Žilinský Večerník

8. máj 2024 | Ingrida
| 8°C

Recepty

Čaro Vianoc vo vašej kuchyni: Pripravte si voňavé sviatočné nápoje

K sviatočným udalostiam patria aj sviatočné recepty. Také, ktoré nepripravujeme bežne a spájajú sa nám buď s počasím alebo so sviatočnou atmosférou.

23.12.2019 | 19:13

Vybrali sme pre vás tri voňavé vianočné nápoje a veríme, že obohatia vašu sviatočnú kuchyňu. Ak máte radi korenisté a ovocné chute, neváhajte vyskúšať naše tipy. K rozprávkam a vianočným filmom sú ako stvorené.

Pripravte si Vianočný čaj

Ide o starý recept z našich končín. Varievali ho pôvodne v Rajeckej doline a pripravovali ho zo sušeného ovocia, najmä z jabĺk a sliviek. Ak bola úroda hrušiek, pridali do hrnca aj tie.

Recept:

Na frívaldský ovocný čaj budete potrebovať: hrsť sušených jabĺk, hrsť sušených sliviek, hrsť sušených hrušiek a hrsť lipového kvetu. Najskôr uvaríte ovocie vo väčšom hrnci (5 l), keď ovocie zmäkne, pridáte lipový kvet, ktorý po 4 minútach vyberiete. Podávate ako teplý i studený nápoj sladený i nesladený.

Teplý nápoj z ovocia a korenín

Ak niečo patrí k zime, tak je to určite voňavý teplý nápoj z ovocia a korenín. Tento recept je veľmi jednoduchý, použijete len jabĺčka, pomaranče a zázvor. Zázvor tam cítiť iba mierne, ak chcete, pridajte ho viac na posilnenie imunity.

Recept:

Na teplý korenistý nápoj použijete 1,5 kg jabĺk, 1,5 kg pomarančov, 20 g zázvoru, 1 -2 ks celej škorice, zopár klinčekov, 1,5 l vody a 2 PL cukru, ktorý môžete aj vynechať. Očistite jablká, pomaranče a zázvor. Očistené jablká nakrájajte na väčšie mesiačiky a zázvor na menšie kúsky. Spoločne s polovicou pomarančov a cukrom vložte do hrnca. Druhú polovicu pomarančov ručne odšťavte a šťavu aj s dužinou pridajte k tomu. Zalejte vriacou vodou, pridajte škoricu a zopár klinčekov. Varte, kým jabĺčka nezmäknú a nezhnednú. Občas premiešajte. Podávajte čerstvé alebo nechajte všetko odstáť, aby sa chute ešte lepšie premiešali.

Malinový punč

Podobný malinový punč dostanete napríklad na viedenských vianočných trhoch. Tak prečo nevyskúšať niečo podobné vyrobiť aj doma?

Recept:

Na malinový punč budete potrebovať 1 l červeného vína, 0,5 l rumu, 1,5 l  malinového čaju, 6-7 PL kryštálového cukru, 1 ks celej škorice, 10 ks klinčekov a 30 dkg mrazených malín. Najskôr uvaríte malinový čaj, aspoň 4 vrecká na 1,5 l vody, pridáte škoricu, klinčeky a povaríte 5 minút. Potom pridajte víno, cukor, rum a dobre premiešajte, na záver vložte rozmrazené maliny. Punč je veľmi chutný, keď postojí.

Foto: Pixabay

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod