Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 6°C

Spravodajstvo

V Strečne uvažujú nad kamerovým systémom

Digitálne kamery by vraj mohli chrániť obecný majetok pred vandalmi i pomôcť pri odhaľovaní páchateľov krádeží.

04.02.2013 | 13:19

STREČNO. V Strečne sa roztrhlo vrece s krádežami. Ešte v roku 2011 neznámi zlodeji ukradli lavičky pri Pamätníku francúzskych partizánov a z uzamknutého skladu obecnú kosačku. Vlani najprv
vykradli miestnu poštu a potom, o pár dní neskôr, aj obecný úrad. Do vnútra sa dostali cez vypáčené okno.

„Okrem poškodenia majetku páchateľ odcudzil aj finančnú hotovosť a stravné lístky, čím spôsobil škodu v celkovej výške takmer 4-tisíc eur,“ hovorí starosta obce Dušan Štadáni. Z domu smútku si  cez rok zlodeji odniesli obradné cirkevné predmety v domnienke, že sú zo striebra. „Našťastie bol majetok obce poistený a škodu nám uhradila poisťovňa. Všetky prípady sme nahlásili na políciu,“ dodáva starosta.

Ani cez leto si dlhoprstí nedali pokoj. V júli odcudzili obecný ratrak. Stroj na úpravu lyžiarskeho svahu bol vraj už niekoľko rokov nefunkčný a bol určený na vyradenie. Vedenie obce ho plánovalo zošrotovať. „Niekto nás ale predbehol. Za bieleho dňa ho naložili a chceli odviesť do zberných surovín. Niektorí občania si to však všimli a aj za ich pomoci sa podarilo dolapiť páchateľa,“ rozpráva Dušan Štadáni.

Okrem častých krádeží musí obec čeliť aj vandalizmu. Minulý rok sa terčom útokov stal nový plot okolo školy, či šatne na futbalovom ihrisku. „Oplotenia škôl boli zabezpečené z príspevkov sponzorov a našou snahou bolo dosiahnuť skultúrnenie priestranstiev výchovy detí a mládeže. No zrejme práve niektorí z nich si spoločný majetok nevážia a ničia ho,“ konštatuje starosta.

Aby predišli ďalšiemu poškodzovaniu verejného majetku, uvažujú o namontovaní kamerového systému. Začiatkom januára predložili na ministerstvo vnútra projekt na poskytnutie dotácie zo štátneho rozpočtu v oblasti prevencie kriminality. V prípade schválenia by v obci pribudlo päť digitálnych kamier. „Veríme, že je to jeden z účinných spôsobov na ceste k prevencii vandalizmu a odhaľovania kriminálnej činnosti a na zvýšenie bezpečnosti, najmä v nočných hodinách,“ dodáva Dušan Štadáni. <

-ms-

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod