Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 19°C

Zaujalo nás

Mladý Žilinčan si prešiel rakovinou aj zmrazením spermií. Natočil o tom krátke video

Andrej Mores, 28-ročný muž zo Žiliny, zverejnil na platforme YouTube vlastné video, v ktorom sa podelil o svoju osobnú skúsenosť s rakovinou semenníka a zmrazením spermií pre prípad, ak by sa po náročnej liečbe stal neplodným. Okrem úprimnej spovedi a niekoľkých praktických rád vtipkuje o gauči, v ktorom si mal počas vyšetrenia v centre asistovanej reprodukcie urobiť “pohodlie“. Veselý mladík vyzýva aj ostatných aby sa nebáli preventívnych prehliadok u urológa, ktoré môžu byť pre celkové zdravie kľúčové.

06.10.2023 | 08:38

Andrej alebo Aďo Mores - ako ho najradšej blízki volajú - má v súčasnosti liečbu rakoviny zostúpených semenníkov úspešne za sebou. Vo videu, ktoré sa po tejto skúsenosti rozhodol vytvoriť, opisuje, čo mu pomáhalo udržať sa počas náročného obdobia “v pohode“, čím sa je dobré počas najhorších dní zamestnať, čo všetko liečba na onkológii obnáša, načo sa treba pripraviť aj ako to prebieha pri odbere a následnej kryokonzervácii spermií. „Asi ako každý onkologický pacient, rozmýšľal som, že prečo práve ja, prečo som dostal rakovinu. Človek si myslí, že práve mňa sa to týkať nebude a zrazu príde “facka“. Zistil som, že možno preto, lebo mne nerobí problém rozprávať o chúlostivých témach, a toto možno pre niekoho chúlostivá téma môže byť. Keby som svojou skúsenosťou len jednému pomohol k skoršej diagnostike, budem rád, poviem si, že stálo to za to,“ začína hneď v úvode.

Zmysel pre humor mu nechýba

Vyzýva aj ostatných, aby sa nebáli preventívnych prehliadok u urológa, aby okamžite zbystrili pozornosť, keď spozorujú, že s ich “nádobíčkom“ nie je niečo v poriadku. Tiež hovorí o možnosti poistiť sa pred prípadnou stratou plodnosti v dôsledku agresívnej liečby.


Aďo Mores hovorí narovinu.

 

„Je to celkom príjemné vyšetrenie, chalani budú vedieť o čom hovorím. Je tam gauč podobný tomuto,“ hovorí Andrej s dávkou humoru o odbere a zmrazení spermií. „Deti ešte nemám, avšak raz by som ich chcel mať. Chemoterapia je taká, že doteraz neviem, či som alebo už nie som plodný. Dozviem sa to najskôr o pol roka. Ja som si, pre istotu, nechal zamraziť svoje spermie dvakrát – nielen pred chemoterapiou, ale ešte aj pred samotnou operáciou semenníka. Pre prípad, že by mi vyoperovali aj druhé vajce. Avšak, aspoň pred tou chemoterapiou si ich treba nechať zmraziť určite, pretože jeden z nežiadúcich účinkov, pre mňa asi najhorších, môže byť strata plodnosti,“ vystríha mladý Žilinčan v záverečnej časti jeho príspevku s názvom Rakovina semenníkov – moja skúsenosť.

Rakovina semenníkov a jej dopady na plodnosť

Je vážnou diagnózou, ktorá postihuje stále viac a viac mužov po celom svete. Aj keď moderná medicína prináša nové a úspešné možnosti liečby, niektoré z nich môžu mať trvalý vplyv na plodnosť pacienta.

Semenníky sú dôležitými orgánmi mužskej reprodukčnej sústavy, ktoré produkujú spermie a testosterón. Rakovina semenníkov môže zasiahnuť tieto orgány a vyžadovať rôzne formy liečby, ako sú chirurgický zákrok, rádioterapia alebo chemoterapia. Aj keď tieto liečebné metódy môžu byť účinné pri eliminácii rakoviny, môžu mať negatívny vplyv na produkciu spermií a plodnosť muža. Chirurgický zákrok môže znamenať odstránenie semenníkov a teda doživotnú stratu spermií. Rádioterapia a chemoterapia môžu poškodiť spermie a znížiť ich produkciu alebo dokonca spôsobiť, že muž prestane produkovať spermie úplne. Našťastie, existuje spôsob, ako si časť svojich zdravých a nepoškodených pohlavných buniek pred liečbou “odložiť“.


Fibroblastová vrstva mikroprostredia nádoru molekuly normálnych buniek a krvných ciev.

 

Mrazenie spermií ako riešenie

Pri kryokonzervácii spermií ide o proces, pri ktorom sa mužské pohlavné bunky odoberú a zmrazia pri veľmi nízkej teplote. Tieto spermie môžu byť potom uložené na dlhý čas, respektíve do chvíle, kedy sa pacient rozhodne založiť si rodinu. „Jedna vzorka ejakulátu sa mrazí do viacerých slamiek, aby bolo možné túto vzorku opakovane použiť. Pri procese zamrazovania a rozmrazovania treba rátať so skutočnosťou, že časť spermií nemusí prežiť. Klinické údaje ukázali, že funkcia spermií bola zachovaná aj po kryokonzervácii. Neexistoval žiadny štatistický rozdiel medzi „výkonnosťou“ kryokonzervovanej spermie v porovnaní s čerstvou spermiou“, vysvetľuje Patrik Šranko, embryológ z centra pre gynekológiu, urológiu a asistovanú reprodukciu GYN-FIV.

Metóda zmrazenia je však významná aj inde

Kryokonzervácia spermií má prínos aj pri ďalších zdravotných problémoch a situáciách. „Odporúčame ju pacientom s ťažkými poruchami spermiogramu, onkologickým pacientom pred chemoterapiou, pacientom, ktorí plánujú podstúpiť vazektómiu, chirurgický odber spermií MESA TESE či liečbu spojenú s užívaním silných liekov alebo hormónov. Spermie sa preventívne zmrazujú aj pred plánovaným výkonom u partnerky (odber oocytov, inseminácia), kedy partner nebude prítomný alebo bude mať psychický blok odovzdať ejakulát v danom čase. Mrazenie spermií je vhodné aj pre mužov, ktorí ešte neuvažujú nad založením rodiny, ale výsledky vyšetrenia ich spermiogramu sú kritické,“ doplnil Patrik Šranko na záver.

Celé video Andreja Moresa zo Žiliny si môžete pozrieť na platforme Youtube https://www.youtube.com/watch?v=Hn4o3MQIN0w.

 

Zdroj: Mária Halajová

Foto: archív A.M., Ilustračná snímka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod