Žilinský Večerník

14. október 2024 | Boris
| -0°C

Polievky

Tradičná Evičkina hrachová polievka

1 šálku suchého žltého poleného hrachu, 10 - 12 ks sušených sliviek, maslo, hladká múka, 1 cibuľa, soľ, drvená rasca, čierne mleté korenie, majoránka

18.12.2017 | 14:29

Suchý žltý hrach namočíme do studenej vody, cca na 2 hodiny. Potom zlejeme vodu, v ktorej sa máčal a hrach dáme do studenej vody. Trošku ho osolíme, pridáme drvenú rascu, maximálne štvrť čajovej lyžičky a dáme variť. Keď je hrach skoro uvarený, pridáme do polievky sušené slivky, cca 10 – 12 ks, tak, aby sa ešte chvíľu varili. Zatiaľ si pripravíme zápražku. Maslo (maslom nešetriť) vymiešame spolu s nadrobno nakrájanou cibuľkou a hladkou múkou. Tú potom vlejeme do uvareného hrachu a prevaríme. Dochutíme soľou, čiernym mletým korením a majoránkou. Polievka má byť hustejšej konzistencie, hrach môže byť napoly rozvarený. Uvedené množstvo je asi na 3 litre polievky.

Najčítanejšie z rubriky

Ruský boršč

Polievky | 26.07.2017 14:02

Ruský boršč

Kapustnica s fazuľou a krúpami

Polievky | 13.03.2017 12:28

Kapustnica s fazuľou a krúpami

Polievka ragú

Polievky | 09.03.2017 11:19

Polievka ragú

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod