Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Spravodajstvo

Starosta nabáda občanov, aby ho odvolali

Starosta Predmiera Viliam Čillík vyzval občanov, aby zbierali podpisy za jeho odvolanie.

29.01.2013 | 10:45

Starosta Predmiera Viliam Čillík vyzval občanov, aby zbierali podpisy za jeho odvolanie.

 

ŽILINA. Po Štefanovi Debnárovi z Ovčiarska by mohol byť druhým starostom v našom regióne, ktorého občania zbavia funkcie. Kým však Debnára odvolali v referende, Čillík ponúkol, že funkciu opustí, ak mu nespokojní občania predložia petíciu so 400 podpismi oprávnených voličov. Výzvu uverejnil na oficiálnej internetovej stránke obce a reagoval tak na kritiku nespokojných občanov, ktorí mu vyčítali najmä údajné odmeny, ktoré mal dostať. O odvolanie starostu sa v decembri minulého roka pokúšali aj vo Hôrkach a Kysuckom Lieskovci. Občania vyzbierali podpisy pod petíciu za vyhlásenie referenda, nakoniec sa však na ňom nezúčastnila nadpolovičná väčšina voličov a tak nebolo platné. Miroslav Kašuba (Hôrky), aj Štefan Mrenka (Kysucký Lieskovec) zostávajú vo funkciách.

Petíciu za vyhlásenie referenda o odvolaní starostu Miroslava Willigera vyhlásili minulý rok aj vo Varíne. Doteraz sa im však nepodarilo zozbierať dostatočný počet podpisov. Úspešné referendum prebehlo v minulom volebnom období v Jablonovom, keď v máji 2009 v referende občania odvolali starostu Jaroslava Paiša.

Viliam Čillík je však prvý starosta, ktorý sám občanov vyzval k tomu, aby začali zbierať podpisy na jeho odvolanie. Urobil tak v príhovore na internetovej stránke obce. „Začali sa množiť názory na zlé a škodlivé vykonávanie mojej práce,“ napísal starosta. Podľa oponentov nič nerobí, chce zlikvidovať futbal, dostal vysokú odmenu a tak ďalej. „Ak si toto myslíte, nemôžete nechať takéhoto človeka
riadiť obec. Preto vás žiadam, zorganizujte petíciu za moje odvolanie. Prehlasujem, že ak bude na nej podpísaných približne 400 občanov z takmer 1000 voličov našej obce, nebudem žiadať ani vyhlásenie referenda, ale sám ihneď a dobrovoľne odstúpim. V žiadnom prípade nechcem byť prekážkou v rozvoji našej obce,“ napísal.

Oznam sa na internetovej stránke objavil namiesto novoročného príhovoru a svojim oponentom dal starosta čas do konca januára. Podľa našich informácií do konca minulého týždňa podpisy nepredložili. Čas tak majú ešte do piatku. Politológ Ivan Rončák vníma krok Viliama Čillíka pozitívne. „Patrí k vyššej politickej kultúre rozpoznať, kedy je starosta neobľúbený a nedrží sa vo funkcii silou–mocou a ponúkne svoje odstúpenie.“ Odvolávanie starostov referendom však v tejto chvíli nevníma ako dobré riešenie. „V tejto chvíli už v tom nevidím zmysel. Predseda parlamentu
musí vyhlásiť nové voľby a kým celý proces prebehne, bude do volieb veľmi blízko. Nie je možné očakávať od nového starostu rok pred voľbami nejaký zásadný posun,“ hovorí Ivan Rončák.
Odvolávanie by malo nastať len z dôvodu závažného prehrešku voči zákonu, či nerešpektovania vôle zastupiteľstva. „Rozhodne nie pre neplnenie volebného programu, lebo ten sa robí na štyri roky a tie ubehnú až o dva roky,“ uzavrel politológ.

Michal Filek

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod