Táto stránka využíva cookies. Používaním tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. ×

Žilinský Večerník

14. november 2018 | Irma

Dezerty a sladké jedlá

Jablkový koláč z kysnutého lístkového cesta

400 g polohrubej múky, 2 vajcia, 100 g práškového cukru, 30 g droždia, soľ, 250 ml mlieka, 250 g pokrmového tuku, 100 g hladkej múky

05.12.2017 | 13:42

Polohrubú múku preosejeme a spolu s droždím, cukrom a troškou vlažného mlieka pripravíme kvások. Vylejeme do múky, pridáme zvyšok vlažného mlieka, vyšľahané vajcia a zamiešame vláčne cesto, ktoré necháme podkysnúť. Do postrúhaného tuku primiešame 100 g hladkej múky. Vykysnuté cesto vyvaľkáme do tvaru štvorca a tukové cesto naň pomocou noža nanesieme. Zložíme tak, ako by sme postupovali pri lístkovom ceste, trikrát preložíme a vždy necháme aspoň 20 min. odležať. Nakoniec cesto rozvaľkáme a krájame na štvorce, plníme lekvárom alebo strúhanými jablkami. Robíme taštičky, ktoré dobre na rohoch pritlačíme a potrieme vajcom. Pečieme doružova. Posypeme vanilkovým cukrom.

 

Horúce kreslo
DNES ZAJTRA PIATOK
12 °C
7 °C
4 °C
zilinskyvecernik_monitor_prod