Žilinský Večerník

17. apríl 2024 | Rudolf
| 2°C

Spravodajstvo

Pivná terasa pri Paneláku bude

Letná terasa v Bytči na sídlisku pri pohostinstve Panelák bude. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva, keď odmietli akceptovať petíciu občanov a schválili podmienky obchodnej súťaže na priamy prenájom tohto pozemku. 

08.07.2013 | 13:33

Letná terasa v Bytči na sídlisku pri pohostinstve Panelák bude. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva, keď odmietli akceptovať petíciu občanov a schválili podmienky obchodnej súťaže na priamy prenájom tohto pozemku. 

BYTČA. Terasa bude umiestnená na trávnatom pozemku s výmerou 42 m2, ktorý sa nachádza z bočnej strany mestského objektu. Prevádzkovať ju budú od začiatku mája do konca septembra, vždy do 22.00 h. Minimálna cena ročného prenájmu bude 577,5 eur.

Proti zámeru zorganizovalo petíciu Občianske združenie Za slušnejšiu Bytču pre všetkých. Vyzbierali podpisy 131 obyvateľov okolitých panelákov. „Myslíme si totiž, že takéto zariadenie v obytnej zóne výrazným spôsobom zasiahne do výchovy detí, prispeje k rozvoju alkoholizmu v meste a bude rušiť obyvateľov sídliska,“ uviedli občania v petícii. Letná terasa navyše ukrojí časť zelene na sídlisku.

„Rozmohla sa dnes móda robiť petície. Ja teda neviem, či tí, ktorí nepodpísali, nie sú slušní občania? Prečo by sme tam terasu nemohli dať? Ide o tri, alebo štyri stoly, nebude prečnievať do chodníka, sú tam zboku dvere. Nie je dôvod im to neprenajať, Bytča získa peniaze,“ argumentoval Michal Školek.

Viacerí poslanci potom diskutovali o OZ, ktoré petíciu podalo. „Nemáte žiadnu zmienku, koľko máte členov. Pripomienkovať, informovať to dokáže každý. Nikto z vás ale ešte nič nezorganizoval,“ nadhodil Stanislav Struhal.

„Z môjho pohľadu je táto terasa pre chod mesta taká prkotina, že väčšej ani nie je. Mne sa len zdá, že ktosi sa chce na úkor prkotiny zviditeľňovať,“ uviedol viceprimátor Ján Melocík.

Július Kozák zase podotkol, že petíciu z niekoľkých tisícok obyvateľov sídliska podpísalo len 131 ľudí. Primátor Miroslav Minárčik označil členov združenia za neúspešných kandidátov, ktorý chcú takto presadzovať svoje názory.

Milan Ovseník bol proti zriadeniu krčmy v spoločenskom pavilóne určenom na kultúru. „Na jednej strane sa tvárime, ako pracujeme pre ľudí a na strane druhej je pre nás irelevantné, že nám povedali, že nechcú terasu na mestskom, teda na svojom majetku. Akceptujme hlas ľudu, lebo nás už nebudú vôbec počúvať,“ apeloval.

„V dobrej viere, že poslancom bude stačiť hlas ľudí, ktorí bývajú najbližšie, sme oslovili obyvateľov okolitých panelákov. Schvaľovanie v zastupiteľstve mi však pripadalo ako nacvičený politický proces z čias normalizácie a mečiarizmu. Väčšina poslancov sa rozhodla, že im nestojí za povšimnutie hlas viac ako stovky občanov mesta, namiesto vecnej diskusie začali na nás útočiť vymyslenými argumentmi. Za povšimnutie stojí najmä názor viceprimátora Jána Melocíka, ktorý petíciu občanov považuje za najväčšiu prkotinu. Postaviť pivnú terasu pod oknami občanov, na zeleni a na pozemku, ktorý patrí mestu a teda nám všetkým, je nanajvýš arogantné. Terasa tu bude stáť ako pamätník doby temna, v ktorej sa mesto momentálne nachádza,“ komentoval diskusiu predseda Občianskeho združenia Za slušnejšiu Bytču pre všetkých Michal Filek, ktorý pracuje ako šéfredaktor Žilinského večerníka. 

Michala Stehlíková

Snímka Michal Filek
 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod