Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -2°C

Bezmäsité jedlá

Cviklovo-mrkvový burger v domácej žemli

Na burgre: 1 stredne veľká uvarená cvikla, 2 menšie uvarené mrkvy, polohrubá múka, ovsené vločky, kardamón, koriander, rasca, soľ, mleté biele korenie Na žemle: hladká múka, vlažná voda, kvasnice, semiačka (slnečnicové, ľanové, sezamové), olivy, hrubozrnná soľ, rozmarín

16.11.2016 | 10:17

BURGRE: Uvarenú cviklu a mrkvu buď nastrúhame najemno, alebo rozmixujeme. Pridáme múku, ovsené vločky a všetky koreniny a necháme odležať, aby vločky nasiakli. Hmota na burgre by mala byť hustá a lepkavá. Vytvarujeme burgre – placky, ktoré smažíme na oleji.

ŽEMLE: Z múky a kvásku a štipky soli vypracujeme cesto, ktoré necháme približne hodinu kysnúť. Potom doň zapracujeme semiačka, rozmarín a nasekané olivy. Cesto necháme kysnúť ďalšiu hodinu. Vytvarujeme žemle, ktoré potrieme vlažnou vodou a posypeme hrubozrnnou soľou. Pečieme približne 45 minút na 180 °C, priebežne potierame vodou.

Do hotových burgrov dáme nakoniec všetko, čo nám chutí. Zeleninu, dresing, ale napríklad aj syr, konkrétne do tejto kombinácie sa hodí ovčí alebo syr s bielou plesňou.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod