Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 7°C

Spravodajstvo

Samospráva bilancuje rok 2023. Pred sebou má nové výzvy

Mesto Žilina hodnotí uplynulý rok ako úspešný. Medzi zásadné veci radí prevzatie parkovacej politiky pod svoju správu i viacero projektov v rámci infraštruktúry v mestskej hromadnej doprave.

12.01.2024 | 14:21

„Pre žilinskú samosprávu bol rok 2023 úspešným, nakoľko sa nám podarilo urobiť množstvo práce a splniť väčšinu stanovených cieľov. Spomeniem aspoň niekoľko z nich: prevzali sme parkovaciu politiku pod správu mesta, otvorili unikátnu cyklomagistrálu, ktorá spája Žilinu s Terchovou, dopravný podnik realizoval projekt informatizácie MHD (zrealizovali sme tretiu etapu modernizácie zastávok MHD) a jednou z našich priorít sa stali aj ekologické riešenia v boji proti klimatickým zmenám. Takisto sme zrekonštruovali niekoľko školských zariadení či zrevitalizovali vnútroblok Slovanská -Tulská na Vlčincoch,“ vymenoval primátor mesta Peter Fiabáne.

Nové parkovanie a cyklotrasa do Terchovej

Ako uviedla hlava mesta, začiatkom júna samospráva prevzala úplnú kontrolu nad parkovaním v uliciach Žiliny. Nosnou filozofiou nového systému parkovania bolo prirodzené zvýhodnenie rezidentov, zefektívnenie výberu úhrad a moderné spôsoby platby za parkovanie. S tým súvisí aj výmena starých automatov za nové, s možnosťou úhrady cez webovú aplikáciu a bezhotovostnej platby. V meste dnes funguje 45 moderných parkomatov. Mesto za ich prenájom zaplatilo takmer 418 tisíc eur a po 60 mesiacoch sa prevedú do jeho vlastníctva.

V lete na cyklistickej mape žilinského regiónu pribudla významná trasa. Cyklochodník spájajúci Žilinu s obcou Terchová patrí k svojou dĺžkou a výškou investícií patrí k najnáročnejším projektom cyklotrás na Slovensku. Má viac ako 23 kilometrov a spája až deväť katastrálnych území v smere zo Žiliny do Terchovej. Finančné prostriedky v celkovej výške 6,3  milióna eur získala OOCR Malá Fatra z Integrovaného regionálneho operačného programu. Partner projektu, Nadácia KIA Slovakia, sa na financovaní podieľala sumou viac ako 310 tisíc eur. Cyklomagistrálu ako významný projekt cyklodopravnej trasy v Terchovskej doline podporil aj Žilinský samosprávny kraj sumou 100 tisíc eur a krajská organizácia cestovného ruchu v Žiline – Žilinský turistický kraj sumou 30 tisíc eur.

Investovalo sa aj do hromadnej dopravy

Mesto Žilina má za sebou aj tretiu etapu modernizácie zastávok mestskej hromadnej dopravy (MHD). Rekonštrukčné práce, ktoré sa realizovali od marca tohto roka nadväzovali na predchádzajúce dva dokončené projekty. Spolu je momentálne obnovených 47 zastávok.

V tretej etape bolo zmodernizovaných 13 zastávok, a to na Vysokoškolákov v smere na Vlčince, Žilinská univerzita v oboch smeroch, Závodská v smere do centra, Tajovského v oboch smeroch, Kultúrny dom (Bytčica) v smere do Žiliny, Polícia v smere Hurbanova, zastávky Priemyselná a Hollého. Na sídlisku Solinky sa renovovali zastávky Limbová v smere do centra mesta a Centrálna v oboch smeroch.

Rekonštrukčné práce zahŕňali kompletnú výmenu podložia zálivu zastávky, ktorého výška sa prispôsobila tak, aby bola bezbariérová. Zvýšila sa kapacita a priepustnosť zálivov, čím sa skvalitní plynulosť cestnej premávky najmä počas dopravných špičiek. Súčasťou zmodernizovaných zastávok je automat na cestovné lístky, prístrešok, lavička a odpadkový kôš.

Dopravný podnik v uplynulom roku úspešne pokračoval aj v projekte informatizácie mestskej hromadnej dopravy. V priestoroch podniku sa zmodernizovalo dispečerské pracovisko a 38 vozidlách pribudli nové kamery. Na zastávkach MHD boli nainštalované nové informačné tabule, dokopy 50 kusov. Dopravný podnik mesta Žiliny realizuje projekt informatizácie MHD vďaka spolufinancovaniu z Európskej únie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) vo výške nenávratného finančného príspevku 906 404 eur. Mesto Žilina sa na projekte spolupodieľa sumou 47 705 eur.

V tomto roku sa zamerajú na Bulvár

Budova Mestského úradu v Žiline má vyše 40 rokov a bolo nevyhnutné investovať do jej technologických a ekologických úprav. Jednou z nich je realizácia vegetačnej zelenej strechy. Celková cena strechy, ktorá bola finančne podporená z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu, bola 215 339 eur.

Na najväčšom žilinskom sídlisku Vlčince pribudol tiež ďalší zmodernizovaný vnútroblok medzi ulicami Slovanská a Tulská. Projekt v hodnote viac ako 730 tisíc eur, prevažne hradený z IROP, priniesol nový priestor plný zelene, oddychu a zábavy.

Do nového roka má mesto pred sebou nové výzvy. „Medzi ne patrí napríklad rekonštrukcia Bulváru, mestskej pamiatkovej rezervácie ako aj príprava prestavby Radnice. V najbližších mesiacoch Dopravný podnik mesta Žiliny realizuje výstavbu a modernizáciu DEPA. Projekt výstavby a modernizácie údržbovej základne trolejbusov v Žiline na Kvačalovej ulici, ktorého cena predstavuje takmer 29 miliónov eur, je z 95 % hradený primárne zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu. S realizáciou sa začalo už v decembri 2023,“ dodal Peter Fiabáne.

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: mesto Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod