Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 15°C

Zaujalo nás

Jana Filipová ocenená za Sociálny čin roka 2022

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR opäť ocenilo osobnosti, ktoré sa angažujú v oblasti sociálnej pomoci. Medzi nimi i zakladateľku krajského centra Asociácie nepočujúcich Slovenska v Žiline Janu Filipovú.

09.10.2023 | 11:20

Ocenenie je symbolom jednej z najkrajších a najdôležitejších hodnôt našej spoločnosti – solidarita a sociálna zodpovednosť. Laureáti si zo slávnostného galavečera Sociálny čin roka odniesli ocenenie za významnú pomoc rodinám v roku 2022. Ministerka Soňa Gaborčáková ocenila spolu 18 osobností.

Za výnimočné úsilie

Laureáti získali ocenenia v rámci troch rôznych kategórií. Prvú kategóriu tvorili zamestnanci oddelení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Uznanie získali za svoje mimoriadne úsilie pri ochrane a starostlivosti o deti v núdzi. Títo pracovníci pomáhajú udržať rodiny pohromade a snažia sa zabrániť odobratiu detí do náhradnej starostlivosti.

V druhej kategórií boli ocenení zamestnanci centier pre deti a rodiny, ktorí svojou neoceniteľnou prácou pomáhajú rodinám a deťom v ťažkých životných situáciách.

V samostatnej kategórii Sociálny čin roka si odnieslo ocenenie 5 osobností za svoje výnimočné úsilie v pomoci sociálne slabým. Medzi nimi aj žilinská poslankyňa a zakladateľka krajského centra Asociácie nepočujúcich Slovenska (ANEPS) v Žiline Jana Filipová.

Počas materskej študovala zákony

Centrum vybudovala v roku 2013 zriadila a vedie ho aj v súčasnosti. Vlastné sluchové znevýhodnenie ju motivovalo, aby sa už od 13-tich rokov angažovala v komunite nepočujúcich. „Ocenenie ma veľmi milo dojalo a prekvapilo. Keďže som sama sluchovo postihnutá, veľmi dobre si uvedomujem ich problémy, bariéry a neochotu spolupodieľať sa na komunikácii vo všetkých sférach života tejto špecifickej skupiny ľudí. Je v tom príbehu veľmi veľa času, plánov, dobrých aj zlých skúseností, takže každý kto nám pomáhal či už na začiatku, alebo počas našej ceste si zaslúži ocenenie a poďakovanie od nás všetkých,“ hovorí ocenená Jana Filipová.

Ocenenie získala aj za to, že je nápomocná ostatným organizačným jednotkám ANEPS vo všetkých kútoch Slovenska. Obdiv a uznanie svojho okolia si získala vďaka odhodlaniu vždy urobiť správnu vec, nájsť riešenie a uprednostniť druhých pred sebou. Jana Filipová si spomína na začiatky. „Bolo to veľmi ťažké, pomáhala som nepočujúcim v Žiline s tlmočením, na úradoch, u lekárov, s písaním textov, s komunikáciou. Potom prišla za mnou Alena Štrbáková z Vrútok, ktorá je počujúce dieťa nepočujúcich rodičov. Zabezpečovala tlmočnícku službu pre Žilinský kraj a poprosila ma o prevzatie tlmočenia, nakoľko zo zdravotných dôvodov už mohla pracovať v tejto sfére,“ spomína si. Dlho vraj váhala, keďže o mesiac sa malo vypýtať na svet jej prvé dieťa. Počas materskej však študovala zákony, snažila sa riešiť financie, priestory a veľa sa informovala u rôznych relevantných organizácií. Dopyt po tejto službe tu bol vraj obrovský. Musela vyštudovať dve vysoké školy v odbore sociálna práca, aby mohla túto činnosť vykonávať. Napokon sa jej podarilo vybudovať združenie, ktoré dokázalo udržať komunitu nielen nepočujúcich, ale aj nedoslýchavých v Žiline, aby mali možnosť stretávať sa a prijímať potrebné služby pod jednou strechou.

Nech sa viac počúvame

Priestory využívajú na rôzne prednášky, besedy, posedenia, pričom majú zabezpečených aj tlmočníkov a sociálnych poradcov. V centre sa im snažia vytvárať plnohodnotnú komunikáciu. „Vyzdvihla by som hlavne to, že aj napriek rôznym bariéram sa nám túto komunitu podarilo udržať a tiež zviditeľniť nielen v meste Žilina, ale na celom Slovensku. Okrem toho pomáhame aj našim príbuzným organizáciám, ktoré fungujú v iných mestách. Sme tu pre nich každý pracovný deň a v prípade výnimočných situácií aj cez víkendy. Prostredníctvom projektov pre nich zabezpečujeme rôzne videá tlmočené do posunkového jazyka, prednášky, školenia a záujmové aktivity,“ dodáva. „Chcela by som v mene celého kolektívu ANEPS poďakovať všetkým, ktorí akoukoľvek pomocou pomohli nám, ale aj iným organizáciám a osobám, a popriať im všetko dobré. Nech sa viac počúvame, všímame si, čo je potrebné zlepšiť nielen pre ľudí, ale aj v mestách, a hlavne nech sme dobrými ľuďmi pre všetkých,“ uzatvára ocenená Jana Filipová.

Sociálny čin roka

Sociálnym činom sa rozumie mimoriadne humánna a originálna aktivita pre ktorúkoľvek znevýhodnenú skupinu obyvateľstva (deti, starší ľudia, ťažko zdravotne postihnutí, marginalizované skupiny obyvateľstva a pod.). Ministerstvo udeľuje toto ocenenie od roku 2003.

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: archív Jany Filipovej

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod