Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 4°C

Bezmäsité jedlá

Slané hastrmanky

200 g polohrubej múky, 150 g masla, 3 PL mlieka, 20 g droždia, štipka cukru, vajce na potretie, strúhaný syr na posypanie

12.10.2016 | 12:30

Z trochy mlieka, štipky cukru, trochy múky a droždia urobíme kvások. Keď je vykysnutý, spracujeme ho na doske s ostatnými prísadami na hladké cesto, z ktorého vytvarujeme guľu. Vložíme ju do hrnca so studenou vodou a necháme asi hodinu až cesto vyskočí na povrch. Potom ho čistou utierkou osušíme a vyvaľkáme na pomúčenej doske ½ cm plát. Vykrojíme z neho kolieska, uložíme na dobre pomastený plech, potrieme dobre osoleným ušľahaným vajcom a posypeme strúhaným syrom. Pečieme doružova. Z tohto cesta môžeme urobiť aj sladké pečivo, ak ho potrieme neslaným vajíčkom a pocukríme vanilkovým cukrom.

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod