lúčanskej Malej Fatry rátajú škody. V priebehu štyroch rokov prišli po útoku medveďom o deväť hospodárskych zvierat. Minulý týždeň im z oplotenej farmy zmizla ďalšia ovca. Je za tým opäť lesná šelma?

18.03.2013 | 14:24

Jeden z majiteľov ovčej a kozej farmy pod Dubnou Skalou, lokalita medzi Vrútkami a Strečnom, zostal začiatkom minulého týždňa nemilo zaskočený. Na príjazdovej ceste k farme našiel mŕtvu jelenicu. Ďalšie prekvapenie na neho čakalo v maštali, keď pri rátaní zistil, že jedna ovca chýba. Stopy a udalosti z minulosti nasvedčujú, že tu asi úradoval medveď.

 „Dlhodobo nám tu pretrvávajú útoky medveďa hnedého. V priebehu štyroch rokov sme takto prišli o deväť zvierat. Túto jeseň bol relatívny pokoj. Medvede síce chodili na náš pozemok, ale kŕmili sa len jablkami, hruškami a slivkami z ovocných stromov,“ rozpráva Patrik Groma, jeden z majiteľov farmy.

Pohyb medveďov na menšom hospodárstve zachytil v minulosti aj kamerový systém. Ten je momentálne prevýmenu trafostanice vypnutý.

Hoci je momentálne obdobie, kedy sa vyhladované medvede prebúdzajú zo zimného spánku, podľa poľovníkov i ochranárov je málo pravdepodobné, že mŕtva jelenica je prácou medveďa. „Medveď by takú jelenicu zožral celú na posedenie. Skôr to vyzerá na napadnutie rysom,“ myslí si poľovník Vladimír Kráľ. Riaditeľ Národného parku Malej Fatry Michal Kalaš s ním súhlasí.

V prípade zmiznutej ovce majiteľom radia, aby dôkladne preskúmali okolie. Ak medveď ovcu odtiahol, určite nebude príliš ďaleko. Mali by tak urobiť čo najskôr, pretože to, čo neskonzumuje medveď,
dokončia diviaky, líšky, kuny alebo vtáky. V každom prípade je nutné obrátiť sa ihneď na príslušný obvodný úrad životného prostredia.

-ms-

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod