Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 8°C

Spravodajstvo

Ulice Žiliny opäť zožltnú. Blíži sa Deň narcisov

Unikátny projekt Deň narcisov na pomoc onkologicky chorým pacientom vstupuje tento rok do svojho 17. ročníka. V Žiline budete môcť žltý kvietok dostať už tento piatok – 12. apríla.

08.04.2013 | 13:45

ŽILINA. Apríl už tradične na Slovensku patrí najväčšej verejnoprospešnej zbierke, ktorú organizuje Liga proti rakovine. Symbolom zbierky je žltý narcis – kvietok jari a nádeje, ktorý si v piatok 12. apríla za dobrovoľný príspevok môžete pripnúť na svoj odev aj vy.


Do 17. ročníka Dňa narcisov sa v Žiline a na okolí zapojí okolo 700 dobrovoľníkov, ktorí budú rozdelení do skupín. Každý bude označený identifikátorom, číslom identifikátora a pokladničkou s dátumom. „Chcem poprosiť všetkých občanov, aby si dobre všímali, komu a kde budú vkladať finančné prostriedky, aby si všimli, ako je dobrovoľník označený. Všetci poznáme známe zbierky podvodníkov pre onkologicky choré deti počas celého roku a mohli by to v tento deň zneužiť,“ vystríha Gabriela Tvrdá, tajomníčka Ligy proti rakovine (LPR) v Žiline.



Novinkou tohtoročnej zbierky je, že sa do nej po prvýkrát zapoja aj obce Turie, Belá a Dlhé Pole, kde sa našli ochotní dobrovoľníci. Žlté kvietky budú rozdávať aj v Kotešovej, Rajeckých Tepliciach, Rajci, Strečne, v Stráňavách, Kunerade, Kamennej Porube, Bytči, Kysuckom Novom Meste a v Tepličke nad Váhom.


Tento rok majú pripravených 38–tisíc narcisov. „Začínali sme s 2-tisíc kusmi umelých narcisov a 2-tisíc živých. Viac bol záujem o umelé, a preto už živé nerozdávame. Minulý rok sme rozdali 35-tisíc umelých narcisov,“ hovorí tajomníčka žilinskej pobočky LPR.


V prvom roku vyzbierali dobrovoľníci dvetisíc korún, vlani už 20 127 eur! „Aj keď sa určite nájdu ľudia, ktorí neveria účelu zbierky, môžem povedať, že všetky finančné prostriedky sú kontrolovateľné a nezneužívané na iný účel. Na stránke LPR SR budú výsledky zbierky zverejnené,“ dodáva Gabriela Tvrdá.


-ms-
Snímka archív LPR

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod