Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Dezerty a sladké jedlá

Višňovo-makový kysnutý závin

25 dag polohrubej múky, 25 dag hladkej múky špeciál, 1 balík kvasníc, postrúhaná citrónová kôra, 1 vanilkový cukor, 12 dag masla, 3 žĺtky, troška soli, 12 dag cukru, 1 biely jogurt a mlieko podľa potreby

31.07.2017 | 13:54

Pripravíme si kvások z 1 PL cukru, trošky vlažného mlieka a droždia. Maslo so zvyškom cukru a 3 žĺtkami vyšľaháme do penista, pridáme múku, soľ, jogurt, citrónovú kôru, vanilkový cukor a vlažné mlieko podľa potreby. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme vykysnúť. Rozdelíme na dva bochníky, vyvaľkáme a plníme plnkou, ktorú sme si pripravili: 40 dag pomletého maku, 1 fľaša zaváraných višní (odkvapkaných a posekaných), 1 vanilkový cukor, trocha masla na pokvapkanie maku a 25 dag práškového cukru. Cesto s plnkou zavinieme, dáme na vymastený plech a závin necháme ešte kysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme dočervena.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod