Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 1°C

Šport

Sebakritický obranca Dlugoš po nevydarenom šampionáte: Ľuďom sa ani nečudujem, že nám nadávali

Urastený obranca Marcel Dlugoš (19) si aj tento rok vyslúžil nomináciu na hokejový šampionát hráčov do 20 rokov. V Česku si odchovanec žilinského hokeja veľa radosti neužil, pričom pre Žilinský večerník sa nebál pomenovať najvážnejšie príčiny nevydareného šampionátu.

09.01.2020 | 15:55

Prevláda vo vás pocit sklamanie z týchto majstrovstiev?

Je to realita, tradične každý rok uhráme 8. miesto a vyhráme s relatívne slabším súperom. Chceli sme prekvapiť najmä Švajčiarov, no nechali sme sa zbytočne vylučovať a po prvej tretine bolo už po zápase. Viac ani nemá zmysel hodnotiť.

Druhý rok po sebe ste sa dostali do záverečnej nominácie. V čom bol tento šampionát odlišný?

Iný realizačný tím, iná taktika a minulý rok sme mali viac hviezd. Tento rok sme nemali zvučné mená ako napríklad Feherváry. Osobne som mal pocit, že tento rok sme boli lepšia partia a viac sa zomkneme ako kolektív, no výsledok neprišiel.

So svojimi výkonmi ste boli spokojný?

Nikto si nesplnil svoje činnosti na sto percent, to isté platí aj o mne. Avšak v defenzíve to nebolo nejak katastrofálne z mojej strany, hral som predsa všetky oslabenia a prijal som tú špinavú robotu pre tím, čo veľa ľudí ani nemôže vidieť. Získal som obrovské skúsenosti, brániť napríklad jednotku draftu je úplne niečo iné ako mať na pozore útočníkov v extralige. Najviac asi potrebujem zapracovať na rozohrávke.

V čom vaša generácia najviac zaostáva za vyspelým hokejovým svetom?

Jednoznačne v  hokejovom myslení. Švédi i Fíni hrajú v kvalitatívne lepších ligách ako je naša extraliga či prvá liga, to sa potom proste musí prejaviť. Rovnako sme zaostávali pohybom, potom z toho robili veľa faulov, čo nás stalo dosť síl pri oslabeniach a aj gólov.

Dokázali ste počas zápasov vnímať výbornú atmosféru, ktorú vytvorili slovenskí fanúšikovia?

Tie emócie boli väčšinou príjemne, no začuli sme aj fanúšikov, ktorí nám nadávali a boli protivní. Potom sme si to rozobrali a mierne vcítili do ich myslenie. Netreba sa im čudovať, merali za nami veľa kilometrov a ani ja by som nechcel druhýkrát vidieť výkony, aké sme podali v niektorých stretnutiach. Fakt sa na to nedalo dívať.

Ako bude vyzerať váš nasledovný program?

Stihol som odohral v extralige zápas proti Banskej Bystrici, kde som si v jednom zo súboji poranil členok. Mám teraz asi tri týždne voľna od hokeja a potom sa budem hlásiť v Liptovskom Mikuláši. Tiež by som rád pomohol rodnej Žiline v prvej lige, no uvidíme ako sa bude vyvíjať sezóna.

Ideálny čas na nič na nerobenie, či?

Mám štvorročnú sestru Rebeccu, takže jej bude patriť moja pozornosť.

Foto: archív M.D.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod