Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 3°C

Spravodajstvo

Na žilinský palác nie sú peniaze, znovuotvorenie bábkového divadla brzdí byrokracia

Významné budovy v centre mesta by mali v najbližších rokoch prejsť kompletnou rekonštrukciou. Zisťovali sme, ako napredujú stavebné práce.

25.02.2013 | 14:16

ŽILINA. Rosenfeldov palác na Hurbanovej ulici postavili v roku 1907 a doteraz sa okrem strechy zachoval viac-menej v pôvodnom stave. Pred necelými dvoma rokmi sa z neho pre pretekajúcu strechu, uvoľnené zábradlie, zlú elektroinštaláciu i vykurovanie vysťahovalo vtedajšie Centrum voľného času Spektrum. Už vtedy vedenie mesta hovorilo o jeho nevyhnutnej rekonštrukcii. Dodnes však so stavebnými prácami nezačali.

„Na Rosenfeldov palác je vypracovaná projektová dokumentácia. Na kompletnú rekonštrukciu mesto zatiaľ nemá finančné prostriedky. Čaká sa na vhodnú výzvu z fondov EÚ. Podali sme žiadosť o dotáciu na ministerstvo kultúry. Ak ju schvália, chceme zrekonštruovať strechu paláca,“ povedal hovorca mesta Pavol Čorba.

Kedy sa tak stane, sme sa od hovorcu nedozvedeli. Zámerom mesta je pamiatku zachovať aj pre ďalšie generácie. Je možné, že bude slúžiť na spoločensko – kultúrne účely.

Bábkové divadlo zostáva zatvorené
O rekonštrukcii Bábkového divadla v Žiline rozhodol v roku 2012 Žilinský samosprávny kraj. Predpokladaný termín ukončenia bol stanovený na tento rok. Na predstavenie si diváci musia ešte nejaký čas počkať. Stavební majstri totiž stále čakajú na odborné stanovisko od Úradu pre verejné obstarávanie, bez ktorého nemôžu s prácami začať. ŽSK preto uvažuje nad zrušením pôvodného obstarávania a nad začiatkom nového.

„Ak by sa tak stalo, predpokladáme, že k uzavretiu zmluvy by mohlo dôjsť v júni, práce by boli ukončené v auguste 2014,“ uviedol riaditeľ Bábkového divadla v Žiline Peter Tabaček. V divadle plánujú obnoviť foyer, zmodernizovať javisko, divadelnú techniku, zlepšiť akustiku, zabezpečiť bezbariérový prístup, ale i zatepliť budovu či vymeniť okná.

Synagóga – žilinská kunsthalle

Budova neologickej synagógy oproti Rosenfeldovmu palácu, v ktorej sídlilo kino, je od roku 2011 taktiež v rekonštrukcii. „Keďže sa všetko odvíja od verejnej zbierky, ťažko povedať, kedy bude rekonštrukcia kompletné ukončená. Z pohľadu prvotných nákladov milión eur máme získanú asi pätinu, väčšinu v prisľúbenom materiáli a práci sponzorských firiem. V samotnej zbierke máme od
individuálnych darcov už viac ako 20-tisíc eur,“ približuje situáciu Marek Adamov z občianskeho združenia Truc sphérigue.

Do konca tohto roka plánujú na synagóge vymeniť starú strechu za novú a spustiť kúrenie, aby mohli v rekonštrukcii pokračovať aj cez zimu. „Budeme radi, ak v zbierke prekročíme 50-tisíc eur a samozrejme veľkou podporou pre pokračovanie projektu môžu byť aj dve percentá, o ktoré sa uchádzame,“ vysvetľuje.

Nová synagóga sa má stať žilinskou kunsthalle – moderným priestorom pre súčasné umenie. V rámci obnovy plánujú doplniť interiér o nové konštrukcie a mobiliár, ktorý budú využívať na veľké výstavy, konferencie, koncerty a iné kultúrne akcie.

Michala Stehlíková

Snímka Marek Jancuch

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod