Žilinský Večerník

20. december 2025 | Dagmara
| 0°C
Budúcoročná sezóna na hrade Hričov ohrozená! Chýba pracovná sila aj kameň na murovanie

Z regiónu | 29.10.2025 10:30

Budúcoročná sezóna na hrade Hričov ohrozená! Chýba pracovná sila aj kameň na murovanie

Hoci je hrad Hričov ukážkovým príkladom toho, ako sa dá stredoveká zrúcanina zachraňovať na báze dobrovoľníctva, predsa zažíva ku koncu roku veľkú krízu. Združenie, ktoré hrad opravuje, bojuje s nedostatkom dobrovoľníkov aj kameňa, ktorý je základným stavebným materiálom na jeho obnovu. Ak to takto pôjde ďalej, je možné, že v záchranných prácach nebudú môcť pokračovať. Podarí sa vyriešiť túto situáciu?

Rozprávkovoland prinesie čarovný čas pred záverom prázdnin: v sobotu v Žiline, v nedeľu na farme Bardy

Zaujalo nás | 22.08.2025 09:30

Rozprávkovoland prinesie čarovný čas pred záverom prázdnin: v sobotu v Žiline, v nedeľu na farme Bardy

Predposledný augustový víkend bude v znamení rozprávok, hudby a detskej radosti. Nechajte sa vtiahnuť do ríše snov. V sobotu 23. augusta sa v Lesoparku Žilina uskutoční podujatie Rozprávkovoland, ktoré následne v nedeľu 24. augusta pokračuje na farme Bardy. Ideálna príležitosť užiť si posledné voľné dni a ponoriť sa do kúzelného detského sveta.

Martin Haranta: Za tráviace ťažkosti počas dovolenky môže stres z cestovania a baktérie

Rozhovory | 28.06.2025 07:00

Martin Haranta: Za tráviace ťažkosti počas dovolenky môže stres z cestovania a baktérie

Dovolenky sú časom oddychu, relaxu a objavovania nových miest. Ale niekedy môžu byť spojené aj s rôznymi zdravotnými komplikáciami, najmä čo sa týka tráviaceho systému. Tráviace problémy sú bežné, najmä pri cestovaní do zahraničia, kde sa môžeme stretnúť s inou stravou a hygienickými podmienkami. O tom, ako si dovolenku skutočne užiť a udržiavať si zdravé črevá nielen počas leta sme sa rozprávali s expertom na črevný mikrobióm s medzinárodnými skúsenosťami Martinom Harantom (35) z Čadce.

Šťavnatá mrkvová bábovka s citrusovým krémom: Zdravšia sladkosť, ktorú si zamilujete

Poradňa | 31.05.2025 13:56

Šťavnatá mrkvová bábovka s citrusovým krémom: Zdravšia sladkosť, ktorú si zamilujete

Ak hľadáte dezert, ktorý je ľahký, plný chutí a zároveň o niečo zdravší, táto mrkvová bábovka je tou správnou voľbou. Kombinácia nastrúhanej mrkvy, voňavej pomarančovej kôry a jemného mascarpone krému s citrónom vytvára dezert, ktorý očarí nielen vaše chuťové poháriky, ale aj návštevy. Upečte si ju ku káve alebo ako sladkú bodku po nedeľnom obede!

Zázračný jarný dar z prírody: Medvedí cesnak

Poradňa | 07.05.2025 10:01

Zázračný jarný dar z prírody: Medvedí cesnak

Jar bez medvedieho cesnaku by bola chudobnejšia – či už na chute, alebo zdravie. Táto superpotravina je jednou z najobľúbenejších bylín a vďaka svojej chuti a množstvu benefitov každoročne priťahuje pozornosť zberačov.

Najmodernejšie umývačky riadu: Vyberte si novú umývačku na predajni v Žiline od overeného predajcu Planeo

Poradňa | 28.03.2025 10:30

Najmodernejšie umývačky riadu: Vyberte si novú umývačku na predajni v Žiline od overeného predajcu Planeo

Umývačky riadu už dávno nie sú nedostupnými zariadeniami, práve naopak, stávajú sa neoceniteľnými pomocníkmi v domácnosti. Nechajte umývačku riadu pracovať za vás a užívajte si čas s tými, ktorých máte radi. V našom článku vám prezradíme ako vybrať novú umývačku riadu, a aké modely sú k dispozícii.

Mladá Bytčianka Terézia Gloserová: Folklór a umenie mám v srdci

Rozhovory | 07.02.2025 13:46

Mladá Bytčianka Terézia Gloserová: Folklór a umenie mám v srdci

Terézia Gloserová (20) je príkladom mladej umelkyne, ktorá svojím talentom a odhodlaním prispieva k rozvoju kultúry v Bytči a jej okolí. Táto talentovaná mladá žena sa venuje hre na husle a tancu. Svoje umelecké vzdelanie získala na Základnej umeleckej škole v Bytči, kde sa zúčastňovala viacerých projektov a vystúpení. Potom študovala na Gymnáziu v Bytči, kde sa aktívne zapájala do rôznych súťaží, olympiád a podujatí. Už 5 rokov pôsobí v ľudovej hudbe folklórneho súboru Považan z Považskej Bystrice. V roku 2020 sa práve tento folklórny súbor stal víťazom tretej série televíznej šou „Zem spieva“. Okrem toho vyučuje tanec v tanečnom štúdiu v Art Dance Academy v Bytči a vo voľnom čase spolu s kamarátmi účinkuje v Ľudovej hudbe Gloßband, s ktorou sprevádzajú svadby, oslavy a plesy. Od roku 2018 sa angažuje aj pri organizovaní táborov pre deti s názvom Chairecamp a svoje umelecké vlohy úročí tiež pri tvorbe grafiky plagátov na rôzne podujatia. Do jej portfólia patrí napríklad skompletizovanie bulletinu v rámci 70. výročia FS POVAŽAN v roku 2024.

ROZHOVOR - Zdenko Kramarčík: Práca kuchára je aj o prekonávaní vlastných limitov

Rozhovory | 29.07.2024 09:01

ROZHOVOR - Zdenko Kramarčík: Práca kuchára je aj o prekonávaní vlastných limitov

Máte radi taliansku kuchyňu s americkým nádychom? Potom sa zastavte na jedlo u Zdenka Kramarčíka v reštaurácii Olivia´s v Žiline a vaše chuťové poháriky vám budú isto vďačné. Známy šéfkuchár nás nechal nahliadnuť do svojej kuchyne a všetkým čitateľom ponúka výborný recept na horúce letné dni.

ROZHOVOR - Majster s uterákom v rukách : Milujem byť človekom, ktorý spríjemňuje zážitok zo saunovania

Rozhovory | 10.07.2024 09:41

ROZHOVOR - Majster s uterákom v rukách : Milujem byť človekom, ktorý spríjemňuje zážitok zo saunovania

Saunovanie má výrazné zdravotné benefity. Ak k tomu pridáte aj dávku zážitku, tak príde slastný pocit radosti. Túto úlohu plnia takzvaní sauna majstri, ktorí rozdávajú emóciu spojenú so zážitkom. Jedným z nich je aj rodák z Rajeckých Teplíc Filip Stehlík (23).

Jedlá počas Veľkého pôstu boli najmä zo zemiakov a obilnín

Recepty | 10.03.2024 10:13

Jedlá počas Veľkého pôstu boli najmä zo zemiakov a obilnín

Popolcovou, alebo Škaredou stredou sa v minulosti začínal Veľký 40-dňový pôst. Označovalo sa ním obdobie skromnosti, a to najmä v jedle. Hoci Druhý vatikánsky koncil ho časom upravil len na dva dni prísneho pôstu – Popolcovú stredu a Veľký piatok – posledné roky sa mnohí prinavracajú k tomuto starému zvyku. Niekoľkotýždňové obdobie pôstu mnohí absolvujú kvôli očisteniu tela po vianočných sviatkoch a fašiangových zábavách. Ako sa postili naši predkovia, ktorí sa už beztak stravovali striedmo, a čím sa od nich môžeme inšpirovať dnes? Vyskúšajte niektorý z ich receptov.

Kvasená zelenina, probiotická bomba

Zdravie a životný štýl | 03.12.2023 10:25

Kvasená zelenina, probiotická bomba

Kapusta, ktorú sme do súdkov naložili v posledných týždňoch, už naberá svoju špecifickú arómu a kyslastú chuť, na jedálnych lístkoch sa objavuje čoraz častejšie v rôznych variáciách. Len malé percento Slovákov neprišlo na chuť tejto tradičnej špeciality. Kvasená zelenina však môže mať v našich kuchyniach oveľa širšie zastúpenie. Skúsili ste niekedy nakladať karfiol, reďkovky, mrkvu, kaleráb či dokonca paradajky? Možností je neúrekom, stačí len nájsť ten správny recept či kombináciu zeleniny. My vám prinášame niekoľko tipov ako a dôvodov prečo zeleninu nakladať.

Je čas nakladať kapustu do súdka

Zdravie a životný štýl | 12.11.2023 09:15

Je čas nakladať kapustu do súdka

Táto činnosť má na Slovensku dlhovekú tradíciu. Ale ako to už býva zvykom, iný kraj – iný mrav, recepty a skúsenosti nevynímajúc. Ak nemáte zaručené recepty od svojich starých mám, nechajte sa inšpirovať našou domácou kuchyňou.

Šéfkuchár Zdenko Kramarčík: Objavte tradičné suroviny vo veľkonočnom menu

Spravodajstvo | 06.04.2023 08:13

Šéfkuchár Zdenko Kramarčík: Objavte tradičné suroviny vo veľkonočnom menu

Veľká noc sa pre Zdenka Kramarčíka, šéfkuchára reštaurácie Olivia's, vždy spája s jahňacím mäsom. Napriek tomu, že Slovensko je v jeho výrobe produktívne, v kuchyni naň trochu zabúdame a jeho kvalitu vedia oceniť skôr v zahraničí.  „Mojou ideou je podporovať domáci trh a tunajšie suroviny. Pre domácich chovateľov a pestovateľov to má aj ekonomický rozmer. Ak ja od nich nakúpim, oni dokážu ďalej zamestnávať ľudí a kruh sa uzavrie,“ hovorí Zdenko Kramarčík. Poďme si s ním ozvláštniť veľkonočnú tabulu, na ktorej dominuje zelená farba, ohlasujúca novú sezónu, čerstvú zeleninu. Veď medvedí cesnak a špargľa už sú tu.

Valentínske menu šéfkuchára Zdenka Kramarčíka: Prekvapte svoju lásku týmito dobrotami

Spravodajstvo | 13.02.2023 21:47

Valentínske menu šéfkuchára Zdenka Kramarčíka: Prekvapte svoju lásku týmito dobrotami

Láska prechádza cez žalúdok. Najmä na sviatok Valentína má spoločná večera výnimočné čaro. Skúste milovanú osobu prekvapiť a pripravte slávnostný stôl. Šéfkuchár reštaurácie Olivia´s v Žiline Zdenko Kramarčík (30) vám pomôže zabodovať jednoduchými trikmi, ktoré určite zvládnete.

Šéfkuchár Zdenko Kramarčík: Nebojte sa ozvláštniť vianočný stôl

Spravodajstvo | 24.12.2022 09:02

Šéfkuchár Zdenko Kramarčík: Nebojte sa ozvláštniť vianočný stôl

Hoci Vianoce sú tradičné sviatky a Slováci ich ponímajú stále konzervatívne, šéfkuchár Zdenko Kramarčík (30) zo Žiliny nám ukáže, že si vianočnú tabulu môžeme spestriť a ozvláštniť. Keďže ryba na ňu neodmysliteľne patrí a losos úspešne konkuruje kaprovi, budú to aj jedlá z lososa. Zo známych surovín pripravil pokrmy neobvyklé, ale zároveň jednoduché. Určite ich prípravu zvládnete so šéfkuchárom aj vy.  

Najnovšie vydanie
Predplatné
Najčítanejšie 24h 3 dni 7 dní
  1. Tunel Višňové sa otvorí pre verejnosť už o 2 dni: Čo nás čaká, kde parkovať a čo ste o tuneli možno nevedeli
  2. Železničná stanica v Žiline po rekonštrukcii: nové priestory, vyšší komfort a bezbariérový prístup
  3. 6. ročník Vianočnej charity Žilinského večerníka pre kňaza Mareka Muchu: Vaša dobrosť, moja radosť
  4. ROZHOVOR - Jaroslav Koválik: V pláne je úspora energií či skvalitnenie služieb pre kluby
  5. HODNOTENIE III. TRIEDA - Trnové jesenným kráľom, Ovčiarsko bez bodového zisku
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod