Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 13°C

Spravodajstvo

Na Národnej ulici končia s prácami

Podľa informácií z radnice mesta by rekonštrukcia najfrekventovanejšej pešej zóny mala byť dokončená v závere budúceho týždňa. Ak to zhotoviteľ nestihne, hrozia mu sankcie.

02.09.2013 | 15:50

ŽILINA. Mesto pristúpilo ku komplexnej rekonštrukcii Národnej ulice v marci tohto roku. Ukončiť ju mali v júli. Dnes už je september a na ulici sa stále pracuje.


Koncom augusta vykonal kontrolu na „Masaryčke“ aj primátor mesta Igor Choma. „Vieme presne, ako stavba momentálne vyzerá. Prístup zo strany zhotoviteľa je taký, že do 15. septembra by mala byť Národná ulica ukončená so všetkým, čo k tomu patrí. Pravdou je, že pôvodný termín, ktorý bol zazmluvnený, sa predĺžil. My sme na to dali súhlas, keďže vznikli nejaké disproporcie v projektovej dokumentácii. Tie sme dali na poriadok a tým právom vznikla oprávnená požiadavka na predĺženie termínu,“ hovorí Igor Choma.
 



Dokončenie vraj zbrzdila dlažba, ktorú museli ešte doobjednať. Celkovo jej potrebovali 270 metrov kubických na plochu 4500 metrov štvorcových. Žulový materiál s hrúbkou 6 cm v troch odtieňoch dovážajú z Číny v 29 lodných kontajneroch. Posledná várka dlažby dorazila do prístavu v Nemecku 22. augusta a koncom augusta bola dopravená do Žiliny.


„Trvám na tom, aby boli práce urobené v požadovanej kvalite a cene, aká bola dohodnutá. To je pre mňa prvoradá vec. Ak sa splní termín, tak okolo 16. septembra sa začne preberacie konanie. V prípade, že by sa stavba z nejakých dôvodov nie na strane investora, teda mesta, predĺžila, tak v takomto prípade budeme požadovať sankcie,“ dodáva primátor mesta.
 



Súčasťou rekonštrukcie je aj oprava schodiska podchodu železničnej stanice, z ktorého odstránili 20 rokov nefunkčné eskalátory. V súbehu s týmto sa robia aj práce okolo terasy pri hoteli Polom tak, aby sa podarilo všetko naraz dokončiť a odovzdať.


Súčasťou krajšej „Masaryčky“ budú aj nové svietidlá, smetné koše, lavičky, fontánky a objekt, na ktorom budú uvedené mená všetkých právnických a fyzických osôb, ktoré na obnovu Národnej ulice prispeli do konca augusta.

-ms-

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod