Žilinský Večerník

7. máj 2024 | Monika
| 8°C

Z regiónu

Počas voľna treba zájsť na hory: tipy na zimné výlety

Zima býva na horách síce nebezpečná, ale nemusíte sa hneď vybrať do lavínového terénu. Venujte však pozornosť správnej výbave, aby vás zima na horách neprekvapila. Správne vybavení a dobre naladení si už môžete vybrať cieľ svojej cesty a užívať si pokoj zimnej prírody.

26.12.2023 | 14:24

Obľúbené vyhliadky v okolí

Najjednoduchší spôsob, ako si spojiť príjemný výlet s krásnym výhľadom je zájsť na niektorú z početných rozhľadní v okolí Žiliny. Z našich tipov vyberáme menej náročný výstup na rozhľadňu na Dubni. Dá sa k nej dostať z viacerých strán, niektoré trasy sú náročnejšie, niektoré menej, ale rozhodne ich zvládnu aj „sviatoční“ turisti. Z rozhľadne Dubeň je v zime krásny výhľad na zasnežené kopce Malej Fatry, bielu Žilinu máte ako na dlani a pohľad prilákajú aj Kysuce.


 

Dubeň. 

Ak by ste dostali chuť na trochu náročnejší terén, vyberte sa na vrch Špicák s rozhľadňou, ktorá sa týči priamo nad Hradom Strečno. K rozhľadni vedie trochu strmší terén po žltej turistickej značke z parkoviska pod hradom. Po prvom prudkom stúpaní sa ocitnete nad lúkou s výhľadom smerom na Žilinu, ale s možnosťou oddychu na lavičke. Potom stúpanie pokračuje lesným terénom asi pol hodinu, kde sa na konci cesty ako čerešnička na torte vynorí rozhľadňa. Z nej je vidieť krásu Malej Fatry či netradičnú perspektívu Hradu Strečno. Na najvyššom poschodí sa nachádzajú aj tabuľky s popisom vrchov, na ktoré sa dívate.


Špičák.

 

Za dedinou sa skrývajú poklady

Žilina ako aj jej okolie ponúka množstvo výletov. Niekedy za nimi ani nemusíte cestovať ďaleko, sú doslova za rohom, respektíve za dedinou. Skúste sa vybrať do Zástrania, tentokrát však zabudnite na Straník. Svoj výlet začnite v Zástraní na červenej turistickej trase, ktorá vás zavedie až do Kotrčinej Lúčky a cestu môžete zokruhovať, ak sa z obce vydáte naspäť po modrej cyklotrase. Tento výlet vám ponúkne úplne iné výhľady, prekvapí tichom a krásnou prírodou.


 

Ako druhý okruh odporúčame zaviesť sa do Varína a auto odstaviť na parkovisku pri horárni. Potom sa vyberte zelenou trasou po asfaltovej ceste. Tá za chatovou oblasťou smeruje doľava. Vpravo je však odbočka, ktorá vás zavedie smerom na chatu Fatranku. Tesne pred ňou však znova odbočte doprava a napojte sa na žltú turistickú značku, ktorá vedie lúkou popod Jedľovinu. Cestička vás zavedie na asfaltovú cestu a do inej chatovej oblasti. Uvidíte potok a pitný (ale studený) prameň Félix. Po ceste sa pohodlne vrátite k svojmu autu. Medzitým narazíte aj na príjemnú chatu s občerstvením, v ktorej sa môžete zahriať.  



 

Menej preplnené vrchy

Nemusíte zrovna zdolávať vrcholy a hrebeňovku Malej Fatry. Okolitá príroda ponúka na výber viac než dosť. Stačí sa nasmerovať napríklad do Rajeckej doliny. Z obce Turie je vynikajúci východiskový bod na vrch Čipčie. Začnite pri obecnom úrade v Turí po modrej značke. Trasa vedie cez lúky a les a na vrchol to dáte pohodovým tempom do dvoch hodín. V zime má táto trasa ešte väčšie čaro, lebo vás prevedie rôznymi klímami. Občas si budete pripadať ako v mrazničke, keď vás zrazu prekvapí krásny výhľad a teplo (ak svieti slnko) a potom zasa iný ticho lesa.


 

Z tých menej navštevovaných vrcholov odporúčame aj Strážov – najvyšší vrch Strážovských vrchov. Nenachádza sa síce v Malej Fatre, ale cesta k nemu vedie aj z Čičmian. Po červenej značke sa na vrchol dostanete do dvoch hodín. Z hora uvidíte napríklad Kľak, Súľovské skaly či Veľký Manín. Rovnakou trasou sa dostanete späť, alebo si môžete dopriať 17 km okruh, či vybrať si úplne iný smer. Na Strážov totiž vedie oveľa viac trás. Alebo si môžete iba trochu odbehnúť pozrieť Strážovské vodopády a vrátiť sa späť.


 

Diery v zime

Výlet do Jánošíkových dier už absolvoval asi každý. Skúsili ste sa tam však vybrať v zime? Je to trochu adrenalínový zážitok, keď je poriadne namrznuté a klzko, musíte si dávať oveľa viac pozor. Na takýto terén sa odporúčajú mačky, aj keď dokážu občas zaškrípať o kovový mostík či rebrík. Ako však varujú na viacerých stránkach, prístupnejšie sú len Dolné diery. Horné sú už v ťažšom teréne a vrelo sa odporúča skúsený sprievodca. Ak sa teda odhodláte zdolať diery aj v zime, čaká vás krásne prírodné divadlo v podobe cencúľov a zamrznutých vodopádov.


 

Najlepšie ciele zimnej turistiky

Sú to jednoznačne chaty so zimnou prevádzkou. Kto by si rád nedal teplý čaj po namáhavej a chladnej túre? Zájdite si napríklad na obľúbenú Chatu pod Suchým, ktorá očarí za každého počasia. V zime ponúka teplý úkryt pred mrazom, dobré jedlo a nápoje. Kto sa odhodlá, môže pokračovať aj na vrch Suchý. Vedie sem viacero trás, ale východiskom bývajú obce Varín a Nezbudská Lúčka. A práve obyvatelia týchto obcí ako aj rôzne turistické spolky majú v obľube zájsť sem na Druhý sviatok vianočný, teda na Štefana. Vtedy sa tu stretne veľa milovníkov hôr, preto, ak chcete na chate prespať, „bookujte“ dopredu.

Menej náročnou trasou, ktorú v pohode zvládnu aj malé deti, sa napríklad dostanete vo Vrátnej na Chatu na Grúni. Je to prechádzka na nedeľné popoludnie, ale za zlého počasia vie tiež dobre vytrápiť. Odporúčame určite zobrať so sebou pre istotu mačky. Z parkoviska pod lanovkou zamierte doľava na žltú značku. O necelú hodinku ste na chate, je to pohodlná cesta bez veľkých prevýšení. Keď vyjdete z lesa, čaká vás pohľad na chatu a v pozadí malofatranské vrchy.


 

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod