Žilinský Večerník

16. apríl 2024 | Dana, Danica
| 5°C

Spravodajstvo

Mladý Róm vedie deti v „gete“ k športu

David (18) založil v Nízkoprahovom dennom centre športový krúžok, kde sa venuje deťom z Bratislavskej. Sám pritom odtiaľto pochádza.

11.03.2013 | 15:35

Študent Dopravnej akadémie na Rosinskej ceste má ešte rok do maturity, o svojej budúcnosti má však jasno.„Chcem ísť na vysokú školu študovať právo,“ hovorí. Prečo právo? „Celkom dobre poznám paragrafy,“ vtipne naráža na miestnych, ktorí majú problémy so zákonom.

Deťom chýba pozitívny príklad
David je napoly Róm a býva v známej lokalite Žiliny na Bratislavskej ulici. „Kedysi sme bývali na Hornom vale, no potom od nás bývalý primátor byt odkúpil a my sme išli sem. Vtedy ale Bratislavská nevyzerala ako dnes, išlo o oblasť s novými bytovkami i futbalovým ihriskom. Po čase sa tu nasťahovali Rómovia a odvtedy to tu už nikdy nevyzeralo ako predtým,“ hovorí David. Naráža na špinu a zdevastované bytovky. „Jasné, to prostredie mi nie je príjemné, ani ľahostajné. Vymyslel som raz projekt čistenia okolia, mal som všetko spísané a chodil sa pýtať po ľuďoch, či by do to išli. Išli by, ale keby som im doniesol víno a pálenku,“ spomína si.

Alkohol je tu častým problémom. Kupujú ho za peniaze zo sociálnych dávok alebo z predaja železa, málokto tu pracuje ako napríklad David a jeho rodina. Deti tu vraj nemajú pozitívny príklad. „Tu je každému jedno, či má dieťa deväť alebo pätnásť rokov a fajčí alebo pije. Ich dennou realitou sú dospeláci s vínom, cigaretou alebo jointom. Keď si od nich vypýtajú, ešte im aj dajú,“ opisuje David. Projekt, ktorý ponúka deťom iný zdroj voľnočasových aktivít a účinnejší prístup k ich vzdelávaniu, by mohol byť podľa neho cestou.

Vytvoril úspešný projekt
Osemnásťročný mladík sa doteraz zúčastnil dvoch školení v rámci národného projektu KomPrax, ktorý organizoval Slovenský inštitút mládeže IUVENTA. „Išlo o vzdelávanie mladých lídrov a školiteľov, učili sme sa, ako sa správať v skupine, ako zaobchádzať s Rómami či s deťmi do 18 rokov. Ja som vytvoril projekt na športové aktivity, konkrétne som chcel získať pingpongový stôl.Podarilo sa, za peniaze od IUVENTY sa aj kúpil,“ hovorí David. Nevydržal však dlho, už po mesiaci bol rozbitý.

David je v nízkoprahovom centre od začiatku, založil tu športový krúžok. „Robíme aj pingpongové a futbalové turnaje, nedávno sme vyhrali 3. miesto v turnaji ZŠ,“ popýšil sa mladý líder.

Pre mnohých z „geta“ by mohol byť práve on vzorom. Chce úspešne ukončiť strednú školu a ísť ďalej na univerzitu. Sám pochádza zo vzdelanej rodiny, to je na Bratislavskej však rarita. „U nás sú maximálne siedmaci, jeden je napríklad už celých deväť rokov štvrták. Je nás málo takých, čo chodíme na strednú školu, možno štyria alebo piati,“ hovorí.

Nemá sa za čo hanbiť
Policajné autá tu parkujú každý deň. Na Bratislavskej je to nebezpečné hlavne v noci. „Prichádzajú ľudia na autách a hádžu nám do okien megy a petardy,“ opisuje David. On sám sa kvôli farbe pleti stretáva s vyhrážkami. „Ja si to ale nenechám. Nie že by som bol hrdý na to, že som Róm, ale zas sa nemám ani za čo hanbiť, pochádzam zo slušnej rodiny,“ pokračuje.
Nikoho zo svojho okolia vraj neodsudzuje. „Prekáža mi veľa vecí, ale pozerám sa na každého zvlášť. Viem, aký kto je, a na každom je niečo dobré i zlé,“ uzatvára 18-ročný David, ktorého aktuálne čaká ďalšie školenie mladých lídrov. <

Veronika Cvinčeková
Snímka Anna Metlická

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod