Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 7°C

Rozhovory

Marián Berger: Najskôr sa skauting venoval mne, až potom ja jemu

Predstava skautingu sa u mnohých z nás obmedzuje na ich zaujímavú uniformu, zakladanie ohňa, viazanie uzlíkov či zvláštne úlohy, ktoré ich majú zoceliť. Význam tejto organizácie je však oveľa hlbší. Vedie mladých ľudí k tomu, aby plne využili svoje fyzické, intelektuálne, sociálne i duchovné danosti na svoj rozvoj a stali sa z nich zodpovední občania. Viac nám o tom v rozhovore prezradil vodca 25. zboru Vodopád Žilina Marián Berger.

04.05.2023 | 09:39

Ako dlho sa venujete skautingu?

Skautom som sa stal v 3. triede základnej školy, takže momentálne skautujem už 16 rokov.  Neskôr som sa začal aktívnejšie zapájať a keď som mal približne 14 rokov, stal som sa hospodárom. Mal som teda na starosti všetko naše náradie, stany, sekery, kotlíky… 

Zrejme ste odvtedy „služobne“ postúpili...

Potom som sa stal vodcom oddielu a teraz som vodcom zboru. Rád by som ale podotkol, že už niekoľko rokov sa vyhýbam označeniu vodca a pri komunikácii s verejnosťou radšej používam slovo vedúci, aby nedošlo k nedorozumeniu a zámene s istými ideológiami. Napriek tomu však v skautingu máme vodcov, ktorí prejdú aj formálnym vzdelávaním, aj sa od nich očakávajú isté schopnosti. Toto označenie sa mi vždy páčilo, keďže úlohou skautingu je jeho členov k niečomu dobrému viesť. Som skautom už 16 rokov, no najskôr sa skauting venoval mne, až potom ja jemu. A aj pri pomáhaní nášmu zboru, pri vybavovaní a vytváraní programu, pri behaní po lese so skautmi je človek veľmi obohatený, a teda zo skautingu čerpá, aj napriek tomu, že doň vkladá svoj čas.


 

Čo vás osobne k tomu vedie?

Keď som začínal skautovať, ešte ako malý, tak dôvody boli iné, bolo to asi najmä kvôli partii. Na prvé skautské stretnutie ma zavolal môj dobrý kamarát. Vtedy ma to veľmi bavilo a bolo to zaujímavé. Neskôr som si uvedomil, že chcem i ja niečím prispieť a aj sa realizovať. Chcel som využiť možnosť vychovávať malých skautov, viesť ich k ideálom a napĺňať naše poslanie, ktoré ma veľmi oslovuje. Snažíme sa naučiť sebarozvoju, pestovať v sebe zodpovednosť a ochotu. Máme veľa rôznych spôsobov, aj vďaka nášmu náčelníctvu, ústrediu a rôznym radám, ktoré pripravujú programové príručky a celkovo vytvárajú veľa rôznych príležitostí, ako kráčať k tomuto nášmu poslaniu. U mňa bola možno dôležitejšia otázka prečo zostať v skautingu a ako priložiť ruku dielu. No a odpoveď bola: akokoľvek, ako sa len dá.

Priblížite nám štruktúru organizácie?

Najmenšou jednotkou je družinka, a rovnako ako ostatné jednotky, sa zvykne označovať nejakým zvieraťom (vlci, orly, srnky..), prírodným úkazom (vodopád) a podobne... Pozostáva z niekoľkých členov, približne medzi 5 až 10. Je vekovo homogénna, okrem vedúceho, ktorého nazývame radca. Ten môže byť od ostatných členov starší. Radcovia majú zvyčajne 15 a viac rokov. Keď sú už družinky staršie, tak radcom sa môže stať jeden z partie, a teda nemusí byť nevyhnutne starší. Niekoľko družín spolu vytvára oddiel. U nás sú oddiely rozdelené podľa veku a pohlavia, máme 4. Starších a mladších chlapcov a staršie a mladšie dievčatá. Máme ešte ďalší oddiel, kde sú už dlhšie dospelí skauti. Oddiel vedie oddielový vodca. Niekoľko oddielov sa napokon spojí v zbore, ktorý vedie zborový vodca a toto už je organizačná jednotka s právnou subjektivitou, má teda svoje IČO, vedie si účtovníctvo a môže napríklad dostať 2 % z daní obyvateľov.  Zbor však, samozrejme, nie je koncová organizácia a ďalej sa v rámci Slovenska združujeme v oblastiach a na najvyššej úrovni na Slovensku máme náčelníctvo. Tomu pomáha ústredie ako výkonný orgán.

Kedy bol najväčší rozmach skautingu na Slovensku, respektíve v Žiline?

Aby som zodpovedne odpovedal na túto otázku, som príliš mladý a skautujem príliš krátko. Viem však, že počas predchádzajúceho režimu bol skauting zakázaný a fungoval tajne. Keď ho v roku 1990 povolili, mal veľký úspech, možno aj preto, že vtedy ešte nebolo veľa záujmových krúžkov ako dnes a skauting bol jednou z mála možností. Aj preto má dnes inú tvár ako vtedy. Je predsa veľký rozdiel, či majú členovia na skauting, takpovediac, každý deň v týždni, alebo sa popri skautovaní venujú klavíru, lezeniu, výtvarnej a ďalším záujmom. Tiež som počul, že niekedy bolo v Žiline veľké množstvo zborov, údajne dokonca  až 16. Dnes máme v Žiline 2 aktívne skautské zbory.

Koľko máte členov v Žiline, v akom veku?

Momentálne nás je 134 registrovaných členov v oddieloch Berušky 15, Rysy 25, Aldarion 28, Falco 20, Makaki 46. Veľmi nám zvýšili počty Makaki, čo je oddiel starších skautov, ktorí už majú rodiny a aj kopec detí. Pomaly sa začali tieto deti vracať do družín a predpokladáme, že čoskoro nás bude vďaka tomuto prírastku dosť veľa.

Aké aktivity všeobecne, a aj v rámci Žiliny robíte?

Tento rok sme sa chceli viac zamerať na dobrovoľníctvo, aby nás bolo trošku vidieť a určite na tom budeme ďalej pracovať. Bežne sme pomáhali čistiť a upratovať prírodu a verejné priestranstvá práve okolo sviatku sv. Juraja, keďže je 22. apríla je Deň Zeme, čo je len 2 dni pred Jurajom. Už dávnejšie sme boli párkrát v domovoch dôchodcov a boli sme pripravení pomôcť aj pri testovaní počas pandémie. Niekoľko našich členov sa osobne zapojilo. Zvyčajne však organizujeme akcie, na ktorých navštívime nejaké miesto ďalej od Žiliny, chatu alebo kopec, prípadne nejaké iné pekné miesto. Tu, doma, sa venujeme najmä našej klubovni na Vlčincoch, ktorú máme prenajatú od mesta. Je na nej ešte veľa roboty, ale už sme mnoho vecí rekonštruovali a vnútri vyzerá oveľa útulnejšie ako predtým. Niektorí Žilinčania, predovšetkým z Vlčiniec si ju môžu pamätať ako reštauráciu Jama. Momentálne tam už nenájdete výčap, len menšiu či väčšiu partiu skautov, občas trošku hlučnú.

Spomínali ste sv. Juraja, je to patrón skautov?

Áno. Viaže sa k nemu legenda, že zlikvidoval v jednej dedine draka, ktorý ju terorizoval.  Patrónom skautov je najskôr kvôli vlastnostiam – odvahe, statočnosti, chrabrosti, spravodlivosti a ochote pomôcť.

Aká je charakteristika skauta?

Máme skautský zákon, ktorý hovorí o tom, aký by mal skaut byť. Jednoducho by som to však zhrnul tak, že skaut by mal byť dobrý a ochotný človek, ktorý sám seba rozvíja. Skauting totiž vznikol ako snaha venovať sa deťom a vychovať z nich dobrých občanov.

Čo dá mladým ľuďom do života?

Smerovanie a vedomie, že na sebe treba pracovať. Mnohým ľuďom dá dobré a dlhoročné priateľstvá a partie. Umožňuje vyrastať v skupinkách, čo je prirodzené, avšak snaží sa mať nejakú výchovnú náplň a niečo členov naučiť, dať im príležitosť niečo zažiť. Skauting poskytuje možnosť byť vystavený zodpovednosti už od mladého veku, čo môže byť dobré pre formovanie charakteru a sebadisciplíny. Pri organizovaní akcií je potrebné riešiť veľa vecí a niekedy aj krízových situácií, čo skautov naučí pohotovo reagovať.

Do akého veku môže človek byť skautom?

Pri tejto otázke mi napadá veta „raz skautom, navždy skautom”, čo veľmi často počúvam. Aktívne sa však skauting venuje predovšetkým deťom a mládeži. Neskôr je potrebné, aby aspoň niektorí skauti zostali a odovzdali pomyselnú štafetu ďalej.  Vtedy už však ide viac o službu skautingu. Máme ale aj starších členov, ktorí sa stretávajú. To je pekný príklad tej partie, ktorá vytrvala. Odpoveďou je teda, že skautom môže byť človek navždy, ale je dôležité povedať, že sa venujeme predovšetkým deťom a mladým dospelým približne do 20 rokov. Tí starší už, poväčšine, venujú svoj čas mladším.

V posledných rokoch ste vstúpili do povedomia roznášaním betlehemského svetla počas vianočných sviatkov. Asi to nie je živelná aktivita a má svoje pravidlá...

Roznášajú ho skauti po celom svete. Na Slovensku máme súťaž Družina roka a tá, ktorá ju vyhrá, odpaľuje svetlo po prinesení z Betlehema do Viedne. Prinesú ho najskôr prezidentke a potom ho rozvážajú a roznášajú po farnostiach po celom Slovensku.  Raz bola svetlo odpaľovať aj žilinská družina Čajky.

Skauting, to je pre mnohých zakladanie ohňa, viazanie uzlíkov, pobyt v prírode...

Snažíme sa chodiť veľa do prírody a učiť sa praktické veci, voláme to skautská prax. Práve sem patrí zakladanie ohňa, viazanie uzlov či prvá pomoc. Pre všetkých je určený tzv. skautský chodník a vďaka náčelníctvu a ústrediu máme priravené príručky, z ktorých môžme pri jednotlivých stupňoch tohto chodníka čerpať. Keď naň nastúpi vĺča alebo včielka, to sú deti okolo 6 rokov, majú svoje úlohy v príručke Slobodný lovec a mauglí človek. Neskôr pri prechode do staršej kategórie skautov musia absolvovať Nováčika. Ďalšími súčasťami chodníka sú napríklad Prvý skaut a pri ďalšej kategórii rangerov je to Rangerský horizont. Chodníkom postupne prejdú všetci a zdokonaľujú sa v jednotlivých  oblastiach, pretože skauting sa snaží človeka rozvíjať komplexne. Okrem základného chodníka, ktorým všetci prechádzajú do asi 20 rokov, venujú sa aj iným osobitým záujmom.

Čo rôzne nezvyčajné úlohy, o ktorých počúvame?

Volajú sa odborky a výzvy. Odborky sú dlhodobejšieho rázu, je pri nich potrebné niečo si načítať, pripraviť, postaviť, o niečo sa starať, niečomu sa systematicky venovať. Výzvy sú skôr jednorazové a skauti si ich vyberajú zvyčajne počas táborov. Ja som napríklad robil 24 hodín na strome a Tri vrcholy. Veľmi populárnou výzvou sú Tri orlie perá a predstavujú 24 hodín mimo tábora, 24 hladu a 24 hodín ticha, ktoré treba postupne absolvovať. Ich získanie je možné len do určitého veku a ak to skaut nestihne, už ich nikdy nezíska.  Pri výzve Tri vrcholy treba zas vyšliapať 3 vrcholy nad 1 600 alebo na 2 000 m za určité časové obdobie. Veľmi zaujímavý je tiež Výsadok. Skauta v noci so zaviazanými očami zavezieme asi 15 km od tábora a musí sa do rána vrátiť sám. Ak nemá 18, musí mať súhlas rodiča a musia ísť dvaja skauti spolu. Do výziev sa nemusia prihlasovať, je to na každého rozhodnutí.

Netrápia vás výdobytky doby, mobily, elektronika?

Na táboroch zvykneme napríklad mobily pozbierať a odložiť. Snažíme sa však o trochu modernejší prístup, teda rozumne využívať to, čo máme k dispozícii. Napokon, technika je súčasťou nášho života, takže skôr volíme cestu využívať ju s rozumom a opatrne.

Ste na seba v niečom, v súvislosti so skautingom, hrdý?

Je to určite výzva Putovanie. Môžeme si naň síce zobrať zabalený telefón a v prípade núdze ho použiť, no ja som si ho nezobral, navyše som si predĺžil trasu, došla mi voda, predo mnou bol kopec a začala búrka. Skoro som to nedošiel. Putovanie trvá 24 hodín, trasu vyberá vodca na tábore, mala by obsahovať tri kopce a mať 20-40 km. Nič sa počas neho neje, skaut si môže zobrať  len vodu, múku a ešus, takže ja som si na ohni urobil placky. Bez normálneho jedla je to ale naozaj ťažké. Má so sebou len „duchovnú potravu“, niečo na čítanie, ak je veriaci môže to byť biblia alebo voľačo iné na zamyslenie. Takže na to, že som to nakoniec prešiel, som naozaj hrdý.

 

Vizitka Marián Berger 

Vek: 25

Pochádza a žije:  v Žiline

Rodinný stav: slobodný

Vzdelanie: študuje na Fakulte riadenia a informatiky na Žilinskej univerzite a pracuje ako informatik

Záľuby: turistika

Najobľúbenejšie miesto na Slovensku: Žilina

Najhoršia ľudská vlastnosť: klamstvo, faloš, zavádzanie

Najlepšia ľudská vlastnosť: rozvaha, rozumnosť, keď ľudia premýšľajú o tom, čo robia

 

Z histórie skautingu

Slovo skaut má pôvod v starofrancúzskom  „escoute“ a znamená pátrač, prieskumník. Skauting je hnutie mládeže, ktoré založil Lord Robert Stephenson Smyth Baden-Powell (1857-1941). Začiatky sa viažu k búrskej vojne (1899-1902) na území dnešnej Juhoafrickej republiky, kde vtedy Baden-Powell slúžil ako dôstojník a využíval miestnych chlapcov ako pozorovateľov, hliadky a stopárov na získavanie a posielanie informácií. Baden-Powell začal meniť výcvik mužov pre vojnu na umenie naučiť chlapcov žiť v mieri. Skauting nemá nič spoločné s vojenskými princípmi, zdôrazňoval. Nedokázal už sám dávať rady novovznikajúcim oddielom, preto zorganizoval tábor pre budúcich dospelých skautských vodcov. Starším dievčatám dovolili pridružiť sa k skautským aktivitám v 70. rokoch 20. storočia. V roku 1991 získali povolenie pripojiť sa k skautom dievčatá všetkých vekových kategórií. Skauti majú svoj zákon, skladajú sľub a majú i svoju uniformu. Symbolom skautov na celom svete je ľalia. Hnutie má aj Svetovú organizáciu skautského hnutia so sídlom vo švajčiarskej Ženeve. Združuje takmer 30 miliónov skautov z celého sveta. Každé štyri roky organizuje svetové jamboree (zraz). Členom organizácie je aj Slovensko.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod