Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -3°C

Šport

Viktor Kríž pravidelne cestuje za hviezdami svetového športu

Spomeniete  si na najvernejšieho fanúšika slovenskej reprezentácie, emotívnu fotku chlapca prosiaceho za úspechy futbalistov na plote Tehelného poľa v kvalifikačných bojoch do Afriky? Viktor Kríž, rodák z Čierneho pri Čadci, je pravým slovenským futbalovým fanatikom. O zážitky nielen zo slovenskou reprezentáciou sa podelil aj s nami.

20.01.2013 | 14:18

Kde začali vaše futbalové potulky, ktoré sa rozšírili po celom svete?

Od útleho detstva som miloval šport, najmä futbal. Celý futbalový kolobeh začal zápasom „nároďáku“ proti Slovinsku v Maribore. Veľmi sa nám tam páčilo, ďalším zápasom sa nedalo odolať.

Máte status najvernejšieho fanúšika reprezentácie, videli ste všetky zápasy od kvalifikácie na africký šampionát?

Vynechal som len zápas v San Marine, pokazilo sa nám auto. Potom sme videli všetky ostatné. Každému fanúšikovi by som doprial zápas v Chorzowe proti Poliakom, neopísateľná radosť. Ale na druhý deň sme sa ocitli vo väzení a nebolo nám všetko jedno.

Poľskí policajti Vás zatkli pre neoprávnený vstup na ihrisko, čo sa presne udialo?

Pred zápasom som bol dohodnutý s Hamšíkom, že v prípade postupu mi venuje dres. V Poľsku je trestný čin vbehnutie na ihrisko, nevedeli sme o tom. Po záverečnom hvizde sme boli v sekunde na ihrisku, radovali sme sa v obkolesení Hamšíka. Zrazu prišli kukláči a všetkých vrátane Mareka išli zatknúť. Hovorím, že on je futbalista, pustili ho a nás hodili do väzenia. Keby za nás nelobovala štátna moc, hrozili nám tresty od štyroch mesiacov až do dvoch rokov.

Avšak na africkom šampionáte v pamätnom zápase proti Taliansku si chýbal?

Prišli sme na zápas proti Paraguaju, výkon chlapcov bol príšerný. Aj my fanúšikovia sme boli znechutení z celého diania. Volal mi Marcel Merčiak, že má lístky proti Talianom. Odmietol som, že nechajte si ich, stojí to za nič a zápas som  sledoval v Bratislave. Zatiaľ to bol môj najväčší športový omyl, a pevne verím ,že aj posledný.

Vaša futbalová vášeň prerástla k sprostredkovaniu futbalových zájazdov po celej Európe, každý futbalový víkend ste v zahraničí?

Áno, ak nie sú nepredvídateľné okolnosti, cestujeme s ľuďmi za najväčšími šlágrami v Anglicku, Španielsku, Nemecku či Taliansku. Všetko začalo nevinne, ozývali sa  neznámi ľudia a chceli ísť s nami na rôzne stretnutia, až sme vymysleli cestovnú kanceláriu.

Ktorá európska liga Vás najviac upútala, vaše najobľúbenejšie klubové mužstvo?

S priateľmi sa často hádam na túto otázku. Španieli ponúkajú najkvalitnejší futbal, avšak jednoznačne atmosféra a štadióny hovoria za Anglicko. Ak raz okúsite príchuť anglickej ligy, budete sa chcieť stále vracať. Milujem Arsenal Londýn, napríklad boli sme na Lige Majstrov Arsenal – Šachtor Doneck a v drese hostí hral Eduardo, pôsobiaci v Arsenale, kde prekonal vážnu zlomeninu nohy. Celé stretnutie mu ľudia tlieskali pri každom dotyku s loptou, nakoniec sa mu podarilo streliť gól, štadión sa postavil a tlieskal. Podobné zimomriavky som v žiadnom stretnutí ešte nemal. Ale aj Barcelona, 90 tisíc ľudí skanduje, človek musí zhlboka dýchať.

Po akých linkách sa snažíte zaobstarať lístky na najzaujímavejšie európske stretnutia, stali sa tieto veci už vašou každodennou prácou?

Pracujem v Galante, ako marketingový manažér nákupného centra, mám plný telefón kontaktov na rôznych ľudí. V Anglicku je neskutočný záujem o futbal, lístky zoženiem väčšinou cez priekupníkov. Mám kontakty aj na samotných hráčov, ale nechcem ich veľmi zneužívať. Raz na zápas Chelsea som mal obálku s lístkami priamo od Petra Čecha. Predstavte si, že na obyčajný duel Chelsea je vyše 100 tisíc žiadostí...

Stihli  ste už vidieť nejaké veľké stretnutie v novom roku, vaše plány do roku 2013?

Stihol som sprostredkovať a aj vidieť duel Barcelona – Espanyol, veľkou výzvou bude Pohár konfederácii v Brazílii, zameriame sa na finálové zápasy Ligy Majstrov či Európskej Ligy. O chvíľu vrcholí KHL, tenisový French Open či Wimbledon nemôžeme vynechať. A v roku 2014 budú Majstrovstvá sveta vo futbale v Brazílii, je potrebné sa pripravovať už teraz. Kolotoč európsky ligových súťaží je neúprosný, chceme ľudom dopriať vidieť veľké zápasy ich obľúbených klubov. V prípade záujmu ma môžu ľudia kontaktovať na čísle 0918 632 896.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod