Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| -1°C

Šport

Koronavírus útočí aj v športe: Basketbalisti bez umiestnenia, volejbalistky vyhrali ligu

Nedobrovoľný koniec sezóny! Súťažné ročníky majú za sebou už viaceré športové kluby zo Žiliny. Iné na ďalšie kroky svojich príslušných zväzov netrpezlivo čakajú. Jedno je však isté, zdravie hráčov i fanúšikov je v každom športe na prvom mieste. Zisťovali sme u jednotlivých žilinských tímov ako sa vyrovnávajú s aktuálnom situáciu.

16.03.2020 | 19:40

VOLEJBAL MUŽI

Žilinským volejbalistom VO AC UNIZA Žilina ostávalo odohrať tri kolá do konca sezóny a po skončení ligy za zeleným stolom Žilina obsadila konečné 5.miesto v I.lige – skupine západ. „Po vzore basketbalu a hokeja sme očakávali, že kedy toto zasiahne aj volejbal. Rozhodnutie federácie nám príde logické a plne ho podporuje. Úprimne sme verili, že sa dostaneme do prvej štvorky nadstavby. Rozdiel po základnej časti medzi prvým tímom a Žilinou boli dve víťazstvá, všetko bolo vyrovnané a nám sa nepodarilo sa tam dostať. Zapracovali sme mladých hráčov, ktorí zbierajú skúsenosti a ideme ďalej. Snáď nám budúci rok prvá trojka neújde,“ povedal na margo aktuálnych udalostí i celej sezóny aktívny hráč Peter Minárik. Dotkli sa klubu nečakané škrty aj po finančnej stránke? „Halu máme v dlhodobom prenájme, tam o úspore nehovoríme. Nemáme profesionálov, ktorých by sme mali platiť a jediným benefitom sú náklady na cestovanie, čo sú zanedbateľné čiastky. Cez financie sa na ukončenie sezóny v klube nepozeráme,“ vysvetlil Minárik.

 

ŽENSKÝ VOLEJBAL

V špecifickej situácii sú žilinské volejbalistky VA Žilina, ktoré po náhlom skončení sezóny obsadili 1.miesto v I.lige – skupine východ. „Rozhodnutie rešpektuje, barážové zápasy o postup do extraligy sa môžu dokonca odohrať aj v septembri. Mali by sme hrať proti rezerve Slávie UK Bratislava, no v pravidlách môže mať extraligista iba jeden tím. Uvidíme, ako sa situácia vyvinie vo svete, no miestenku do extraligy by sme mali mať. To však netreba momentálne riešiť, svet ako aj Slovensko rieši iné problémy,“ povedal klubový prezident Dalibor Andrisík. Ohrozeným pre chod klub je neistá budúcnosť ohľadom financovania. „My sme centrum talentovanej mládeže a keďže nemáme výrazného sponzora, tak náš hlavný príjem je zo štátu cez ministerstvo školstva na mesačnej báze. Niektorí tréneri sme platení z federácie a nikto nevie, čo sa udeje a ako nás to postihne.“ Pri zmienke čisto o športovej budúcnosti môžu Žilinčanky rozmýšľať nad extraligovými starosťami, nad nimi však visí veľký otáznik. „Stále sa hovorilo o odpredaji hokeja a potom by sa mal dotovať extraligový šport v iných športoch. To sa neudialo, takže uvidíme, čo bude teraz. Pokiaľ mesto Žilina nevstúpi do toho, tak do extraligy nepôjdeme. Samozrejme, aktívne hľadáme sponzorov, no pre vstup do extraligy potrebujeme mať jasné garancie,“ dodal Andrisík.

 

BASKETBAL

Po vzore hokejovej extraligy sa rozhodla aj SBA ukončiť všetky súťaže. Pre najvyššiu súťaž SBL platí rozhodnutie hráčskej komisie so stanoviskom, že tímy skončia tento ročník bez konečného poradia. Žiline patrila v súťaži 5. miesto, ktoré je už minulosťou. „Boli to rýchle rokovania. Američania vyhlásili, že nebudú prijímať lietadlá z Európy a celý zväz musel konať, keďže máme v tímoch viacero amerických hráčov. Zvažovali sa alternatívy, no zdravie je najdôležitejšie,“ ozrejmil manažér BK Slávia Žilina Ondrej Šoška. Taktiež ako pri ostatných žilinských kluboch nás zaujímal finančný dopad predčasného konca ligy na basketbalistov Žiliny. „Ušetrili sme v tom, že nemusíme platiť cudzincov, no naši sponzori investovali peniaze bez konečného výsledku, čo je rozporuplné.“ Viac informácii sa verejnosť dozvie v najbližšom čase. „Máme stretnutie akcionárov klubu a vyhodnotia sa ďalšie kroky. Rád by som sa poďakoval našim partnerom, fanúšikom, hráčom a všetkým, ktorí prispeli svojim dielom k tejto sezóne. Zdravie je prvoradé a verím, že ďalšiu sezónu budeme robiť ľudom v Žiline radosť basketbalom. Ešte raz za podporu vám všetkým nesmierne ďakujeme,“ zhrnul Šoška.

 

FUTBAL

Únia ligových klubov prerušila Fortuna ligu do 4.apríla, kedy majú Žilinčania hostiť v prvom zápase nadstavby Trnavu. Všetky kategórie Šošonov netrénovali do pondelka 16. marca a o ďalšom osude tímu rozhodnú aktuálny vývoj udalostí. „Budeme operatívne reagovať na prípadné nariadenie ďalších autorít. V celom klube sme už prijali interné opatrenie a robíme maximum pre prevenciu a ochranu všetkých zamestnancov,“ píše sa v oficiálnom stanovisku klubu na webovej stránke.

 

FUTSAL

V najvyššej futsalovej lige na Slovensku pôsobia dva žilinské tímy – MŠK Žilina futsal a Makroteam Žilina. Práve z druhého menovaného celku je aj šéf slovenského futsalu Dušan Dobšovič, ktorý prezradil prijaté kroky na zväze. „Zatiaľ sme prerušili súťaž, nechali sme to otvorené a začiatkom apríla musí padnúť konečný verdikt. Relatívne máme čas, lebo sme začali play – off a na dohranie sezóny potrebujeme jeden a pol mesiaca. Avšak musíme poskytnúť priestor pre prípravu klubom, lebo nikto netrénuje. Osobne nechcem nijak predbiehať, vývoj vírusu môže byť rôzny a nemusia pomôcť ani opatrenia počas týchto dvoch týždňov.“

 

FLORBAL

Slovenský zväz florbalu súťaže zatiaľ neukončil, minimálne do 29.marca sa zápasy hrať nebudú. Na programe je play – off, ktoré sa vôbec nebude musieť začať. Florbalisti sa budú rovnako ako ostatné športy riadiť pokynmi vlády Slovenskej republiky.

Autor: - r -

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod