Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 6°C

Spravodajstvo

Centrá voľného času majú problémy. Zostanú deti na ulici?

Centrám voľného času (CVČ) spôsobuje problémy nový systém financovania.

22.01.2013 | 15:03

ŽILINA. Po novom dostávajú peniaze na voľnočasové aktivity obce, v ktorých majú deti trvalý pobyt, a nie CVČ, do ktorých chodia. Obce však začali odmietať prispievať na „svoje“ deti, poplatky za krúžky sa teda budú zvyšovať. Deti rodičov, ktorí nemajú dosť peňazí, môžu zostať na ulici.
 

Obce na krúžky dať nemusia
Riaditeľka CVČ Žirafa Ľudmila Chodelková vidí problém v tom, že peniaze na voľnočasové aktivity, ktoré prichádzajú obciam v podielových daniach, nie sú účelovo viazané a financovanie je nastavené nesprávne. Oslovila takmer 50 obcí z okresov Žilina, Čadca, Bytča, Kysucké Nové Mesto i Martin. „Ešte ani jeden starosta neprisľúbil, že nám peniaze dá. No už máme viacero záporných odpovedí,“ konštatuje.

Radšej si postavia vlastné ihrisko
Príkladom je obec Radoľa. „Peniaze radšej využijeme na financovanie multifunkčného ihriska v areáli ZŠ pre naše deti a mládež,“ informoval starosta Anton Tkáčik, odvolávajúc sa aj na nedávnu kauzu údajného umelého navyšovania počtu členov v niektorých CVČ. „Máme indície, že bola snaha, aby sa takéto niečo dialo v súvislosti s deťmi našej obce,“ tvrdí.
Mesto Bytča zas bude podporovať iba dve CVČ zriadené na svojom území.

 

Dana Mlejneková

Snímka Martin Macho

Na poplach bijú viacerí
Hovorkyňa Združenia miest a obcí Slovenska Marta Bujňáková tvrdí, že nový systém je spravodlivejší, keďže CVČ často záujmové činnosti len sprostredkovali. Hovorí, že riaditeľka
Žirafy „bije na poplach“ priskoro. Obce môžu o príspevku rozhodnúť do konca apríla. Lenže CVČ teraz nevedia,  na čom sú. Štát totiž navyše posiela na záujmovú činnosť jedného dieťaťa iba zhruba 60 € namiesto 190 €. Šéfka asociácie súkromných škôl a školských zariadení Saskia Repčíková informuje, že niektoré CVČ obmedzujú činnosť, pozastavujú finančne najnáročnejšie krúžky, či zvyšujú poplatky. Tie odporučilo zvýšiť aj ministerstvo školstva.

Je systém likvidačný alebo účinnejší?
Ľudmila Chodelková namieta, že podozrenia v niektorých CVČ sa mali prešetriť. „A nie meniť systém financovania, ktorý je pre CVČ likvidačný,“ hovorí. Do Žirafy je tento školský rok prihlásených 7736 členov a takmer 5-tisíc ich má trvalý pobyt mimo Žiliny. V ďalšom mestskom CVČ Spektrum je podľa riaditeľa Petra Pipišáka zapísaných 2043 členov. Len 1214 z nich má trvalý pobyt v Žiline a aj vek do 15 rokov, čo sú dve požiadavky, ktoré musí spĺňať člen CVČ, aby na neho obec prispievala. Ak sa tak rozhodne.

Rodičia to zaplatia dva razy
Aj mesto Žilina plánuje, podobne ako mnohé ďalšie, podporovať iba CVČ na svojom území, potvrdzuje to hovorca Pavol Čorba. V najbližšej dobe teda bude riešiť aj zvyšovanie poplatkov v CVČ, ktoré sa podľaneho nemenili od roku 2009. Ľudmila Chodelková upozorňuje: „Rodič už predsa raz platí, v podielových daniach. A znovu bude musieť platiť? CVČ-ka tu potom zostanú len pre deti, ktorých rodičia majú peniaze.“

Dana Mlejneková
Snímka Martin Macho

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod