Táto stránka využíva cookies. Používaním tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. ×

Žilinský Večerník

13. november 2018 | Stanislav

Polievky

PHO – vietnamská polievka

1 celú tyčinku škorice, 3 hviezdičky anízu, 3 zelené kardamóny, 5 klinčekov, 4 strúčiky cesnaku, 2 – 3 cm kúsok čerstvého zázvoru , 1 polievkovú lyžičku sušenej citrónovej trávy (samozrejme, môže byť aj čerstvá), 1 lyžica sezamového oleja (nemusí byť nevyhnutne), 1 cibuľa, čili paprička, vopred namočené huby shitake (ak nemáme, môžeme použiť šampiňóny), široké ryžové rezance , biele tofu (ale nemusí byť vôbec), zeleninu na vývar (nebudem písať konkrétne aká a množstvo, pretože toto je veľmi individuálne. Ja osobne dávam do vývaru 2 mrkvy, ½ póru, kúsok kelu, kúsok zeleru, ale videla som už verzie s kalerábom, jablkami alebo bielou reďkovkou), čerstvú zelerovú vňať, čerstvý koriander, 2 lyžice sójovej omáčky, soľ

20.10.2016 | 11:03

Zo zeleniny pripravíme vývar. Je lepšie nechať ju vcelku kvôli servírovaniu. Kým sa vývar varí, na suchej rozpálenej panvici rýchlo opražíme koreniny, cibuľu a zázvor. Stačia 2 – 3 minúty. To, že sú dostatočne opražené, zistíme podľa vône a toho, že začnú hnednúť. Musíme ale dávať pozor, aby sme ich nespálili, pretože práve toto je aromatickou zložkou našej polievky.

Koreniny pridáme do vývaru, dochutíme ho soľou, sójovou omáčkou, citrónovou trávou, pridáme huby, ktoré nechávame takisto vcelku, cesnak a varíme, až kým zelenina zmäkne.

V samostatnom hrnci uvaríme ryžové rezance. Ak sme sa rozhodli použiť tofu, môžeme ho nechať surové alebo ho nakrájané opražiť na sezamovom oleji.

Pripravíme si časť polievky, ktorú nevaríme: čerstvú zelerovú vňať, čerstvý koriander a kúsok póru umyjeme (ak máme citrónovú trávu čerstvú, tak aj tú). Vňať necháme vcelku, pór nakrájame na kolieska alebo rezančeky. Nasekáme čili (množstvo podľa chuti).

Keď je vývar hotový, precedíme ho a začneme servírovať. Do misky dáme najskôr uvarené rezance. Na vrch naukladáme tofu, čerstvé koreniny, nasekané čili, huby a všetko zalejeme čistým vývarom približne do polovice celej porcie. Podľa chuti si môžete do polievky pridať aj zeleninu, ktorú ste varili.

Ako som už spomínala, existujú rôzne varianty polievky Pho a asi každý si ju prispôsobí podľa vlastnej chuti. Môžem odporúčať skúsiť pridať napríklad klíčky fazule mungo, prípadne čerstvé lístky mäty či bazalky.

Najčítanejšie z rubriky

Tradičná Evičkina hrachová polievka

Polievky | 18.12.2017 14:29

Tradičná Evičkina hrachová polievka

Ruský boršč

Polievky | 26.07.2017 14:02

Ruský boršč

Kapustnica s fazuľou a krúpami

Polievky | 13.03.2017 12:28

Kapustnica s fazuľou a krúpami

Horúce kreslo
DNES ZAJTRA ŠTVRTOK
6 °C
11 °C
7 °C
zilinskyvecernik_monitor_prod