Žilinský Večerník

8. máj 2024 | Ingrida
| 7°C

Recepty

Jedlá počas Veľkého pôstu boli najmä zo zemiakov a obilnín

Popolcovou, alebo Škaredou stredou sa v minulosti začínal Veľký 40-dňový pôst. Označovalo sa ním obdobie skromnosti, a to najmä v jedle. Hoci Druhý vatikánsky koncil ho časom upravil len na dva dni prísneho pôstu – Popolcovú stredu a Veľký piatok – posledné roky sa mnohí prinavracajú k tomuto starému zvyku. Niekoľkotýždňové obdobie pôstu mnohí absolvujú kvôli očisteniu tela po vianočných sviatkoch a fašiangových zábavách. Ako sa postili naši predkovia, ktorí sa už beztak stravovali striedmo, a čím sa od nich môžeme inšpirovať dnes? Vyskúšajte niektorý z ich receptov.

10.03.2024 | 10:13

Zemiaky na všetky spôsoby

Pôst sa v kresťanských domácnostiach dodržiaval naozaj prísne a mäso sa 40 dní vôbec nekonzumovalo. Výnimkou boli ryby, raky, slimáky alebo dokonca stehienka zo žiab, ktoré sú dnes považované za gurmánske špeciality.

Na celom Slovensku sa všeobecne veľa konzumovali najmä zemiaky. Pečené, varené v šupke, vo forme kaše, posúchov alebo placiek. Obľúbeným jedlom počas pôstu bola napríklad takzvaná chudobnica. Tvorili ju zemiaky, cibuľa a cesnak upečené spolu v rúre. Pre Kysuce boli typické podlesníky z nastrúhaných zemiakov, ktoré sa piekli nasucho na platni alebo na prepustenom masle či rastlinnom tuku v rúre. Živočíšne tuky sa totiž počas pôstu vôbec nepoužívali.

TIP: Prepustené maslo si vieme vyrobiť sami doma, alebo kúpiť si v obchode maslo ghee, používané napríklad aj v indickej kuchyni. Na omastenie sa v minulosti používali tiež slnečnicový, ľanový či konopný olej.


Pečené zemiaky sú najjednoduchšie a zároveň najchutnejšie jedlo na svete. Ozvláštnite si ich cícerom a čerstvou pažítkou. Hodí sa k nim aj cesnakový dresing.

            

Staré dobré (zabudnuté) jedlá

Nech vás nemätie názov kyselica. Nejde o kapustový pokrm, ale takisto je kvasený. Kyselica sa varila z ovsenej múky, šrotu, zvyškov starého chleba a vody. Zmes sa nechala vykvasiť a neskôr sa precedila. Mohla sa zahustiť múkou a podávať ako polievka, alebo sa tento zákvas pil ako nápoj – napríklad k zemiakom. Mal sivú farbu a kyslo-trpkú chuť.

Veľmi jednoduchým a sýtym jedlo bola brija, čo je akási múčna kaša. Pripravovala sa tak, že do litra vody sa nasypala múka a zmes sa varila do zhustnutia. Hotový pokrm sa osolil a dochutil ľanovým olejom. 

Dodnes sú špecialitou východu pirohy, no obľube sa tešia aj u nás. Pre slovensko-ukrajinské hranice sú však typické takzvané tatarčané, kedy sa do cesta pridáva pohánka. Sú špecifické chuťovo i vizuálne, a najmä veľmi zdravé. Plnky sa rôznia, dnes ich už vyrábajú na slano i na sladko. Skúsite si ich pripraviť vo vašej kuchyni sami?


Tatarčané, čiže pohánkové pirohy majú typickú znamenitú chuť.

 

Kyslá kapusta a strukoviny sú klasika

Tieto suroviny boli obľúbené v minulosti a takisto aj dodnes. Sú zdravé a výživné, najmä ak nekonzumujete mäso. Kyslú kapustu naše staré a prastaré mamy často počas pôstu pripravovali so zemiakmi, haluškami, hubami alebo s fazuľou.

TIP: Vy si môžete takto pripraviť pôstny segedínsky guláš. Namiesto mäsa poduste na cibuli huby a koreňovú zeleninu, môžete pridať i fazuľu. Vďaka týmto potravinám ľahko pripravíte skvelý a chutný základ pre váš pokrm. Postupujte ďalej ako pri segedínskom guláši a pridať môžete aj opekané sójové párky. V dnešnej dobe, kedy máme v obchodoch na výber množstvo vegetariánskych a vegánskych alternatív, je ten pôst omnoho ľahší, však?


Bezmäsitý segedínsky guláš vás prekvapí novou chuťou.

 

Obilninová super delikatesa

Počuli ste už o pokrme s názvom kalkýš? Ide o starodávne pôstne jedlo z pšenice a jačmeňa. Pripravuje sa tak, že obilninové zrná necháme najprv naklíčiť. Ak nemáte klíčkovačie nádoby, jednoducho ich zmiešajte v miske a polievajte niekoľko dní, až kým nenaklíčia. Potom zmes rozdrvíme na doske, zriedime s vodou a precedíme. Tekutina je biela ako mlieko. Zahustí sa ražným šrotom alebo múkou v pomere 1:1. Zmes následne putuje do pekáča a do rúry. Výsledný „koláč“ je na povrchu chrumkavý a vnútri vláčny, až kašovitý. Kalkýš sa mohol jesť až niekoľko dní po sebe a vraj mal každým dňom lepšiu a sladšiu chuť.

Nielen že išlo o chutné, ale aj veľmi výživné a telu prospešné jedlo. Dokonca mal významnú spoločenskú hodnotu. Pri jeho pečení sa dávali dokopy viaceré domácnosti, pričom každá prispievala svojím zrnom. Pieklo sa každý týždeň u inej rodiny.  

TIP: Ak si netrúfate na typický pôstny kalkýš, vyskúšajte superpotravinu dneška - quinou.

Quinoa koláč

Ingrediencie:

250 g quinoa

1 zeleninový bujón

2 vajcia

hrsť strúhaného parmezánu

trochu masla

(cottage cheese)

zelenina podľa ľubovôle  - špenát, cuketa, baklažán, paradajky...

Postup: Quinou si podľa návodu uvaríme vo vode spolu s bujónom. Scedíme, vychladíme a v mise zmiešame s vajíčkami a parmezánom. Do zmesi pridáme nadrobno pokrájanú zeleninu, prípadne cottage cheese. Formu na tortu alebo zapekaciu misu vymastíme trochou masla a prilejeme zmes. Necháme piecť pri teplote 185 stupňov zhruba 20 minút. Pred dopečením môžeme ešte posypať postrúhaným syrom a posypať rôznymi semienkami.


Quinoa je skvelá potravina, ktorá sa môže pripravovať na slano i na sladko.

 

 

Moderné, rýchle a chutné recepty

Vedeli ste, že v Nepále jedia každý deň na raňajky, obed i večeru jedno a to isté jedlo? Ide o šošovicový dhal, ktorý sa podáva s ryžou, plackami a rôznymi zeleninovými prílohami. Ak ste ho ešte nevyskúšali, rozhodne to napravte. Určite toto jedlo nebudete konzumovať na dennej báze, ale zaradíte ho do svojho pravidelného menu. Recept na dhal si môžete časom modifikovať podľa svojej chuti.

Šošovicový dhal 

Ingrediencie:

250 g červenej šošovice

maslo ghee

2 strúčiky cesnaku

1 cibuľa

400 g nadrobno nakrájaných paradajok alebo passata z konzervy

kokosové mlieko

koreniny: soľ, korenie, kurkuma

1 PL lyžica zázvoru

Postup:

Na masle ghee a spenenej cibuľke krátko popražíme prepláchnutú šošovicu. Zalejeme vodou, pridáme soľ, korenie a varíme domäkka. Pridáme pretlačený alebo nadrobno nakrájaný cesnak a paradajky. Zmes dochutíme kurkumou alebo karí korením a zalejeme kokosovým mliekom. Na záver pridáme zázvor a spolu prevaríme. Podávame s jasmínovou ryžou alebo kukuričnými plackami. 


Super výživné a chutné jedlo. To je dhal z červenej šošovice.

 

 

Zapekané tortillasy

Ingrediencie:

balík chipsov tortillas

syr eidam alebo gouda

2 avokáda

2 strúčiky cesnaku

cherry paradajky

soľ, korenie

špenát

parmezán

chilli papričky

1-2 kukurice

maslo

Postup: Upečieme si kukuricu potretú trochou masla. Po opečení ju rozkrojíme na viac kúskov. V miske si pripravíme avokádovú salsu – zmiešaním avokáda, nadrobno nakrájaných paradajok, pretlačeného cesnaku a korenín. Tortillasy vložíme do zapekacej misy a premiešame ich s na kocky nakrájaným syrom. Dáme krátko zapiecť do rúry, až kým sa syr neroztečie. Po vytiahnutí z rúry pridáme na chipsy salsu, špenát a kukuricu. Miešame a konzumujeme podľa ľubovôle.


Pri tomto jedle sa fantázii medze nekladú.

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: autorka, ilustračná

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod