Žilinský Večerník

7. máj 2024 | Monika
| 10°C

Recepty

Vyskúšajte naše tipy na tradičné aj netradičné pečenie

Každé vianočné pečenie má svoj príbeh. Z našej redakcie prinášame tipy na tradičné recepty a od našich čitateľov tie netradičné. Neváhajte, vyskúšajte...

20.12.2023 | 14:01

Linecké koláčiky

Na štedrom stole u  nás nemôžu chýbať klasické linecké. Aj keby tam bolo koláčov od výmyslu sveta, tieto sú dcérine najobľúbenejšie. Prikladám nami overený recept, podľa ktorého sme piekli aj tieto Vianoce. Ani linecké nemusia byť nudné! Každý rok to je pre nás zábava, pretože vymýšľame iné tvary a  kreácie, ktorými Agátka zároveň poteší kamarátov v  škôlke. Tentoraz to boli „smajlíky“. Samozrejme, s vynikajúcim domácim džemom.

Ingrediencie:

300 g hladkej múky (môže byť aj špaldová)

100 g práškového cukru

200 g masla

2 ks žĺtkov

1 vanilínový cukor

1 KL prášku do pečiva

citrónová alebo pomarančová kôra

džem alebo lekvár (ideálne tmavšej farby)

Postup:

Všetky ingrediencie spracujeme - my dávame do zvlášť misy sypké suroviny a  do toho potom pridáme tekuté. Cesto dobre vymiesime a dáme na 30 minút postáť do chladničky (zakryté fóliou). Potom vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 4 mm a vykrajujeme podľa ľubovôle. Na papier na pečenie hotové tvary poukladáme a  pečieme v rúre na 170 stupňov zhruba 8 minút. Ideálne ak ostanú svetlé. Potom natrieme džemom tmavšej farby a zlepíme. Na záver posypeme práškovým cukrom.


 

Medovníčky podľa starého receptu zo Žilinského večerníka

Ingrediencie:

850 g hladkej múky

1 lyžica kakaa

2 lyžice perníkového korenia

1 kypriaci prášok + čajová lyžička sódy bikarbóny

200 g medu

120 g masla

3 vajíčka

Postup:

Maslo a vajcia vyberieme z chladničky a necháme postáť v izbovej teplote. Môžeme začať. Med, maslo a vajcia si vymiešame zvlášť. Vo vedľajšej nádobe zmiešame všetky sypké suroviny, ktoré predtým preosejeme cez sitko. Následne pridáme tekuté suroviny a poriadne vymiesime do hustého a lepkavého cesta. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme odstáť v chladničke minimálne 24 hodín. Ďalší deň cesto necháme opäť postáť pri izbovej teplote. Potom rozvaľkáme na zhruba 4 mm a vykrajujeme. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme zhruba 8 minút pri 180 stupňoch. Po upečení môžeme ešte natrieť žĺtkom zmiešaným s lyžicou mlieka.

 


 

Tradično-netradičná strieška

Lýdia zo Zbyňova rada varí a pečie. Lýdia má na Vianoce v obľube viacero vianočných receptov, na inšpiráciu však využíva skôr pekárske komunity v online priestore. Opýtali sme sa jej, ktorý zákusok by nám teda odporúčala. Vybrala si ananásovú striešku – zákusok podľa toho, ako ho pečie jej ocino.

„Sú to v podstate tradično–netradičné rezy. Klasická piškóta, klasický maslovo-pudingový krém – neklasicky, možno priam až luxusne. Alebo keď aj klasika nás baví. Bežne zrejme robievate hranaté rezy ako „kváder”. Alebo striešku z Bebe keksov. U  nás pekával krémové zákusky na sviatky oco. A toto je taký jeho tradičný, ktorý robieva už roky. Oco má, tuším, recept od svojej svokry – mojej starkej, ktorá bola výborná kuchárka a  cukrárka na domáce pomery. Kedysi sa na svadby pekávalo doma a  myslím, že práve na svadbe ho aj odkukali. Starká vedela aj ľudovú klasiku, ale chodila aj na kurz varenia a  pečenia – vtedy gazdinky chodili na také, no a najmladšieho syna dala vyučiť za kuchára, ktorý je odo mňa len o  pár rokov starší, tak od neho sa naučila aj moderné jedlá. Často pozerala aj Kendíkove normy. Milovali sme jej kuchyňu. Spomenula som si na ocovu striešku a  skúsila som ju urobiť prvýkrát asi pred tromi rokmi.“

RECEPT:

„Ide o to, že váš odskúšaný plát rozrežete na tri pásy a vyskladáte „striešku”. Oco banán dnu nezvykol dávať, ale pásik upečeného plátu. Pláty sa môžu aj farebne miešať. Oco má recept na piškótu zo 7 vajec na veľký plech. A upečenú po výške ju rozkrojí akoby na dva pláty na veľkosti plechu. Aby strieška mala tenšie steny. Takže ideálne je spraviť na striešku nízky plát, alebo hrubý prekrojiť po výške alebo aj z roládového cesta by to bolo fajn. Základňu (ja som mala 8 cm pás z  upečeného žltého plátu) pokvapkáte šťavou z  konzervovaného ananásu, potriete džemom (ja som mala domáci ocov, krásny červený, z domácich ríbezlí). Potriete krémom. Uložíte konzervovaný ananás pokrájaný na plátky. Položíte pásik cesta (ja som mala 1 cm žltý a 1 cm kakaový). Dva 8 cm široké pláty (hnedé kakaové) natriete krémom a  priložíte ako strany striešky. Pritlačíte. Potriete zvonku krémom (ja som asi aj nahrubo natrela, ale to už podľa šikovnosti a chuti). Posypete kokosom. A  necháte stuhnúť a vychladiť. Tá moja asi nie je dokonalá, ale som z môjho vtedy prvého pokusu aj tak šťastná.“


 

Mak(a)rónky na vianočnom stole

Kto by nemiloval tento sladký zákusok z mandľovej múky a s lahodným krémom. Napiecť makrónky však nie je také jednoduché, ako by sa možno na prvý pohľad zdalo. Pečeniu tohto zákusku sa venuje aj Mária zo Žiliny. Má to ako hobby, pečie na oslavy pre svoju rodinu a  priateľov (možno v  budúcnosti aj do vlastnej kaviarne?). Tiež to však trvalo niekoľko desiatok pokusov, kým ich doviedla do dokonalosti. Prezradila nám svoj recept a pridala aj pár tipov, ktoré sa popri pečení naučila. Jej makrónky si môžete pozrieť na Instagrame mary_s_macarons.

Ingrediencie: Makrónky – talianska metóda

150 g mandľovej múky

150 g práškového cukru

55 g bielkov

150 g kryštálového cukru

40 g vody

55 g bielkov

* Bielky nechávam odstáť v  chladničke 1  –  3 dni pred pečením makróniek.

Postup:

1. Mandľovú múku si pomelieme spolu s práškovým cukrom na čo najjemnejšiu textúru a  preosejeme na trikrát. Takto budú mať upečené makrónky krásny hladký povrch. Ak zostanú nejaké väčšie kúsky, ktoré už nevieme preosiať, tak tie vyhodíme.

2. K  preosiatej mandľovej múke s  práškovým cukrom vylejeme 55 g bielkov a premiešame gumenou vareškou, až kým sa ingrediencie nespoja do mandľovej pasty. Do pasty môžeme pridať cukrárenské farbivo (ja používam gélové farbivá).

3. Varenie cukrového sirupu – do hrnčeka si dáme 150 g kryštálového cukru, prilejeme 40 g vody a dáme zohriať na maximálny výkon. O  chvíľu nám začne cukrový rozvar bublať. Môžeme sem-tam pokrúžiť hrnčekom ale v  žiadnom prípade nemiešame cukrový rozvar vareškou! Ideálna teplota hotového sirupu je 118 °C.

4. Príprava meringue – medzitým, ako sa varí cukrový sirup, začneme šľahať 55  g bielkov v  kuchynskom robote. Keď už máme bielka spolovice vyšľahané, prilejeme k nim naraz ale pomaly (!) už hotový cukrový sirup (pri teplote 118 °C). Lejeme po strane misky, nie do stredu! Šľaháme, až kým nemáme tuhý, krásne lesklý sneh (cca 5 minút).

5. No a  prichádza najdôležitejšia časť – makaronáž – sneh zamiešame ručne gumenou vareškou k mandľovej paste postupne na 3x. Jemnými pohybmi podoberáme pastu, aby sme vmiešali sneh. Miešame pastu pomaly gumenou vareškou po stranách misky. Cesto musí mať konzistenciu tečúcej lávy. Odporúčam pozrieť si videá na správnu techniku makaronáže na verejne dostupných internetových kanáloch.

6. Môžeme naplniť cukrárenské vrecko s  okrúhlou špičkou a  kolmo na papier striekame kolieska. Počítajte s tým, že makrónky sa mierne roztečú (ak sa roztečú príliš, tak ste cesto na makrónky príliš premiešali). Keď už máme kolieska nastriekané na plechu, jemne ním 2 – 3 x treskneme o kuchynskú dosku, aby sme sa zbavili bubliniek (to zabráni popraskaniu makróniek počas pečenia).

7. No a  prichádza posledná časť – pečenie. Je potrebné odskúšať si vlastnú rúru. Ja pečiem v rozohriatej rúre pri teplote 130 °C na ventilátore presne 16 minút. Vyberieme z  rúry a  necháme poriadne vychladnúť a  nakoniec makrónky popárujeme a  naplníme podľa svojej fantázie.


Autor: - r -

Foto: Veronika Cvinčeková, Lýdia L., mary_s_macarons

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod