Žilinský Večerník

17. máj 2025 | Gizela
| 4°C
Ako soľ!

Komentáre | 03.08.2015 14:50

Ako soľ!

Má či nemá stáť na plavárni nafukovacia hala na plážový volejbal?

Morský vlk so šalviou

Recepty | 28.08.2018 12:07

Morský vlk so šalviou

Na recept potrebujeme morských vlkov Radoma od Ryba Žilina (1 kg), hrsť čerstvej šalvie, 2 fenikle, 1 cuketu, 1 šalotku, 2 strúčiky cesnaku, 200 ml smotany na varenie, 100 ml bieleho vína, maslo, soľ, korenie, olivový olej.

Naše TOP miesta - príjemné osvieženie aj bez kúpania

Zaujalo nás | 11.08.2019 10:00

Naše TOP miesta - príjemné osvieženie aj bez kúpania

Letné dni sú ako stvorené na pobyt pri vode. Okrem kúpalísk máme v našom okrese aj mnoho iných miest, ktoré nám počas leta ponúkajú možnosť osviežiť sa. Zároveň môžeme výlet k nim spojiť aj s menšou turistikou.

Historický okamih pre žilinskú nemocnicu: na oddeleniach vymenia väčšinu postelí

Zaujalo nás | 17.09.2019 12:00

Historický okamih pre žilinskú nemocnicu: na oddeleniach vymenia väčšinu postelí

Do žilinskej nemocnice čoskoro dorazí 513 nových postelí aj s príslušenstvom. Podľa vedenia nemocnice ide o najrozsiahlejšiu obnovu lôžkového fondu v histórii zdravotníckeho zariadenia.

Nové okná v nemocnici potrebovali ako soľ

Spravodajstvo | 04.03.2020 10:46

Nové okná v nemocnici potrebovali ako soľ

Nemocnica začala s výmenou okien minulý týždeň v detskej poliklinike, tieto dni sa práce začali aj v hlavnej budove.

Čo je mydlo?

Zdravie a životný štýl | 17.03.2021 15:11

Čo je mydlo?

Mydlo je zmesou alkálií a tukov, tvorenej soľou mastných kyselín a glycerínu. Mydlo je povrchovo aktívna látka, ktorá odstraňuje tuk z povrchu, reakciou s vodou (mydlo preto nemôže byť zvlhčujúce).Mydlá delíme do troch skupín v závislosti od zloženia a spôsobu výroby:Tradičné, kombinované a syntetické.

Bylinkárka vám poradí, aký čaj si pripraviť po silvestrovskej noci

Spravodajstvo | 31.12.2021 13:14

Bylinkárka vám poradí, aký čaj si pripraviť po silvestrovskej noci

Miroslava Harantová (42) z Rajca sa bylinkám venuje už roky. Opýtali sme sa jej na to, ako si pomôcť, keď to preženieme s alkoholom, alebo sa prejeme domácich koláčikov.   

V Strečne pltníci odomkli Váh

Z regiónu | 28.04.2022 08:51

V Strečne pltníci odomkli Váh

Na pltisku Bariérová odovzdal v piatok vodník Jurko symbolický kľúč od Váhu Pavlovi Albrechtovi z Prvej pltníckej a raftingovej spoločnosti Strečno. Ten potom odomkol Váh a vyslal naň plte posvätené miestnym farárom Michalom Kebluškom.

Zapojenie nezamestnaných do obnovy hradu už nie je možné

Z regiónu | 16.10.2022 14:46

Zapojenie nezamestnaných do obnovy hradu už nie je možné

Lietavský hrad láka návštevníkov v každom ročnom období. Vidia, ako postupne mení svoju tvár, láka ich na množstvo zaujímavých podujatí. Je to však krehký organizmus, o ktorý sa treba neustále starať. Na to sú však potrebné peniaze aj energia zanietencov. O tom, kde jedno i druhé vziať, aká bola tohtoročná hlavná sezóna a čo možno očakávať od tej nasledujúcej, opýtali sme sa výkonného riaditeľa Občianskeho združenia na záchranu Lietavského hradu Ľubomíra Chobota.

Drápačky začínali, keď sa prestalo robiť na poli, od Všetkých svätých do Lucie

Z regiónu | 16.12.2022 12:34

Drápačky začínali, keď sa prestalo robiť na poli, od Všetkých svätých do Lucie

Súbor Kolárovičanky má bezmála 50-ročnú tradíciu. Pod vedením učiteľa Cyrila Hlavoňa sa prvýkrát s repertoárom kolárovických piesní predstavil v roku 1975. Na folklórne prehliadky, vystúpenia a festivaly chodili vyše desať rokov. Potom činnosť súboru ustala a zanietenci ju znovu obnovili v roku 2002. Teraz súbor nepretržite pracuje dvadsať rokov. Svojím pásmom Drápačky nám Kolárovičanky priblížili, ako žienky u nich na dedine trávili zimné večery do Lucie.

Je čas nakladať kapustu do súdka

Zdravie a životný štýl | 12.11.2023 09:15

Je čas nakladať kapustu do súdka

Táto činnosť má na Slovensku dlhovekú tradíciu. Ale ako to už býva zvykom, iný kraj – iný mrav, recepty a skúsenosti nevynímajúc. Ak nemáte zaručené recepty od svojich starých mám, nechajte sa inšpirovať našou domácou kuchyňou.

Kvasená zelenina, probiotická bomba

Zdravie a životný štýl | 03.12.2023 10:25

Kvasená zelenina, probiotická bomba

Kapusta, ktorú sme do súdkov naložili v posledných týždňoch, už naberá svoju špecifickú arómu a kyslastú chuť, na jedálnych lístkoch sa objavuje čoraz častejšie v rôznych variáciách. Len malé percento Slovákov neprišlo na chuť tejto tradičnej špeciality. Kvasená zelenina však môže mať v našich kuchyniach oveľa širšie zastúpenie. Skúsili ste niekedy nakladať karfiol, reďkovky, mrkvu, kaleráb či dokonca paradajky? Možností je neúrekom, stačí len nájsť ten správny recept či kombináciu zeleniny. My vám prinášame niekoľko tipov ako a dôvodov prečo zeleninu nakladať.

Jedlá počas Veľkého pôstu boli najmä zo zemiakov a obilnín

Recepty | 10.03.2024 10:13

Jedlá počas Veľkého pôstu boli najmä zo zemiakov a obilnín

Popolcovou, alebo Škaredou stredou sa v minulosti začínal Veľký 40-dňový pôst. Označovalo sa ním obdobie skromnosti, a to najmä v jedle. Hoci Druhý vatikánsky koncil ho časom upravil len na dva dni prísneho pôstu – Popolcovú stredu a Veľký piatok – posledné roky sa mnohí prinavracajú k tomuto starému zvyku. Niekoľkotýždňové obdobie pôstu mnohí absolvujú kvôli očisteniu tela po vianočných sviatkoch a fašiangových zábavách. Ako sa postili naši predkovia, ktorí sa už beztak stravovali striedmo, a čím sa od nich môžeme inšpirovať dnes? Vyskúšajte niektorý z ich receptov.

Najmodernejšie umývačky riadu: Vyberte si novú umývačku na predajni v Žiline od overeného predajcu Planeo

Poradňa | 28.03.2025 10:30

Najmodernejšie umývačky riadu: Vyberte si novú umývačku na predajni v Žiline od overeného predajcu Planeo

Umývačky riadu už dávno nie sú nedostupnými zariadeniami, práve naopak, stávajú sa neoceniteľnými pomocníkmi v domácnosti. Nechajte umývačku riadu pracovať za vás a užívajte si čas s tými, ktorých máte radi. V našom článku vám prezradíme ako vybrať novú umývačku riadu, a aké modely sú k dispozícii.

Zázračný jarný dar z prírody: Medvedí cesnak

Poradňa | 07.05.2025 10:01

Zázračný jarný dar z prírody: Medvedí cesnak

Jar bez medvedieho cesnaku by bola chudobnejšia – či už na chute, alebo zdravie. Táto superpotravina je jednou z najobľúbenejších bylín a vďaka svojej chuti a množstvu benefitov každoročne priťahuje pozornosť zberačov.

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod