Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 2°C

Dezerty a sladké jedlá

Šišky s tvarohovou penou

60 g masla, 60 g práškového cukru, 4 žĺtky, vlažné mlieko podľa potreby (asi 3 dl), 50 g droždia (1 balík), 600 g hladkej múky, troška soli, citrónová kôra, 1 vanilkový cukor, 2 PL rumu, tuk alebo olej na vysmážanie

22.09.2017 | 10:40

Maslo dobre vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme žĺtky a vyšľaháme do penista. Medzitým si dáme vykysnúť droždie, 1 PL cukru a časť vlažného mlieka. Kvások s múkou postupne pridávame do žĺtkovej peny striedavo s vlažným mliekom, posolíme a pridáme citrónovú kôru. Vypracujeme na vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť v teple asi pol hodiny. Po vykysnutí vyvaľkáme (asi 2 cm koliečka, necháme ich ešte dobre vykysnúť na doske v teple asi 20 minút) a smažíme v horúcom tuku. Po vychladnutí môžeme natierať buď lekvárom, džemom, šľahačkou, alebo tvarohovou penou, ktorú si pripravíme zo 400 g tvarohu, 3 PL lahôdkovej smotany, cukru a vanilkového cukru podľa chuti. Všetko spolu dobre vymixujeme a natierame šišky. Alebo si môžeme pripraviť ovocný sneh z bielkov, ktoré nám zvýšili: 4 bielka so 4 PL cukru dobre vyšľaháme nad parou, pridáme 3 PL džemu, všetko dáme do ozdobného vrecka a nastriekame na šišky.

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod